Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta13814.04.201014

1016-2010 (440)

Valtuutettu Mirka Muukkosen ym. valtuustoaloite selvityksen antamiseksi valtuustolle muistihäiriöisten palveluiden kehittämiseksi erityisenä painopisteenä varhainen tuki ja kotihoito

Tiivistelmä:

Valtuutettu Mirka Muukkonen ym. ovat tehneet valtuustoaloitteen 25.1.2010 muistihäiriöisten palveluiden kehittämiseksi erityisenä painopisteenä varhainen tuki ja kotihoito. Valtuustoaloitteessa esitetään, että Turku laatii ikääntymispoliittisessa ohjelmassa mainitun dementiatyön kehittämisohjelman nopeutetulla aikataululla. Muistisairaille ja heidän omaisilleen nimetään yhteistyötaho, joka toimii muistisairaiden ja heidän perheidensä tukena. Lisäksi ehdotetaan nimettäväksi vanhusneuvoston esittämä koordinaattori tiivistämään yhteistyötä ikääntyneiden piirissä toimivien järjestöjen kanssa päihde- ja mielenterveystyön kehittämiseksi. Kolmantena ehdotuksena on ikääntymispoliittisessa ohjelmassa mainitun mielenterveysasiakkaiden kotihoitotiimin sekä psykososiaalisten kuntoutusryhmien perustaminen

Perla § 138

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi 6.4.2010, palvelujohtaja Seija Arve, palvelujohtaja Maisa Kuusela ja kotihoidon johtaja Anne Rauhala:

Kaupunginvaltuutettu Mirka Muukkonen ym. ovat tehneet valtuustoaloitteen muistihäiriöisten palveluiden kehittämiseksi erityisenä painopisteenä varhainen tuki ja kotihoito.

Liite 1Mirka Muukkosen ym. aloite muistihäiriöisten palveluiden kehittämiseksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on kuvattu yhtenäinen muistihäiriöpotilaan hoitoprosessi vuonna 2009. Tähän hoitoreitit-prosessikuvaukseen perustuen Turun sosiaali- ja terveystoimessa on kuvattu hoitoprosessi muistiongelman varhaiseksi toteamiseksi yhteistyönä perusterveydenhuollon, vanhuspalveluiden, erikoissairaanhoidon ja kolmannen sektorin kesken. Sosiaali- ja terveystoimessa on kuvattu muistihoitajien tehtävät ja määritelty asiakkaan yksilöllinen kuntoutus- ja palvelusuunnitelma. Muistipotilaan hoitoprosessiin liittyvää koulutusta on annettu eri työntekijäryhmille niillä tulosalueilla, joissa ko .potilaita hoidetaan.

Muistipotilaiden hoidon keskeisenä päämääränä on muistihäiriön varhainen tunnistaminen ja muistihäiriöpotilaan sekä hänen perheensä kokonaisvaltainen hoito ja tuki sairauden kaikissa vaiheissa. Yhteyden saaminen muistihoitajaan on tehty mahdollisimman helpoksi eikä erillistä  lähetettä tarvita. Muistihoitajat (5) toimivat asiantuntijana alueensa väestön muistihäiriöiden varhaistoteamisessa ja yhteyshenkilönä potilaan, omalääkärin, kotihoidon lääkärin ja erikoissairaanhoidon lääkärin kesken. Muistihoitaja tekee muistitestit, ja mikäli niissä on poikkeavia tuloksia, hän lähettää asiakkaan omalle terveyskeskuslääkärille. Jatkohoitopaikkana toimii kaupunginsairaalan muistipoliklinikka, mikäli tutkimukset antavat siihen aihetta. Erikoislääkärin tekemän muistisairausdiagnoosin jälkeen muistihoitajan kontrollit ovat muistisairaan oikeus ja sairauden hoito vaatii jatkuvaa yhteistyötä potilaan oman lääkärin kanssa.

Turun kaupunki tekee lisäksi tiivistä ja monipuolista yhteistyötä Varsinais-Suomen muistiyhdistys ry:n kanssa, jossa muistisairaille ja heidän omaisilleen annetaan sekä tietoa että vertaistukea muistisairauden hoidon eri vaiheissa.

Liite 2Muistihäiriö, hoitoreitit

Liite 3Muistihoitajan toimenkuva

Liite 4Muistihäiriön tunnistaminen ja hoitopolku

Muistipotilaan hoitopolun kuvaaminen kotihoidosta ympärivuorokautiseen hoitoon on myös aloitettu. Tämän hoitopolun valmistumisen aikataulu on sovittu vuoden 2010 loppuun mennessä.

Ikääntymispoliittisessa ohjelmassa on esitetty kotihoidon mielenterveystiimin perustamista vuoden 2010 aikana. Mielenterveystiimin tavoitteena on antaa ohjausta ja neuvontaa kotihoitotiimeille sekä auttaa kotihoitotiimejä mielenterveysasiakkaiden hoidon ja palvelun suunnittelussa ja toteutuksessa. Vanhuspsykiatrian näkökulmasta painottuu tiimin toiminnan kohdentuminen osaksi kotihoitoon siirtyvien asiakkaiden alkuvaiheen tukemiseen sekä näiden asiakkaiden ryhmätoiminnan kehittämiseen. Samalla on turvattava myös riittävä psykologien antama konsultaatioapu niin henkilökunnalle kuin niille potilaille, joiden kotiutuminen on alkuvaiheessa erityisen haasteellista.

Vuoden 2010 supistetun budjetin pohjalta tiimin perustaminen ei vielä ole ollut mahdollista. Peruspalvelulautakunnalle on kuitenkin esitetty neljän sairaanhoitajan viran perustamista, jotta mielenterveystiimi voitaisiin käynnistää 1.12.2010 alkaen. Tällä panostuksella voidaan aloittaa psykososiaalisten kuntoutusryhmien perustaminen yhteistyössä vanhuspsykiatrian kanssa.

Yhdistettyä päihde- ja mielenterveysohjelmaa valmistellaan ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2010 aikana. Ikäihmisten ongelmat on tunnistettu ja ohjelmassa otetaan huomioon ikäihmisten tarpeet. Koordinaattorin tarpeellisuus arvioidaan työn edetessä.

Sosiaali- ja terveystoimi, vs. peruspalvelujohtaja Max Lönnqvist 7.4.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen vastauksena valtuutettu Mirka Muukkosen ym. aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmMuukkonen Mirka
selvKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Perla § 138
Liite 1:Valt. Mirka Muukkosen yms. aloite muistihäiriöisten palveluiden kehittämiseksi
Liite 2:Muistihäiriö, hoitoreitit
Liite 3:Muistihoitajan toimenkuva
Liite 4:Muistihäiriön tunnistaminen ja hoitopolku