Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta22016.06.201014

2891-2010 (451)

Vastaus valt. Pirjo Rinteen ym. aloitteeseen vaikeasti kehitysvammaisten lyhytaikaishoidon lisäämisestä

Tiivistelmä: -

Perla § 220

 

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, palvelualueen päällikkö Virpi Kariluoma ja vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre 4.6.2010:

 

Turun kaupunginvaltuutettu Pirjo Rinne ym. ovat 8.3.2010 tehneet aloitteen, jossa esitetään, että Turun kaupunki ryhtyisi käyttämään esim. Susiniitynkadun erityispäiväkotia vaikeasti kehitysvammaisten lyhytaikaishoitoon viikonloppuisin.

 

Liite 1                                 Aloite

 

Vammaispalvelujen yksikön kehittämistavoitteena on pitkään ollut joustavien ja riittävien lyhytaikaishoitopalvelujen turvaaminen. Sosiaalilautakunta on 12.9.2007 § 1207 Koskikodin tilajärjestelyjen yhteydessä päättänyt, että vammaisten henkilöiden lyhytaikaishoidon uudelleenjärjestelyihin ryhdytään. Tavoitteena on etsiä paremmin soveltuvat ja taloudellisten resurssien kannalta tarkoituksenmukaisemmat tilat jonkin suuremman palvelukokonaisuuden yhteydessä. Uusia tiloja etsittäessä lähtökohtana ovat mahdollisuudet toteuttaa toimintaa asiakaslähtöisesti nykyistä pienemmillä kustannuksilla.

 

Peruspalvelulautakunta on 5.5.2010 § 158 hyväksynyt kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteet vuosille 2010 – 2016. Lyhytaikaishoidon kehittämistavoitteena on hakea korvaavia tarkoituksenmukaisia tiloja. Lähtökohtana toiminnan kehittämiselle on toteuttaa joustava kokonaisuus yhdistämällä lyhytaikaishoito ja eri toimintamuotoja.

 

Valtuutettu Pirjo Rinne on esittänyt, että Susiniitynkadun päiväkodin tilat käytettäisiin lyhytaikaishoitoon. Susiniitynkadun päiväkodin tilat on suunniteltu monivammaisille lapsille ja lasten tilat on varastettu hoidossa olevien lasten henkilökohtaisilla välineillä. Tilan käyttäminen valtuutettu Pirjo Rinteen ehdottamalla tavalla ei onnistu. Päiväkotien tilat on suunniteltu pienille lapsille. Eri-ikäisten lasten, monenlaisiin palvelutarpeisiin vastaaminen edellyttää sellaisia tila- ja henkilöstöratkaisuja, joita ei ole tarkoituksenmukaista toteuttaa päiväkodeissa.

 

Vammaispalvelujen yksikkö on aikaisemmin kokeiluluontoisesti järjestänyt lyhytaikaishoitoa päiväkodissa yhteistyössä kotipalvelun kanssa. Käyttö oli kuitenkin vähäistä suhteessa toimintaan ohjattuihin resursseihin, koska käytettävissä olevat hoitojaksot eivät vastanneet vanhempien toiveita.

 

Vammaispalvelujen yksikkö esittää, valtuutettu Pirjon Rinteen aloitteeseen, että lyhytaikaishoitoa kehitetään hyväksytyn kehittämissuunnitelman mukaisesti, hankkimalla korvaavia tiloja Koskikodille ja lisäämällä perhehoitoa. Perheet toivovat lyhytaikaishoitoa erityisesti viikonlopuiksi ja esim. Koskikodissa on vapaita paikkoja viikolla. Paineita viikonloppujaksoihin pyritään vähentämään tarjoamalla perheille suunniteltuja jaksoja.

 

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 4.6.2010:

 

Esitän, että peruspalvelulautakunta antaa edellä olevan selvityksen ja lähettää sen tiedoksi aloitteen ensimmäiselle allekirjoittajalle.

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen ja lähettää sen tiedoksi aloitteen ensimmäiselle allekirjoittajalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa syntyi äänin 10-2. Esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Rosenlöf, Koivisto, Sandell, Huovinen, Kero, Sulkakoski, Wennström, Helva, Birstolin ja Leppä.

Muukkonen Lähteenmäen kannattamana esitti, että peruspalvelulautakunta jättää asian pöydälle. Muukkosen ehdotuksen puolesta äänestivät Muukkonen ja Lähteenmäki.

Jakelu

tiedRinne Pirjo


Liitteet:

Perla § 220
Liite 1:Aloite