Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 60 17.02.2010 17

13787-2009 (041)

Talousarvion toteutumisen ja sopimusohjauksen seuranta vuonna 2010

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt talousarvion noudattamista koskevat määräykset, joissa ohjeistetaan talousarvion toteutumisen seurantaa.

Perla § 60

Sosiaali- ja terveystoimi, resurssijohtaja Heikki Silpola ja tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola 8.2.2010:

Talousarvion toteutumisen ja sopimusohjauksen seuranta vuonna 2010

Kaupunginvaltuusto on 30.11.2009 hyväksynyt talousarvion noudattamista koskevat määräykset, joissa ohjeistetaan talousarvion toteutumisen seurantaa.

Seuranta- ja raportointivastuu

Kaupunginhallituksen sekä muiden toimielinten on osaltaan talousarviovuoden aikana seurattava jatkuvasti alaistensa tulosalueiden ja toimintayksiköiden tuottamien palvelujen kysyntää, tavoitteiden toteutumista, toimintaa sekä taloudenpitoa, annettava niille tarvittavia ohjeita ja määräyksiä sekä huolehdittava seurannan järjestämisestä niiden alaisessa organisaatiossa.

Talousarvioon merkittyjen tavoitteiden sekä numeeristen mittariarvojen ja tunnuslukujen toteutumista on seurattava niiden sitovuudesta riippumatta.

Kaupunginhallitukselle on toimitettava tavoitteiden toteutumista sekä toimintaa ja taloutta koskevat seurantatiedot ja arviot sen määrääminä aikoina noudattaen keskushallinnon antamia toimenpideohjeita.

Lautakuntien on raportoitava kaupunginhallitukselle myös siitä, miten ne tulevat toiminnassaan ottamaan huomioon kaupunginvaltuuston talousarvioon hyväksymät tekstilisäykset.

Seurannan perustana on hyväksytty talousarvio perusteluineen.

Kuukausittain toteutettava seuranta

Virastot raportoivat omalle lautakunnalleen sekä virastopäälliköt ko. sektorin apulaiskaupunginjohtajalle talouden ja toiminnan kehittymisestä sekä työvoiman käytöstä kuukausittain.

Hallintokunnissa tulee seurata jatkuvasti taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumista. Mikäli osoittautuu, että tavoitteita ei saavuteta, on siitä raportoitava välittömästi apulaiskaupunginjohtajalle.

Sosiaali- ja terveystoimessa taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumista seurataan kuukausittain operatiivisen palvelutuotantosopimuksen toiminnan laajuus ja resurssit osan mittareiden sekä tulosaluekohtaisen budjetin toteuman perusteella. Henkilöstön käytön seuranta toteutetaan kaupunginhallituksen hallintojaoston ohjeistuksen mukaisesti.

Neljännesvuosittain toteutettava seuranta

Kaupunginhallitukselle laaditaan maaliskuun lopun tilanteen mukaan ensimmäinen toteutumisennuste ja toinen laaditaan samassa yhteydessä heinäkuun lopun toiminnallisten tavoitteiden toteutumisraportin kanssa. Marraskuussa annetaan kaupunginhallitukselle vielä ylimääräinen talouden toteutumisen ennuste. Tilikauden 1.1.-31.12.2010 lopullinen toiminnan ja talouden toteutuma raportoidaan tasekirjaan liitettynä.

Edellä mainittujen toteutumisennusteiden lisäksi lautakunnalle raportoidaan operatiivisen palvelutuotantosopimuksen kehittämisosan tavoitteiden toteutumista neljännesvuosittain.

Puolivuosittain toteutettava seuranta

Kaupunginvaltuuston vuodelle 2010 sitoviksi hyväksymien tavoitteiden sekä talouden tasapainottamiseen tähtäävien toimenpiteiden toteuttamisesta tulee raportoida kaksi kertaa. Toteutumisraportit tehdään heinäkuun lopun tilanteen ja talousarviovuoden lopun tilanteen mukaan.   

Samalla aikataululla raportoidaan strategisen palvelusopimuksen tavoitteiden toteutumista.

Toiminnan ja talouden seurantaraportti heinäkuun lopun tilanteen mukaan tulee viedä kaupunginhallituksen käsittelyyn kuuden viikon sisällä raportointikauden päättymisestä ja raportointiin tulee sisällyttää lautakuntien selvitykset sekä kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien niiden johdosta antamat lausunnot, mikäli raportti lautakunnan osalta poikkeaa kaupunginvaltuuston vahvistamasta talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Turku-sopimuksen raportointi

Ryhmien välisen sopimuksen tavoitteet ja toimenpiteet on toimeenpantu Turku-sopimuksella, joka koostuu kaupunginvaltuustossa hyväksyttävistä valtuustokautta koskevista toimeenpano-ohjelmista. Ohjelmaan liittyvät mittarit hyväksytään erikseen tehtävällä päätöksellä kaupungin vuoden 2010 talousarvion tultua hyväksytyksi.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi edellä esitetyn yhteenvedon talousarvion toteutumisen ja sopimusohjauksen seurannasta vuonna 2010.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.