Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 468 11.11.2009 1

5710-2009 (001, 311, 101, 015)

Varhaiskasvatuksen lomautukset ja influenssa A(H1N1)-epidemia

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta päätti 30.9.2009 varhaiskasvatuksen tulosalueen lomautusten toteuttamisesta aiemmin suunnitellun mukaisesti 21.-31.12.2009. Päätöksenteon jälkeen tilanne on oleellisesti muuttunut. Viimeisen viikon aikana taudin voidaan katsoa levinneen epidemiaksi. Karkean arvion mukaan noin 30.000-50.000 turkulaista tulee sairastumaan tähän tautiin seuraavien kahden kuukauden aikana.

Perla § 468

Sosiaali- ja terveystoimi, vs. tulosaluejohtaja Katariina Korkeila, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila, tulosaluejohtaja Raili Koski ja hallintojohtaja Antti Perälä 6.11.2009:

Peruspalvelulautakunta merkitsi kokouksessaan 12.8.2009 tiedokseen tilannekatsauksen varautumisesta influenssa A(H1N1) pandemiaan ja päätti toimialallaan yksimielisesti, että sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan osalta lomautukset peruutetaan, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1) pandemian aikana. Lisäksi työntekijöiden/viranhaltijoiden kanssa on mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden tai lääkärisopimuksen mukaisten lomarahapäivien peruuttamisesta.

Kaupunginhallitus päätti ottaa peruspalvelulautakunnan päätöksen 12.8.2009 § 324 käsiteltäväkseen. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että asia palautetaan peruspalvelulautakunnalle uudelleen valmisteltavaksi siten, että lautakunta edelleen lomautuksia siirtämällä saavuttaa kaupunginvaltuuston 30.3.2009 § 97 päättämät säästötavoitteet kaupunginhallituksen 8.6.2009 § 339 hyväksymin rajauksin siten, että palvelut tuotetaan kaikissa tilanteissa lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti turvaten A(H1N1)- pandemian edellyttämät toimet.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen peruspalvelulautakunta arvioi uudelleen mahdollisuuksia lomautusten siirtämiseen. Peruspalvelulautakunta päätti 19.8.2009 § 332 toimialallaan lomautuksista siten, että sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan lomautukset peruutetaan, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1) pandemian aikana. Lisäksi työntekijöiden/viranhaltijoiden kanssa on mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden tai lääkärisopimuksen mukaisten lomarahapäivien peruuttamisesta.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 24.8.2009 § 439 ottaa peruspalvelulautakunnan 19.8.2009 § 332 tekemän päätöksen, joka koskee varautumista influenssa A(H1N1)- pandemiaan Turussa, kaupunginhallituksen käsiteltäväksi sekä päätti muuttaen lautakunnan em. päätöstä, että sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan osalta lomautukset peruutetaan muilta osin paitsi varhaiskasvatuksen osalta, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1)- pandemian aikana. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että työntekijöiden/viranhaltijoiden kanssa on mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden tai lääkärisopimusten mukaisten lomarahapäivien peruuttamisesta ja että varhaiskasvatuksen tulosalueen osalta lomautuksista päätetään viimeistään peruspalvelulautakunnan kokouksessa 30.9.2009.

Peruspalvelulautakunta päätti 30.9.2009 § 399 toteuttaa varhaiskasvatuksen tulosalueen lomautukset aiemmin suunnitellulla tavalla, koska Influenssa A( H1N1) pandemia ei ole vielä alkanut Turussa, vaikka Suomessa on muutamalla paikkakunnalla ollut selkeitä tämän influenssaviruksen aiheuttamia epidemioita, ne ovat toistaiseksi olleet paikallisia.

Peruspalvelulautakunta on loppukesän ja syksyn aikana arvioinut varhaiskasvatuksen tulosalueen mahdollisuuksia toteuttaa lomautukset siten, että asetetut säästötavoitteet olisi mahdollista saavuttaa. Lomautusten toteuttamista on koko ajan arvioitu siten, että sosiaali- ja terveystoimelle lainsäädännössä asetetut velvoitteet kyetään täyttämään ja ettei potilas- ja asiakasturvallisuus vaarannu ja etteivät lomautukset lisää sosiaali- ja terveystoimen kokonaiskustannuksia. Lisäksi on painotettu, että sosiaali- ja terveystoimessa on varauduttava huolehtimaan myös sille häiriötilanteissa määrätyistä keskeisistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.

Päätöksenteossa on pyritty huomioimaan Influenssa A(H1N1)v-epidemiatilanne viimeisimmän tiedon mukaan.

Influenssa A(H1N1)v-epidemiatilanne 8.11.2009 ja sairastuvuusennuste

Influenssa A(H1N1)v:n (ns. sikainfluenssan) tautiryppäitä on esiintynyt viimeisten 2–3 viikon aikana useissa turkulaisissa päiväkodeissa ja kouluissa eri puolilla kaupunkia, ja viimeisen viikon aikana taudin voidaan katsoa levinneen epidemiaksi. 21.10.–30.10.09 Turun kaupungin terveyskeskuksessa otettiin 65 influenssa A –virusnäytettä, joista positiivisia oli 18 (28 %). 6.11.09 tiedon mukaan 2.–6.11.09 otetuista näytteistä 18 (40 %) oli positiivisia influenssa A:n suhteen. Tämän lisäksi yhteydenotot, joissa potilaalla on ollut influenssaan sopiva taudinkuva (nopeasti noussut korkea kuume, päänsärky, kurkkukipu, lihassäryt), ovat viikon 46 aikana lisääntyneet päivä päivältä, ja viikonloppuna päivystyksessä hoidettiin runsaasti influenssaepäilypotilaita.

Yksityissektorilta saatujen tietojen mukaan influenssapotilaita on hoidettu runsaasti myös yksityisillä vastaanotoilla, joissa on myös todettu positiivisia tautitapauksia.

Influenssarokotusten tilanne Turussa ja päiväkodeissa

Turussa on siis influenssaepidemia, jonka lisäksi Turussa on parhaillaan käynnissä influenssarokotukset. Rokotettujen henkilöiden sairastuvuus influenssaan vähenee yli 90 %:lla noin 2 viikon kuluttua rokottamishetkestä. On arvioitu, että rokotuskattavuuden pitäisi olla 70 %, jotta taudin leviäminen voitaisiin estää. Rokotuksissa noudatetaan tartuntatautiasetuksen väliaikaisessa 8 §:ssä määritettyä rokotusjärjestystä, jonka mukaan Suomen väestö jaetaan 7 ryhmään lääketieteellisen sairastumisriskin mukaan. Päiväkotilapsista rokotteen ovat saaneet vain lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja osa alle 3-vuotiaista siten, että 11.11.09 mennessä alle 3-vuotiaista terveistä päiväkoti-ikäisistä on rokotettu alle puolet. Yli 3-vuotiaista rokotuksen on saanut ainoastaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat lapset. 11.11.09 tilanteessa turkulaisista on rokotettu noin 10 %.

Yksi rokottaja pystyy rokottamaan noin 100 (aikuista) henkilöä päivässä, joten noin 50 000 turkulaisen rokottaminen vaatii 500 rokottajapäivää täysinä työpäivinä laskettuna. Turussa asuu arviolta noin 13 000 – 15 000 rokotettavaa lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvaa henkilöä, joiden rokotukset toteutetaan loppuvuoden 2009 aikana yhdessä muiden asetuksessa määritettyjen prioriteettiryhmien kanssa, joita on yhteensä noin 50 000 turkulaista. Päiväkoti-ikäisten lasten rokotukset saataneen toteutettua kokonaisuudessaan marraskuun -09 aikana.  

Päiväkotien henkilökunta ei ole kuulunut ensimmäisten kuuden prioriteettiryhmän joukkoon. Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuulumattomat henkilökunnan jäsenet saanevat influenssarokotteen muun väestön mukana vasta vuodenvaihteen jälkeen, jos rokotusten jatkaminen ylipäätään katsotaan valtakunnallisesti tarpeellisiksi muissa kuin lääketieteellisissä riskiryhmissä.

Rokotusohjelman lisäksi influenssan aiheuttamia haittoja pyritään vähentämään influenssaviruslääkkeillä, joiden laajamittaiseen käyttöön pyritään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti käyttämällä hyväksi ammattiryhmien työnjakoa, puhelinmääräyksiä ja antamalla päivystyslääkitys vastaanotolta apteekkien ollessa suljettuina.   

On siis ilmeistä, että Turussa on loppuvuoden 2009 aikana merkittävän suuri influenssaepidemia, jota saadaan jossain määrin hillittyä sekä rokotuksin että tarjoamalla mahdollisimman varhaista lääkehoitoa influenssaoireiselle potilaalle. Koska päiväkotien henkilökunta ei kuulu ensimmäisenä rokotettavien prioriteettiryhmään, on oletettavaa, että merkittävä osa (n. 30–40 %) päiväkotien henkilökunnasta sairastuu muun väestön mukana influenssaan.

Koska myös terveet päiväkotilapset (erityisesti yli 3-vuotiaiden ikäryhmästä) saadaan rokotettua tämän hetkisen tiedon mukaan vasta alkaen viikolta 47, on todennäköistä, että myös päiväkotilapsista varsin iso osa sairastuu influenssaan.

Varhaiskasvatuksen lomautusten taloudelliseksi vaikutukseksi on arvioitu palkkamenojen säästöjen kautta noin 520.000 euroa. Nettosäästöä pienentää kuitenkin perheille myönnettävä maksualennus pitkistä poissaoloista ja tulokertymän vähennykseksi on arvioitu 100.000 – 200.000 euroa. Talkoovapaapäätöksiä on tehty 732 henkilölle yhteensä 6684 päivää ja joitakin sitoumuksia on edelleen täyttämättä.

Peruspalvelulautakunnan varhaiskasvatuksen henkilökunnan lomautusta koskevassa päätöksenteossa on erityisesti painotettu, että sosiaali- ja terveystoimelle lainsäädännössä asetetuista velvoitteista ja potilas- ja asiakasturvallisuudesta huolehditaan ja että kyetään vastaamaan häiriötilanteissa sosiaali- ja terveydenhuollolle määrätyistä palveluista. Lääketieteelliset riskiryhmät ehditään pääosin suojata sikainfluenssalta, mutta sitä ikäryhmää, jotka muualla maailmassa ovat sairastuneet sikainfluenssaan eniten, ei ehdittäne rokotuksilla suojaamaan riittävästi. Mikäli lomautukset toteutettaisiin aiemmin päätetyllä tavalla turvallisuusmarginaali velvoitteiden täyttämiseksi ei ole riittävä. Koska sekä epidemia että rokotukset ovat täysimittaisessa käynnissä loppuvuoden 2009 aikana ja vuoden 2010 alussa, katsomme että varhaiskasvatuksen tulosalueen lomautuksia ei voida toteuttaa.

Sosiaali- ja terveystoimi, vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.11.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että varhaiskasvatuksen tulosalueen lomautukset peruutetaan, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1) pandemian aikana. Lisäksi varhaiskasvatuksen tulosalueen työntekijöiden/viranhaltijoiden kanssa on mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden peruuttamisesta mikäli henkilökuntaa tarvitaan influenssa A(H1N1) pandemian aikana.

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti Rosenlöfin ehdotuksesta yksimielisesti, että varhaiskasvatuksen tulosalueen lomautukset peruutetaan, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1) pandemian aikana. Lisäksi varhaiskasvatuksen tulosalueen työntekijöiden/viranhaltijoiden kanssa on mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden peruuttamisesta.

Jakelu

ilmKaupunginhallitus
tiedKorkeila Katariina
tpvKoski Raili
tiedMarttila Jane
tiedPalomäki Maaria