Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 91 03.03.2010 4

2195-2010 (012, 065)

Apteekkisovelluksen korvaaminen Hansa-järjestelmän poistuessa

Tiivistelmä:

Turun kaupungin Hansa-taloustietojärjestelmä ja WebHansan Varastotilaus-sovellus poistuvat käytöstä 1.1.2011. Sairaala-apteekille tarvitaan uusi korvaava sovellus ja siihen liittyvä osastotilausohjelmisto. Sovelluksen on oltava käyttövalmiina 1.1.2011. Sovellusta käyttävät sairaala-apteekin henkilökunta ja osastotilausohjelmistoa kaikki Turun sosiaali- ja terveystoimen apteekkituotteita (muitakin kuin lääkkeitä) käyttävät toimintayksiköt. Peruspalvelulautakunnalle esitetään, että korvaushankinta voidaan käynnistää. Hankinnassa investoinnin arvo on noin 200.000 euroa. Vuotuiset sovelluksen ylläpitokulut ovat arviolta n. 20.000 euroa. Hankinta pitää sisällään järjestelmän hankinnan, testaukset, käyttökoulutukset ja käyttöönottamisen.

Perla § 91

EI JULKISUUTEEN

Sosiaali- ja terveystoimi, erikoissairaanhoidon palvelut, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen ja sairaala-apteekkari Tiina Järvinen 19.2.2010:

Sairaala-apteekki on käyttänyt Turun Hansa -taloustietojärjestelmän apteekkisovellusta ja apteekin asiakkaat WebHansan Varastotilaus-sovellusta. Hansa ja WebHansan Varastotilaus poistuvat käytöstä 1.1.2011. Tällöin Turun kaupunki ottaa käyttöön uuden tilikartan ja SAP -järjestelmän, jossa hoidetaan mm. koko kaupungin ja siten myös apteekin kirjanpito ja ostolaskujen maksatus. Apteekkisovelluksen korvaaminen on irrotettu Alfa-hankkeesta, koska apteekin toiminnot poikkeavat suuresti muiden varastojen toiminnoista.  Apteekille pitää saada uusi hankinta- ja varastokirjanpitojärjestelmä tarvittavine liittymineen. Aikataulu on kireä, koska käyttöönotto ja koulutus kestävät minimissään kuusi kuukautta.

Käytännössä on ollut kaksi vaihtoehtoista etenemistapaa Hansan apteekkisovelluksen korvaamiselle. Joko rakentaa korvaava sovellus SAP-ympäristöön, joka vaatii lisätoiminnallisuuksia ja resursointia Alfa-hankkeen ulkopuolella tai sitten kilpailuttaa sovelluksen hankinta erillisenä projektina.

Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä on 15.12.2009 kokouksessaan hyväksynyt vuoden 2010 it-toimintasuunnitelman (§ 198). It-toiminta-suunnitelma pitää sisällään apteekkisovelluksen korvaamisen. Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2010 investointirahoista hankkeeseen on varattu 200.000 euroa.

Uudessa järjestelmässä pitää olla huomioituna lääkehuoltoon liittyvät lait ja määräykset sekä lääketurvallisuuteen olennaisesti vaikuttavat asiat. Järjestelmässä tulee olla osiot velvoitevarastoinnin, lääkevalmistuksen sekä huumausainekirjanpidon hallinnoimiseen. Lisäksi sen pitää mahdollistaa erilaisten kulutusraporttien saaminen kustannusten hallintaa sekä viranomaisraportointia varten. Kestoaikatasoinen varastonvalvonta on välttämättömyys. Turun kaupunki kilpailuttaa lääkkeet Turun Yliopistollisen Keskussairaalan koordinoiman kolmen sairaanhoitopiirin hankintarenkaan kanssa. Tässä työssä tarvitaan TYKS:n apteekkisovelluksen kanssa yhteensopivaa sovellusta.

Apteekkisovelluksen tulevia käyttäjiä ovat sairaala-apteekin henkilökunta sekä kaikki lääkkeitä ja muita apteekkitavaroita tilaavat sosiaali- ja terveystoimen yksiköt. Sairaala-apteekilla on noin 340 asiakasyksikköä ja tilaavia henkilöitä noin kolminkertainen määrä.

Siinä tapauksessa, että apteekkisovellus rakennetaan SAP-ympäristöön, se vaatii muutoksia Alfa-hankkeen aikataulutukseen ja lisäresursseja toteuttamista varten. Lisäksi ylimääräinen projekti siirtäisi mahdollisesti muita tilaus- ja varastotoimintojen toteuttamisia, joita on suunniteltu toteutettavaksi vuoden 2010 aikana. Nämä muut toiminnallisuudet ovat erittäin kriittisiä kaupungin muun toiminnan kannalta, joten on perusteltua, että apteekkisovellus hankitaan erillisen kilpailutuksen perusteella.

Esitämme, että sosiaali- ja terveystoimi saa luvan käynnistää hankintamenettelyn uuden apteekkisovelluksen ja siihen liittyvän osastotilausohjelmiston sekä tarvittavien liittymien hankkimiseksi. Tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Tarjouspyyntö julkaistaan maaliskuussa ja tarjousvertailujen lopputuloksen perusteella laadittu hankintaesitys tuodaan peruspalvelulautakunnan päätettäväksi arviolta 26.5. tai 16.6.2010.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että sosiaali- ja terveystoimi voi käynnistää hankintamenettelyn uuden apteekkisovelluksen ja siihen liittyvän osastotilausohjelmiston sekä tarvittavien liittymien hankkimiseksi. Tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

valpKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus
tpvJärvinen Tiina
tpvVirtanen Hilkka