Aloite Turun peruspalvelulautakunnalle Tyksin erikoissairaanhoidon jälkeisen jatkohoitopaikka / siirtoviivepotilas asian järjestämiseksi.

 

 

 

Turun Yliopistollisessa keskussairaalassa erikoissairaanhoidossa olleiden potilaiden jatkohoidon järjestäminen on tuottanut Varsinais- Suomen kunnille vaikeuksia jo vuosien ajan.

Erityisen vaikeaa tämä on ollut Turun kaupungille.

Asian hoitamiseksi on jouduttu ponnistelemaan paljon toiminnallisesti ja erityisen paljon taloudellisesti.

 

Varsinais- Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti äskettäin muuttaa perussopimusta niin että ns. siirtoviivemaksu voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön. Tämä luo kunnille pysyvän taloudellisen sekä toiminnallisen paineen jatkohoidon järjestämiseksi.

 

Tällaisesta kunnan taloutta rasittavasta ja potilaiden kannalta epäinhimillisestä asetelmasta on päästävä pysyvästi eroon. Tavoitteena on oltava potilaiden kannalta joustava ja ihmisarvoa kunnioittava sekä kunnan kannalta kustannustehokas järjestely.

 

Eräs hyvä ja kunnan omassa hallinnassa oleva taloudeltaan järkevä ratkaisumalli on perustaa/ rakentaa jatkohoitopotilaille omat tilat.

Erikoissairaanhoidon päätyttyä voidaan potilas, jonka jatkohoitopaikka ei ole heti selvillä tai sen järjestämisessä on vaikeuksia, siirtää tähän kunnan omaan ” puskuri ” hoitopaikkaan. Täällä voidaan rauhassa tarkastella jatkohoidon tarve ja valmistella järkevä ja potilaan kannalta sopivin jatkohoitopaikka.

Ns. siirtoviivepotilaita on määrältään 20- 50 potilasta lähes pysyvästi. Näin 40- 50 paikan jatkohoitotilat riittäisi ongelman siirtämiseksi pois Tyksin käytäviltä.

Kustannustehokkaan edellä kuvatusta hankkeesta tekee erityisesti se että jatkohoitopaikkojen järjestämisestä hinnaltaan kalliina ostopalveluna voidaan kaiken todennäköisyyden mukaan kokonaan luopua.

 

Esitän että Peruspalvelulautakunta päättää lisätä Tilaliikelaitokselle lähettävään Sote investointiehdotukset rakennusinvestointihankkeiksi vuoden 2011 talousarvioon ja vuosien 2012 – 2013 taloussuunnitelmaan edellä kuvatun ns. ” puskuri ” jatkohoitopaikka / siirtoviivepotilas hankkeen.

 

Turku 24.3.2010

 

Alpo Lähteenmäki