Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta1113.01.201011

13597-2009 (313)

Turkulaisten koululaisten näöntarkastusten ja silmälasimääritysten siirtäminen optikoille

Tiivistelmä:

Yli 8-vuotiaiden koululaisten, joiden näön kouluterveydenhoitaja toteaa heikentyneen, tarkempi näön tutkimus ja silmälasien määrääminen ehdotetaan järjestettäväksi SoTe:n silmälääkäreiden sijaan yksityisten optikoiden toimesta. Palvelu järjestettäisiin SoTe- suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain 4 §:n mukaisesti sopimuksella. Sopimuksen mukaan optikon suorittama näöntarkastus olisi sekä koululaisille että kaupungille ilmainen. Silmäsairausepäilyt, jotka tässä ikäluokassa ovat hyvin harvinaisia, optikko lähettäisi SoTe:n silmälääkärin tutkittavaksi. Käytäntö vapauttaisi vuodessa n. 600 silmälääkärikäyntiä varsinaisten silmäsairauksien hoitoon. Järjestely auttaisi silmäsairauksien hoitotakuun toteutumista ja ehkäisisi ylivuotoa sairaanhoitopiirin palveluihin.

Perla § 11

Peruspalvelulautakunta on 11.11.2009 palauttanut asian lähinnä sen selvittämiseksi, onko ehdotettu menettely kansanterveyslain mukaista ja miten optikkoliikkeiden tasapuolinen kohtelu on toteutettavissa.

Erikoissairaanhoidon tulosalue, ylilääkäri Hanna Vaahtoranta-Lehtonen, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen jahallintopäällikkö Olavi Rinne 7.12.2009:

Toiminnan kuvaus

Kunnalla on velvollisuus järjestää oppilaan terveystarkastus ja tarpeen mukaisesti asianomaisen alan erikoislääkärin tekemä näön tutkimus.

Turussa koululaisten terveystarkastukseen kuuluva näön tarkastus on tähän saakka toteutettu omana toimintana. Koululaiset, joiden näön kouluterveydenhoitaja toteaa heikentyneen alle 0,8, on lähetetty kaupungin oman silmätautien poliklinikan silmälääkärin tutkittaviksi. Silmälääkäri on huolehtinut näön tutkimisesta ja silmälasien määräämisestä. Varsinaiset silmälääkärin hoitoa edellyttävät silmäsairaudet ovat tässä ikäryhmässä erittäin harvinaisia. Siten nykymenettelyllä myös tervesilmäiset lapset ja nuoret ovat käyneet ensimmäisessä silmälasimäärityksessä silmälääkärin vastaanotolla.

Mm. Kuusankoskella ja Oulussa tervesilmäisten lasten silmälasimääritykset on siirretty yksityisille optikoille. Tämä tarkoittaa, että yli 8-vuotiaat koululaiset, joiden näön kouluterveydenhoitaja tarkastuksessaan toteaa heikentyneen (<0,8), lähetetään yksityisen optikkoliikkeen optikolle silmälasimääritykseen. Tutkimuksensa jälkeen optikko lähettää sairausepäilyt kunnan silmälääkärille. Karsastus ja heikkonäköisyys on yleensä diagnosoitu jo ennen kouluikää.

Järjestelyssä optikkoliikkeillä ja kunnalla on koululaisten tarkastuksista sopimus, johon kaikki halukkaat optikkoliikkeet ovat saaneet liittyä. Terveydenhoitaja antaa koululaiselle lähetteen optikolle sekä listan sopimuksen piirissä olevista optikkoliikkeistä. Oppilas vanhempineen itse varaa ajan näöntarkastukseen. Optikko laittaa kaikista tarkastuksista palautteen kouluterveydenhuoltoon. Sairausepäilyistä optikko laatii lähetteen suoraan kaupungin omalle silmälääkärille. Näöntarkastus on sekä koululaiselle että kunnalle maksuton.

Optikoiden toimiminen koululaisten näöntarkastajina ei ole toteutuskunnissa aiheuttanut ongelmia, valituksia ei ole tullut ja järjestelmä on toiminut joustavasti. Menettelyllä on saatu vapautetuksi silmälääkärien kapasiteettia varsinaisten silmäsairauksien hoitoon.

Turun sosiaali- ja terveystoimen silmätautien poliklinikalla toimii 3 silmälääkäriä, 3 sairaanhoitajaa, 1 perushoitaja, osastonsihteeri, ½ kanslisti sekä ½ konekirjoittaja. Poliklinikkakäyntejä oli v. 2008 yhteensä 5500 kpl. Lisäystä suoritteissa 5 viimeisen vuoden aikana on tapahtunut 39 %. Lähetteet ovat lisääntyneet kahden viimeisen vuoden aikana 19 %. Suurten silmäsairaanhoidon potilasryhmien, kuten diabeetikoiden ja glaukoomapotilaiden, tiedetään lisääntyvän koko ajan. Kyseiset sairaudet ovat elinikäisiä, minkä vuoksi potilaat tarvitsevat silmälääkärin seurantaa ja hoitoa lopun elämäänsä. Nykyisellä resurssoinnilla silmäpoliklinikalla on vaikeuksia toteuttaa toiminta hoitotakuun rajoissa ja siten, etteivät silmäpotilaiden käynnit sairaanhoitopiirissä lisäänny.

Jos Turussakin siirryttäisiin toimintamalliin, missä optikot huolehtisivat niiden koululaisten, joiden näöntarkkuuden kouluterveydenhoitaja toteaa heikentyneen, tutkimuksista ja tervesilmäisten koululaisten silmälasimäärityksistä, vapautuisi oman silmäsairaanhoidon rajallisia resursseja varsinaiseen silmäsairaanhoitoon. Siten hoitotakuun toteutuminen varmistuisi eikä ylivuotoa sairaanhoitopiirin palveluihin tapahtuisi. Alle 18-vuotiaiden vajaasta 1000 silmälääkärikäynnistä n. 600 on vuosittain mennyt näkötarkastuksiin ja silmälasien määräämiseen. Nämä 600 silmälääkärikäyntiä siis vapautuisivat silmäsairauksien tutkimuksiin ja hoitoon.

Kouluterveydenhuolto kuuluu perusterveydenhuollon tulosalueeseen. Perusterveydenhuollon vt. tulosaluejohtaja Katariina Korkeila puoltaa ehdotettua käytäntöä. Myös resurssijohtaja Max Lönnqvist puoltaa esitystä.

Esityksen lainmukaisuus

Kansanterveyslain 14 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaan kunnan tulee järjestää kouluterveydenhuolto, johon kuuluu mm. vuosittaiset terveystarkastukset terveydenhoitajan toimesta sekä terveydentilan toteamista varten tarvittava erikoistutkimus. Velvollisuus on täsmennetty valtioneuvoston asetuksella 380/2009, asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta.

Asetuksen tarkoituksena on varmistaa, että mm. oppilaiden terveysneuvonta ja terveystarkastukset ovat suunnitelmallisia, tasoltaan yhtenäisiä ja yksilöiden ja väestön tarpeet huomioon ottavia. Asetuksen 2 luvun 9 §:n mukaan kunnan on järjestettävä määräaikaiset terveystarkastukset koululaisille. Asetuksen 11 §:n mukaan kunnan on järjestettävä oppilaan tarpeen mukaisesti tämän terveydentilan toteamista varten mm. asianomaisen alan erikoislääkärin tekemä näön tutkimus ja hänen määräämänsä laboratorio-, röntgen- ja muut vastaavat tutkimukset.

Sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain 4 §:n mukaan kunta voi järjestää palvelun hankkimalla sitä mm. yksityiseltä palvelun tuottajalta. Palvelu tulisi oleman SoTen järjestämää ja SoTe on palvelusta vastuussa asiakkaalle.

Asetuksen 2 luvun 9 §:n mukainen vuosittainen terveystarkastus toteutuu näön osalta terveydenhoitajan perusnäöntarkastuksena ja terveydenhoitajan lähetteenä sopimuksen mukaisesti optikoille. Asetuksen 11 §:ssä asetettu velvoite toteutuu terveydenhoitajan tai optikon lähetteellä silmälääkärille ja silmälääkärin tutkimuksella. Silmälääkärin tutkimuksen tarpeen toteaisi joko kouluterveydenhoitaja tai optikko, jolle kouluterveydenhoitaja on lähettänyt koululaisen tarkempiin näkötutkimuksiin. Optikko on terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka oikeuksista on määrätty asetuksella. Optikkoliikkeen kanssa tehdään sopimus, jossa määritellään yhtenäiset toimintatavat ja toiminnan laatutaso lain edellyttämällä tavalla.

Sopimusten solmiminen

Mahdollisuus yhteistoimintaan annettaisiin Turun ja Turun lähikuntien n. 56 optikkoliikkeelle, joiden käytössä on rekisteröity optikko. Esitys yhteistoiminnasta lähetettäisiin puhelinluettelon keltaisilla sivuilla ja Googlessa ilmoittaville optikko- ja silmälasiliikkeille. Lisäksi mahdollisuudesta ilmoitetaisiin paikallislehdessä.

Toimintatavat ja toiminnalle asetettavat vaatimukset määritellään SoTen toimesta valmisteltavassa sopimuksessa. Sopimuksen solmimisen yhteydessä selvitettäisiin palveluntuottajan kyky tuottaa sopimuksen mukaiset palvelut. Sopimuksen allekirjoittaminen olisi yhteistoiminnan edellytys ja sillä hyväksyttäisiin palveluntuottaja. Sopimus tehdään kaikkien siihen sitoutuvien ja ehdot täyttävien optikkoliikkeiden kanssa. Asiakas valitsee saamansa, kaikki sopimuskumppanit käsittävän, listan perusteella palvelun tuottajan.

Sopimuksessa edellytetään, että optikon suorittama tutkimus on maksuton sekä potilaalle että kaupungille. Näin kysymyksessä ei ole hankintalain tarkoittama hankinta. Hankintalain mukaan hankinta edellyttää taloudellisen vastikkeen suorittamista palvelusta. Sopimuskumppanien hakemisissa menetellään kuitenkin tasapuolisesti ja syrjimättömästi.  Asiantuntijoiden arvion mukaan optikkoliikkeet ovat valmiit tekemään esitetyn kaltaisen sopimuksen.

Tarkastus on maksuton, joten se täyttää myös asiakasmaksulain vaatimukset.

Ehdotamme, että peruspalvelulautakunta antaa erikoissairaanhoidon tulosalueelle luvan solmia turkulaisten toimintaan halukkaiden optikkoliikkeiden kanssa sopimuksen yli 8-vuotiaille koululaisten näön tarkastamisesta edellä esitetyn mukaisesti.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta oikeuttaa erikoissairaanhoidon tulosalueen toteuttamaan turkulaisten koululaisten näöntarkastukset ja silmälasimääritykset edellä esitetyllä tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvRinne Olavi
tpvVaahtoranta-Lehtonen Hanna
tiedVirtanen Hilkka