Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 30 27.01.2010 7

107-2010 (642, 421)

Varhaiskasvatuksen tulosalueen eräistä toimitiloista luopuminen

Tiivistelmä: -

Perla § 30

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen, tulosaluejohtaja Raili Koski, vs. päivähoidontarkastaja Pia Jokinen, palvelualueen päälliköt Leena Tervonen, Leena Herjanto ja Pirjo-Leena Saarinen sekä vs. palvelualueen päällikkö ja Tuire Korhonen 20.1.2010:

Varhaiskasvatuksen tulosalueella on selvitetty mahdollisuutta luopua joistakin sekä kaupungin omista että ns. ulkoa vuokratuista päiväkotitiloista. Tämä selvitystyö liittyy osittain kaupungin palveluverkkosuunnitelman toteuttamiseksi ja suurimmalta osaltaan vuoden 2010 talousarviossa pysymiseksi.

Kaupunginhallitus päätti 25.5.2009 mm., että ”Hallintokuntien tulee palveluverkko- ja muissa tilojen käyttöä koskevissa suunnitelmissa ottaa huomioon tilojen tehokas käyttö sekä yhteiskäyttö muiden hallintokuntien kanssa.”

Tila-asioissa on tehty yhteistyötä opetustoimen kanssa ja saatu kouluista vapautuneita tiloja sekä esiopetukselle että täydentävään päivähoitoon syksyllä 2010 alkavaa toimintakautta varten. Yksityiset päivähoitopalvelujen tuottajat ovat halukkaita laajentamaan toimintaansa, mikäli kaupungista löytyy sopivia tiloja päiväkotitoimintaa varten. Erityisesti kaupungin keskustan alueella olevat valmiit päiväkotitilat kiinnostavat yksityisiä palvelujen tuottajia.

Länsikeskus

Liinahaan palvelutalon entisessä kerhotilassa on toiminut tilapäinen päiväkotiryhmä vuodesta 1997 lukien. Näissä Hepokullan päivähoitoyksikön alaisissa n. 108 neliön suuruisissa tiloissa on hoidossa 14 lasta.

Tiloista on mahdollisuus luopua 1.6.2010 lukien. Opetustoimi on ilmoittanut, että esiopetusikäisten lasten esiopetukseen ja sitä täydentävään saadaan riittävät tilat Teräsrautelan koulusta elokuun 2010 alussa. Nykyinen henkilökuntamäärä (kolme tointa) tarvitaan uusissa tiloissa.

Tilalaitos on vuokrannut tilat Kiinteistö oy Lehtolaaksolta. Sosiaali- ja terveystoimi maksaa tiloista tilalaitokselle 12.079 euron vuosivuokraa. Vaikka tilaa ei jatkossa tarvita päivähoidon käyttöön, on ne suunniteltu otettavan vanhusten palvelujen käyttöön.

Varissuo-Lauste

Pääskyvuoren päivähoitoyksikön alainen 54-paikkainen päiväkoti osoitteessa Kotkankatu 2 on otettu käyttöön vuonna 1982. Tämän 592 m2:n suuruisen päiväkodin ulkoa vuokrattujen tilojen vuosivuokra on 86.881 euroa. Päiväkodissa on yhdeksän hoito- ja kasvatushenkilöä ja kaksi laitosapulaista.

Tiloista on tarkoitus luopua siten, että yksityisen palveluntuottaja voi ottaa päiväkodin käyttöön elokuun 2010 alussa. Päiväkodin lapset ja henkilökunta siirtyvät muihin alueen päiväkoteihin.

Lausteen koulusta on vapautunut opetuskäytöstä luokkahuoneita ja talonmiehen asunto. Tiloja on suunniteltu uuteen käyttöön yhteistyössä eri hallintokuntien kanssa. Suunnitelmien mukaan koululta järjestyy tilat kahdelle 5-6-vuotiaitten lasten ryhmälle ja perheryhmätoiminnalle.

Siirtymisen yhteydessä luovutaan vuonna 1980 valmistuneesta osoitteessa Kämnerinpolku 5 sijaitsevasta päiväkodista (385m2), jonka vuokrakustannukset ovat 53.268 euroa vuodessa. Vaikka koulun tilat eivät olisi valmiit aivan toimintakauden alkaessa, voidaan Kämnerinpolun päiväkodista luopua 1.8.2010 lukien.

Päiväkodissa on 15 esiopetuksessa olevaa lasta ja perheryhmätoimintaa. Henkilökuntaa on yhteensä viisi ja he voivat siirtyä koululta kunnostettuihin tiloihin.

Nummi-Halinen

Nummenpuistokadun päiväkodin uudisrakennus valmistuu marras-joulukuussa 2010 ja se otetaan käyttöön vuoden 2011 alussa. Päiväkotiin tulee kuusi lapsiryhmää ja hoitopaikkoja noin 100, mutta hoidossa olevien lasten määrä vaihtelee lasten iän ja hoitomuodon mukaan. Päiväkodin valmistuttua siirretään Kuraattorinpolun päiväkodista iltahoito uuteen päiväkotiin. Alueella sijaitseva Inspehtorinkadun päiväkodin toiminta on tarkoitus myös lopettaa.

Ylioppilaskylän alueella olevassa päiväkodissa Kuraattorinpolku 8 on hoitopaikkoja 57, pinta-ala 486 m2 ja vuosivuokra 41.171 euroa. Päiväkoti on valmistunut 1977 ja kaupunki on vuokrannut tilat Turun ylioppilaskyläsäätiöltä vuodesta 1980. Henkilökuntaa on yhteensä 15, mikä määrä siirtyy Nummenpuistokadun päiväkotiin.

Halisissa sijaitseva avoimen varhaiskasvatuksen ryhmä osoitteessa Kardinaalinkatu 4 on suuruudeltaan 96 m2. Tila on vuokrattu keväällä 2009 alueen päivähoitotilanteen tasoittamisen. Vuokra on vuodessa 8.640 euroa. Tilaliikelaitos on tehnyt vuokrasopimuksen TVT-asuntojen kanssa. Toiminnassa on mukana 10–15 lasta ja lastentarhanopettaja.

Sekä Kuraattorinpolun että Kardinaalinkadun päiväkotitilat voidaan sanoa irti vuoden 2011 alusta lukien.

Ylioppilaskylän alueelle sijaitsevassa päiväkodissa Inspehtorinkatu 1 on hoitopaikkoja 32, pinta-ala 201 m2 ja vuosivuokra 17.021 euroa. Päiväkoti on ollut nykymuotoisena vuodesta 1975 ja kaupunki on vuokrannut tilat Turun ylioppilaskyläsäätiöltä vuodesta 1980. Henkilökuntaa on yhteensä seitsemän.

Päiväkodin toiminnasta voidaan luopua 1.8.2010 lukien.

Keskusta

Mäntymäen päivähoitoyksikön päiväkotitilat Betaniankatu 1A, 1B ja 2 on tilaliikelaitos vuokrannut Asunto-osakeyhtiö Martinmäen A, B ja E-taloista. Tilojen yhteispinta-ala on 550 m2 ja vuosivuokra 39.483 euroa. Lapsia on hoidossa yhteensä 57 ja henkilökuntaa on yhteensä 11.

Päiväkotitilat voidaan sanoa irti 1.8.2010 lukien. Alueen esiopetusikäiset aloittavat syksyllä 2010 Martin alueen kouluissa, jolloin alueen muista päiväkodeista jää tilaa pienemmille lapsille.

Maaria-Paattinen

Jäkärlässä on TVT Asunnot Oy:ltä vuokratuissa tiloissa 33-paikkainen päiväkoti osoitteessa Jäkärlän puistokatu 18. Tämän Jäkärlänahde nimisessä taloyhtiössä olevan päiväkodin pinta-ala on 340 m2 ja tiloista peritään 9.776 euron vuosivuokraa.

Tilat voidaan sanoa irti 1.8.2010 lukien. Syksyllä päiväkodin kirjoilla olevat esiopetusikäiset 10 lasta voidaan sijoittaa muihin päivähoidon tai kulun tiloihin.

Skanssi-Uittamo

Peruspalvelulautakunnan aikaisemmalla päätöksellä on Kataraistentien päiväkotitiloista luovutaan 1.7.2010 lukien.

Henkilöstövaikutukset

Päiväkotitiloista luopumisen tarkoittaa sitä, että kaupungin omasta toiminnasta voidaan vähentää n. 25 henkilötyövuoden verran. Tämä tapahtuu siten, että tilapäisillä palkkaamisluvilla ei enää palkata lastenhoitajia eikä lastentarhanopettajia, mutta myös muulla tavoin henkilökunnan käyttöä tehostetaan. Vakituista henkilökuntaa ei esitetyillä toimenpiteillä sanota irti, vaan he siirtyvät muiden päiväkotien avoimiin tehtäviin. Henkilökunnan kanssa on keskusteltu tulevista muutoksista.

Asiakasvaikutukset

Elokuun alussa 2010 poistuu esityksen perusteella kaupungin omia päiväkotipaikkoja yhteensä n. 200. Mikäli yksityinen palvelujen tuottaja vuokraa tilat, hoitopaikkojen määrä ei vähenny. Toiminnan muutokset eivät vaikuta kaikkiin lapsiin, koska nyt hoidossa olevista lapsista 60 siirtyy syksyllä 2010 kouluun.

Tilakustannukset

Esitettyjen tilojen vuokramenot ovat vuositasolla n. 387.000 euroa ja muut kiinteistökustannukset 25.000 euroa. Vuokrasopimusten irtisanominen ei vaikuta kuluvan vuoden talousarvioon vähentävästi, sillä lautakunnan hyväksymässä vuoden 2010 talousarvion jaossa ydinprosesseille on nämä otettu huomioon.

Liite 1Suunnitelma lasten sijoittumiseksi

Suomenkielisen opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

Esitettävät muutokset kohdistuvat 1.8.2010 jälkeiseen aikaan, jolloin varhaiskasvatuksen tulosalue on siirretty sosiaali- ja terveystoimesta opetustoimeen.

Opetustoimi puoltaa tehtyjä esityksiä. Esitykset noudattavat varhaiskasvatuksen siirtoa käsitelleessä työryhmässä ja kaupungin talousohjelmassa tehtyjä kannanottoja. Koulujen ja päivähoidon tilankäytön tulee olla tehokasta. Lisäksi tulee turvata lähipalvelun säilyminen alueella varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteistyöllä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää sanoa irti 1.8.2010 lukien seuraavien päiväkotien vuokrasopimukset: Inspehtorinkatu 1, Kotkankatu 2, Kämnerinpolku 5, Betaniankatu 1A, 1B ja 2 ja Jäkärlän Puistokatu 18 sekä 1.1.2011 lukien seuraavien päiväkotien vuokrasopimukset: Kuraattorinkatu 1 ja Kardinaalinpolku 4.

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian Rosenlöfin ehdotuksesta yksimielisesti lausunnon hankkimiseksi opetuslautakunnalta.

Jakelu

laupOpetuslautakunta


Liitteet:

Perla § 30
Liite 1:Suunnitelma lasten sijoittumiseksi