Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 52 17.02.2010 9

15532-2009 (101)

Kaupunginhallituksen hallintojaoston tekemän päätöksen edellyttämät toimenpiteet - työvoiman käytön tavoitetasot, henkilöstömitoitussuunnitelmat ja työvoiman käytön seuranta vuonna 2010-2012

Tiivistelmä: -

Perla § 52

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist ja henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 11.2.2010:

Valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa vaalikaudelle 2009 – 2012 on todettu mm., että ”kaupungin teettämät henkilötyövuodet on saatava vähenemään tasapainotustoimenpitein ja muun tuottavuuden kasvun seurauksena sekä eläköitymisen kautta vähintään 200 henkilötyövuotta/vuosi”.

Kaupunginhallituksen hallintojaosto käsitteli kokouksessaan 15.12.2009 § 329 työvoiman käytön tavoitetasoja, henkilöstösuunnitelmia ja työvoiman käytön seurantaa vuonna 2010 – 2012. Pykälän selostusosassa todetaan mm. seuraavaa: ”Työvoiman käytön tavoitetasojen asettamisen virasto/yksikkötasoisesti on perustuttava toimintaan ja sen muutoksiin. Siksi on välttämätöntä konkretisoida eri ohjelmissa ja suunnitelmissa päätetyt/suunnitellut palvelutuotantoon ja toimintaan vaikuttavat toimenpiteet. Tämän tarkastelun helpottamiseksi ja yhdenmukaistamiseksi on henkilöstön vastuualueella laadittu liitteenä oleva lomake, jonka avulla henkilöstösuunnitelmat tulee tehdä. Em. lomakkeella hallintokunnat ilmoittavat kaikki palvelujen/toiminnan tehostamiseen liittyvät suunnitelmat, toimintojen/palveluiden suunnitellut lisäykset ja vähennykset ja palveluiden tuotantotavassa tapahtuvat muutokset (ulkoistaminen, yhtiöittäminen jne.). Kaikkien edellä lueteltujen muutosten osalta ilmoitetaan toimenpiteen vaikutus työvoiman käyttöön ja kustannuksiin.”

Hallintojaosto päätti edellä olevan perusteella 15.12.2009 § 329 mm., että

Peruspalvelulautakunta hyväksyi 16.12.2009 § 544 vuoden 2010 talousarvion uudelleenjaon ydinprosessille ja omalta osaltaan sen perusteella laaditun strategisen palvelusopimuksen. Talousarvion uusjaossa on huomioitu useita palveluiden/toiminnan muutoksia ydinprosesseittain. Näiden vaikutus työvoimaan ja kustannuksiin tulisi em. lomakemallia käyttäen konkretisoida tulosalueitten toimenpiteiksi. Lautakunnan em. pykälän selostusosassa mainitaan ydinprosesseittain toiminnan/ palvelun muutoksia, kuten

Liitteessä 1 on tulosalueittain laaditut suunnitelmat. Näiden lisäksi varhaiskasvatuksessa suunniteltujen toimenpiteiden vaikutuksen työvoimaan arvioidaan vuonna 2010 olevan -15 -25.

Vuoden 2010 osalta em. toimenpiteiden vaikutus työvoimaan on yhteensä n. - 30 ja kustannusten säästöksi arvioidaan n. 2.8 M€. Koko suunnitelmakauden 2010 -2012 osalta työvoiman lisäyksen arvioidaan olevan yhteensä n. 65 ja kustannusten lisäyksen n. 3 M€.

Suunnitelmakauden viimeinen vuosi perustuu tämänhetkiseen virkamiesarvioon muutosten vaikutuksista. Lomakkeella ei voida osoittaa miten suuri sisäinen rakennemuutos esim. vanhustenhuollossa tulee tapahtumaan henkilöstön siirtyessä Luolavuoresta ja Liinahaasta parantamaan hoitomitoitusta muissa laitoksissa sekä kotihoidossa. Lisäksi ikääntymispoliittisen strategian mukaiset lisäykset kotihoitoon näyttävät absoluuttisina lukuina suurilta mutta lomakkeella ei esim. pystytä näyttämään tehokkuuden nousua asiakkaiden lisääntyneinä hoitokäynteinä ja tuntimäärinä.

Asiaa on käsitelty palvelutuotannon johtoryhmässä 10.2.2010.

Sosiaali- ja terveystoimessa valmistellaan erillisenä asiana keskushallinnon kansliapäällikön ohjetta hallinnon tuottavuuden parantamiseksi ja hallinnon keventämiseksi. Tämän suunnitelman aikatauluksi on asetettu 30.3.2010 ja se tuodaan omana asiana lautakunnan käsittelyyn maaliskuussa.

Liite 1Toiminnan/palveluiden muutokset ja niiden vaikutukset työvoiman käyttöön ja kustannuksiin sosiaali- ja terveystoimessa

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle liitteessä 1 olevan arvion sosiaali- ja terveystoimen toiminnan/palveluiden muutosten vaikutuksesta työvoiman käyttöön ja kustannuksiin vuosina 2010 – 2012.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi peruspalvelulautakunta totesi yksimielisesti, ettei esitys pidä sisällään ostopalvelujen henkilötyövuosia.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 52
Liite 1:Toiminnan/palveluiden muutokset ja niiden vaikutukset työvoiman käyttöön ja kustannuksiin sosiaali- ja terveystoimessa