Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 112 24.03.2010 20

12215-2009 (652)

Runosmäen vanhainkodin B- ja C- osan peruskorjauksen ja A- osan toiminnallisten muutostöiden hankesuunnitelman hyväksyminen

Tiivistelmä:

Hankesuunnitelma kattaa B- ja C-osat sekä A-osan toiminnalliset muutokset. Suunnitelma täydentää jo käynnistynyttä A-osan taloteknistä peruskorjausta ja siihen liittyviä rakennusteknisiä töitä. Korjatut ja nykyaikaistetut tilat luovat hyvät puitteet monimuotoisen vanhuskeskuksen toiminnalle. A-osan korjauksen arvioitu valmistumispäivä on 12/2011. B- ja C-osien peruskorjauksen ja osin A-osan tilojen toiminnallisten muutosten arvioitu valmistumisajankohta on loppuvuodesta 2012. A-osan töiden lisärahoitustarve toiminnallisine muutoksineen on 4.257.000€. B- ja C-osan rakennuskustannusarvio on 5.629.000€; hankkeen rahoitustarve yhteensä 9.886.000€. Vuokra on korjausten jälkeen A-osassa 10,13€/m2 ja B- ja C-osassa 10,06/m2. C-osan tehostettuun palveluasumiseen haetaan erityisryhmille tarkoitettua ARA:n avustusta. Mikäli A-osan julkisivujen korjaustyö toteutetaan samalla, aiheutuu siitä 700.000€ lisärahoitustarve. Se nostaa vuokria vielä 0.20 sentillä/m2 kuukaudessa.

Perla § 112

Sosiaali- ja terveystoimi, vs. resurssijohtaja Heikki Silpola, tulosaluejohtaja Sari Ahonen, ympärivuorokautisen hoidon johtaja Kristiina Hellstén, suunnittelija Tuula Matikka 12.3.2010:

Runosmäen vanhainkoti tulee suurena yksikkönä (234 paikkaa) muodostamaan yksinään yhden Ympärivuorokautisen hoidon viidestä monimuotoisesta vanhuskeskuksesta. Keskuksessa on tarjolla hoivahoitoa, tehostettua palveluasumista sekä lyhytaikais- ja intervallihoitoa. Monimuotoisuuteen sisältyy myös laitos- ja avohoidon rajojen ylittäminen. Keskuksessa tullaan tarjoamaan lähiympäristössä omissa kodeissaan asuvien vanhusten itsenäistä selviytymistä ja virkistystä tukevia palveluja. Näiden lisäksi palveluja tulevat käyttämään myös lähellä sijaitsevien palvelutalojen asukkaat. Tiloja luovutetaan erillisillä sopimuksilla kaupungin omaa palvelutarjontaa täydentävien palveluntuottajien, kuten vanhuspalveluja tuottavien järjestöjen sekä kampaajan ja jalkojenhoitajan, käyttöön. Tiloissa tullaan tarjoamaan myös kuntoutuspalveluita.

Runosmäen vanhainkodin A-osan taloteknisen peruskorjauksen ensimmäisen vaiheen valmistumispäivä on urakka-asiakirjojen mukaan 22.12.2010. A-osan toisen päädyn korjaus on tarkoitus toteuttaa vuonna 2011. I – vaiheen kokemusten perusteella olisi järkevää asukkaiden turvallisuuden ja töiden sujuvuuden kannalta tyhjentää koko pääty korjauksen ajaksi. Väistötilana käytetään Luolavuoren vanhainkotia sekä T-sairaalan tiloja. Koko A-osan korjauksen valmistumispäiväksi on arvioitu 22.12.2011. B- ja C-osien peruskorjauksen ja osin A-osan tilojen toiminnallisten muutosten arvioitu valmistumisajankohta on loppuvuosi 2012.

Liite 1Runosmäen vanhainkodin B- ja C- osan peruskorjauksen ja A- osan toiminnallisten muutostöiden hankesuunnitelma

PTS-suunnitelman mukaiset hinta-arviot eivät sisällä A-osan toiminnallisia muutoksia, joita kuitenkin toimintatapojen ja hoitokäytäntöjen sekä asukaskunnan muuttuminen valmistumisaikakauden tasosta 1970-luvulta tuo. Toiminnalliset parannukset on näin ison korjaustyön yhteydessä järkevää toteuttaa. Peruspalvelulautakunta on hyväksynyt 14.10.2009 tarkennukset hanketta koskevaan hallintokunnan tarveselvitykseen. A-osan töiden lisärahoitustarve toiminnallisine muutoksineen on 4.257.000 euroa. B- ja C-osan rakennuskustannusarvio on 5.629.000 euroa. Yhteensä hankkeen rahoitustarve on 9.886.000 euroa. Mikäli A-osan julkisivu halutaan vielä korjata tässä yhteydessä, aiheutuu siitä lisärahoitustarvetta n. 700.000 euroa. Vuoden 2010 talousarvioon ja taloussuunnitelmaan vuosille 2011-2012 Runosmäen vanhainkodin peruskorjaukseen on varattu 5 miljoonaa euroa. Taloussuunnitelmakaudelle tarvitaan näin ollen noin 5 miljoonaa euroa lisämäärärahaa mainittujen korjausten toteuttamiseksi.

Runosmäen vanhainkodin 10709,5 neliöstä maksetaan tällä hetkellä vuokraa 80.654 €/kk, neliövuokran ollessa 7,53 €. Peruskorjauksen ja toiminnallisten muutostöiden jälkeen vuokra on A-osassa 10,13 €/kk ja B- ja C-osassa 10,06 €/kk. Julkisivukorjaus nostaisi vuokria vielä 0.20 sentillä/m2 kuukaudessa. C- osaan haetaan erityisryhmien asunto-olojen parantamiseen ja hankintoihin tarkoitettua avustusta, jota kohde voisi saada 40 %. Avustuspäätökseen vaikuttavat valitut tila- ja sosiaalitekniset ratkaisut, niiden kustannukset ja vaikutukset vuokraan. Myös henkilökunnan määrä, paikallaolo ja saavutettavuus sekä asukkaiden vuokramaksukyky punnitaan. Avustuksen tulee kohdentua asukkaiden vuokrien alennukseen tukiprosenttien mukaisesti. Myönteisen avustuspäätöksen myötä tiloja sitoudutaan käyttämään ao. tarkoitukseen 20 vuotta.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä Runosmäen vanhainkodin B- ja C- osan peruskorjauksen ja A- osan toiminnallisten muutostöiden hankesuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilaliikelaitos
tpvAhonen Sari
tpvHellsten Kristiina
tpvMatikka Tuula
tpvSilpola Heikki


Liitteet:

Perla § 112
Liite 1:Runosmäen vanhainkodin B- ja C- osan peruskorjauksen ja A- osan toiminnallisten muutostöiden hankesuunnitelma