Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta2113.01.20103

12500-2009 (065, 044, 111)

Suun terveydenhuollon palvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä: -

Perla § 21

Vs. tulosaluejohtaja Katariina Korkeila, johtava ylihammaslääkäri Anna-Leena Eriksson, lakimies Outi Kari-Granfors ja hankinta- ja logistiikkakeskuksen tuoteryhmäpäällikkö Merja Lindberg 31.12.2009:

Kiireettömän perushammashoidon palveluja on ostettu yksityisiltä palvelujen tuottajilta ja itsenäisiltä ammatinharjoittajilta terveyslautakunnan 14.2.2007 § 32 tekemään päätökseen perustuvien sopimusten mukaisesti vuodesta 2007. Sopimuskausi päättyy 31.12.2009, mutta tarve ostopalvelujen käyttöön on edelleen olemassa. Mahdollisuudet vastata hoitotakuun aikarajaan on ostopalveluista huolimatta ollut koko ajan ”veitsen terällä”. Kiireettömän hoidon kysyntä on pysynyt jo usean vuoden ajan tasolla 900 uutta aikuisasiakasta / kuukausi. Lisäksi hammaslääkäreiden rekrytointitilanne huononee koko ajan runsaan eläköitymisen ja vähäisen valmistuneiden määrän vuoksi.

Peruspalvelulautakunta päätti kokouksessaan 21.10.2009 § 436, että suun terveydenhuollon kiireettömän perushoidon (sisältäen tarvittaessa päivystyshoidon jatkohoidon) sekä suukirurgisten palvelujen kilpailutus käynnistetään ajalle 1.1.2010 - 31.12.2012 ja että tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Vuoden 2010 talousarvioehdotukseen on varattu asiakaspalvelujen ostoon alustavasti 1,6 milj. €. Tämä summa sisältää myös vapaina olevien hammaslääkärivakanssien (yhteensä 5,5 vakanssia) palkkarahat (n. 350.000 €).

Sosiaali- ja terveystoimi on valmistellut kilpailuttamismenettelyä yhteistyössä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Suun terveydenhuollon palvelujen arvioitu hankintatarve jakautuu seuraavasti:

Helsingin kaupunki valmistelee yhdessä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ja julkisen sektorin asiantuntijapalveluja maailmanlaajuisesti tuottavan Deloitten kanssa palvelusetelin käyttömahdollisuutta perushammashoidon ostopalvelutuotannossa. Saamamme tiedon mukaan palveluseteli valmistunee ”käyttökuntoon” syksyllä 2010. Näin ollen Turun ei tässä vaiheessa kannata ryhtyä valmistelemaan tätä samaa asiaa palvelusetelin käyttöön ottamiseksi kiireettömässä perushammashoidossa..

Turun sosiaali- ja terveystoimi voisi kuitenkin kokeiluluonteisesti käyttää palveluseteliä päivystyksen jatkohoito- sekä suukirurgisia toimenpiteitä ostettaessa. Molemmat ovat selkeitä kokonaisuuksia, joissa terveyskeskuksen hammaslääkäri tietää jatkotoimenpiteet ja niille määritetyt asiakasmaksut. Palvelusetelin käyttöä päivystyksen jatkohoito- ja suukirurgisten toimenpiteiden tuottamisessa voidaan ryhtyä valmistelemaan tammikuussa 2010. Turun sosiaali- ja terveystoimi voisi myös soveltaa palvelusetelimenettelyä kiireettömän perushammashoidon palveluihin 1.6.2011 alkaen mikäli Helsingin kokemukset sitä puoltavat.

Vuonna 2010 on ostopalvelujen käyttö kiireettömässä hammashoidossa kuitenkin ehdoton edellytys, jotta suun terveydenhuolto pystyy noudattamaan lakisääteistä kuuden kuukauden aikarajaa. Tällä hetkellä nykyiset palveluntuottajat ovat suullisesti luvanneet toimia vanhan sopimuksen mukaisesti ja vanhoilla tarjoushinnoilla 31.3.2010 saakka.

Kilpailutuksen valmistelu- ja päätösmenettely vie aikaa siten, että sopimukset voidaan allekirjoittaa aikaisintaan toukokuussa 2010, jonka takia kilpailutusajanjakso on muuttunut. (Vanha sopimus nykyisten ostopalvelutuottajien kanssa on voimassa 31.3.2010 saakka.)

Sopimuskausi on 1.6.2010 – 31.5.2011. Tarjoajien tulee ilmoittaa hinnat kiinteänä jaksolle 1.6.2010 - 31.5.2011. Tämän lisäksi mahdollisesta optiovuoden käytöstä päätetään erikseen.

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnöt.

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimpia. Arviointiperusteena ovat palvelun hinta ja kokonaistuntimäärä. Hinnan painoarvo on 70 % ja tarjotun tuntimäärän 30 %.

Oheismateriaali 1Hankinta-asiakirjat

Esitys palveluntuottajien valinnasta tuodaan peruspalvelulautakunnalle huhtikuussa 2010.

Ehdotamme, että peruspalvelulautakunta päättää hyväksyä suun terveydenhuollon palvelujen kilpailuttamisen tarjousasiakirjat (tarjouspyyntö, tarjouslomakkeet ja sopimusluonnoksen). Ehdotamme myös, että sosiaali- ja terveystoimi oikeutetaan tekemään vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia tarjousasiakirjoihin.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 5.1.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä suun terveydenhuollon palvelujen kilpailuttamisen tarjousasiakirjat (tarjouspyyntö, tarjouslomakkeet ja sopimusluonnoksen) ja, että sosiaali- ja terveystoimi oikeutetaan tekemään vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia tarjousasiakirjoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvEriksson Anna-Leena
tpvKari-Granfors Outi
tpvKorkeila Katariina
tpvLindberg Merja