Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 90 03.03.2010 3

10958-2009 (044, 065)

Vaativan laitoskuntoutuksen ostopalvelut 1.4.2010-31.3.2013

Tiivistelmä:

Vaativan laitoskuntoutuksen ostopalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.4.2010 - 31.3.2013. Tarjoukset on saatu kahdelta palveluntuottajalta. Puitesopimus esitetään solmittavaksi Sunborn Saga Oy / Ruissalon kuntoutuskeskuksen kanssa. Sosiaali- ja terveystoimi ostaa vaativan laitoskuntoutuksen palveluja vuosittain enintään 150.000 eurolla ja enintään kuuden hoitopaikan verran.

Perla § 90

EI JULKISUUTEEN

Hankinta- ja logistiikkakeskus, tuoteryhmäpäällikkö Merja Lindberg 16.2.2010:

Peruspalvelulautakunta päätti 15.9.2009 § 386 sosiaali- ja terveystoimen vaativan laitoskuntoutuksen kilpailuttamisen käynnistämisestä ja että tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on sosiaali- ja terveystoimen toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia vaativan laitoskuntoutuksen palveluista turkulaisille potilaille ajalle 1.4.2010–31.3.2013, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.4.2013–31.3.2014 (optio).

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen B mukaisena toissijaisena palveluhankintana julkaistiin 17.12.2009 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä internetissä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Tarjoukset saatiin määräaikaan, 18.1.2010 klo 11.00, mennessä kahdelta palveluntuottajalta: Mediverkko Hoivapalvelut Oy / Turku Maaria, Sunborn Saga Oy / Ruissalon Kuntoutuskeskus.

Suomen MS-liitto ry / Maskun neurologinen kuntoutuskeskus toimitti sähköpostitse 25.1.2010 hankinta- ja logistiikkakeskukseen 22.1.2010 päivätyn tarjouksensa tietoisena siitä, että tarjousta ei myöhästyneenä voida ottaa huomioon.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjousta ja vaihtoehtoista tarjousta ei oteta huomioon.

Tarjouspyynnössä mainittiin, että sosiaali- ja terveystoimen erikoissairaanhoidon palvelujen tulosalue ostaa suomen- ja ruotsinkielisiä vaativan laitoskuntoutuksen palveluja yksityisiltä palveluntuottajilta niille Turun kaupungissa kotipaikan omaaville potilaille, joilla on sosiaali- ja terveystoimen maksusitoumus. Vaativaa laitoskuntoutushoitoa ostetaan vuosittain enintään 150 000 eurolla (veroton) ja enintään kuuden (6) hoitopaikan verran. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään.

Palvelujen tulee olla käytettävissä 1.4.2010. Palveluja tulee olla saatavilla ympärivuotisesti koko vuorokauden. Hoitolaitoksen tulee sijaita Turussa tai sen lähikunnassa. Hoitolaitoksen välittömästä läheisyydestä tulee olla julkisen liikenteen yhteys tai jatkoliikenneyhteys Turkuun (päivittäin edestakainen vuoro).

Tarjoushintana tuli ilmoittaa hoitopäivän veroton bruttohinta potilasta kohden, jolloin hintaan sisältyy myös hoitolaitoksen potilaalta perimä osuus. Myös niiden laitosten osalta, jotka eivät ole toiminnassa tarjoukseen varatun määräajan päättyessä, tuli hoitopäivän bruttohinta ilmoittaa 1.4.2010 tasolla.

Sopimushinta on kiinteä 31.3.2013 asti.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Puitesopimuksella ei taata yhdenkään asiakaspaikan käyttöä. Asiakkaita osoitetaan puitesopimuksen tarkoittamiin paikkoihin asiakkaan tarpeiden perusteella edullisuusjärjestyksessä. Perustellusta syystä voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) Tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajien kelpoisuuden arvioinnissa todettiin, että molemmat tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Sosiaali- ja terveystoimi, erikoissairaanhoidon tulosalue, ylilääkäri Maaria Seppälä ja tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 15.2.2010:

Molemmat tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja ne otettiin näin ollen mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat Turun kaupungille kokonaistaloudellisesti edullisimpia.

Arviointiperusteina ovat palvelun hinta ja laatu. Hinnan painoarvon on 70 % ja laadun 30 %. Enimmäispistemäärä on 100 pistettä.

Tarjouksien kokonaistaloudellisuuden vertailussa Sunborn Saga Oy / Ruissalon Kuntoutuskeskuksen tarjous oli edullisempi pistein 91–86,2.

Liite 1Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

Tarjouspyyntö- ja tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa ja ennen kokousta sosiaali- ja terveysvirastossa.

Esitämme, että erikoissairaanhoidon tulosalue ostaisi vaativan laitoskuntoutuksen palvelut (korkeintaan 6 paikkaa) 1.4.2010–31.3.2013 Sunborn Saga Oy / Ruissalon Kuntoutuskeskukselta. Tämän lisäksi esitämme, että perustellusta lääketieteellisestä syystä, mikä tarkoittaa erikoissairaanhoidossa diagnosoidun sairauden edellyttämän vaativan kuntoutuksen sisältöä ja laatua, vaativan laitoskuntoutuksen palveluja voitaisiin ostaa yksittäistapauksissa myös hankintapäätöksestä poiketen.

Vs. resurssijohtaja Heikki Silpola puoltaa esitystä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 17.2.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että Sunborn Saga Oy / Ruissalon Kuntoutuskeskuksen kanssa solmitaan vaativan laitoskuntoutuksen ostopalveluja koskeva sopimus ajalle 1.4.2010–31.3.2013 tarjotulla hoitovuorokauden bruttohinnalla 230 euroa / potilas sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja muutoksenhakuohjeet tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn muutoshakemuksen, oikaisuvaatimuksen tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Yksittäisissä poikkeustapauksissa voidaan palveluja perustellusta syystä ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMediverkko Hoivopalvelut Oy
aoSunborn Saga Oy / Ruissalon kuntoutuskeskus
aoSuomen MS-liitto ry / Maskun neurologinen kuntoutuskeskus
tpvKari-Granfors Outi
tiedLindberg Merja
tpvSeppälä Maaria
tpvVirtanen Hilkka


Liitteet:

Perla § 90
Liite 1:Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu