Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta1713.01.20104

12741-2009 (112, 021)

Talentia Varsinais-Suomi Ry:n oikaisuvaatimus

Tiivistelmä: -

Perla § 17

Hallintojohtaja Antti Perälä 7.1.2010:

Talentia Varsinais-Suomi Ry on 30.11.2009 tehnyt seuraavan oikaisuvaatimuksen:

Talentia ry:n paikallisyhdistys Talentia Varsinais-Suomi ry. vaatii oikaisua 18.11.2009 tehtyyn peruspalvelulautakunnan päätökseen § 488, jossa vs. palvelutuotantojohtaja Anne Santalahden 14.10.2009 tekemä päätös (§ 9) on hyväksytty lainvastaisesti.

Peruspalvelulautakunnan päätöksen mukaan sosiaalityön tulosalueen sijaishuollon toimistopäällikön virkaan on valittu viranhaltija Tarja Salonius ilman julkista hakumenettelyä.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 3 mom. mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. KHO on 20.11.2009/2793 KHO:2009:93 ratkaisussaan käsitellyt vastaavanlaista virantäyttömenettelyä. KHO on todennut kyseisen menettelyn lainvastaiseksi. Turun kaupungin peruspalvelulautakunnan päätös ei täytä edellä mainitussa laissa säädettyjä poikkeussäännöksiä. Lain mukaan ilman hakumenettelyä voidaan virka täyttää ainoastaan ottamalla viranhaltija sijaiseksi tai määräajaksi virkaan, ottamalla virkaan taloudellisista tai tuotannollisista syistä irtisanottu työntekijä toiseen virkaan, virkasuhdetta tarjotaan osa-aikaiselle viranhaltijalle tai virkasuhteeseen otetaan henkilö toiminnan siirtymisen yhteydessä. Edellä mainittua virkaa ei olisi voinut päättää ilman julkista hakumenettelyä. Koska menettelytapa on lainvastainen, vaadimme päätöksen oikaisua niin, että kyseinen virka laitetaan lain mukaisesti julkiseen hakuun.

Talentia Varsinais-Suomi ry on oikaisuvaatimuksessaan viitannut kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 3 momenttiin ja siinä todettuun julkiseen hakumenettelyyn. Talentia Varsinais-Suomi ry on oikaisuvaatimuksessaan viitannut myös Korkeimman hallinto-oikeuden 20.11.2009/2793 tekemään ratkaisuun. Talentia Varsinais-Suomi ry ei ole kuitenkaan tarkemmin perustellut oikaisuvaatimustaan vaan todennut, että KHO on käsitellyt vastaavanlaista virantäyttömenettelyä ja että KHO on todennut kyseisen menettelyn lainvastaiseksi.

Todettakoon, että edellä mainitussa KHO:n päätöksessä on ollut kysymys kaupungin hallintosäännön määräyksen arvioinnista, jonka mukaan henkilö voidaan ottaa ilman hakumenettelyä sellaiseen virkasuhteeseen, jota vastaavia tehtäviä hän on hoitanut vähintään kuusi kuukautta kaupungin virka- tai työsuhteessa. Tämä määräyksen KHO on todennut olevan ristiriidassa mainitun lain kanssa eikä sitä tällä tavoin saa soveltaa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 1 momentin mukaan siis virkasuhteeseen ottaminen edellyttää pääsääntöisesti julkista hakumenettelyä. Virkasuhteen haettavaksi julistaminen on sekä ajallisesti että taloudellisesti raskas menettely. Lainsäätäjä on, vaikka avoimelle hakumenettelylle on annettu korostunut painoarvo, jättänyt kunnalliselle itsehallinnolle tilaa tulkinnassa silloin kun se on perusteltua. Tällaisia tilanteita ovat em. lain 4 §:n 3 momentin mukaan henkilön ottaminen sijaiseksi tai avoimen viran hoitajaksi, osa-aikaisen viranhaltijan ottaminen toiseen virkasuhteeseen tai 24 §:n perustella viranhaltijan siirtäminen toiseen virkasuhteeseen erikseen säädetyissä tilanteissa.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaan viranhaltija voidaan siirtää kunnan toiseen virkasuhteeseen edellyttäen, että viranhaltija täyttää sen virkasuhteen kelpoisuusvaatimukset, johon hänet siirretään ja tätä virkaa voidaan pitää hänelle sopivana. Lisäksi edellytetään, ettei hänen asemansa toistaiseksi otettuna tai määräaikaisena viranhaltijana ei muutu. Lain 24 §:n mukainen siirtäminen toiseen virkasuhteeseen on mahdollista, mikäli siirtoon on hyväksyttävä syy ja viranhaltija on antanut siirtoon suostumuksensa.

Oikaisuvaatimuksen kohteena olevan valintapäätöksen selostusosassa todetaan Tarja Saloniuksen täyttävän toimistopäällikön viran 300013 kelpoisuusvaatimukset. Saloniuksella on vakituinen virka sosiaalityön tulosalueella sosiaalipäivystyksen johtavana sosiaalityöntekijänä, jota hän on hoitanut 1.5.2007 lukien. Tästä virasta vapautettuna hän on toiminut sosiaalitoimen (sittemmin sosiaali- ja terveystoimen) sijaishuollon toimistopäällikkönä 20.10.2008 lukien. Näin ollen perusteet Saloniuksen siirtämiselle sijaishuollon toimistopäällikön virkaan kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaan, virkaa haettavaksi julistamatta, ovat olemassa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hylätä Talentia Varsinais-Suomi ry:n oikaisuvaatimuksen edellä olevin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmSosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Varsinais-Suomi ry
tiedSöderholm Arja
ilmVisa Leila