Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 453 11.11.2009 11

10735-2009 (410)

Valtuutettu Annika Lapintien ym. valtuustoaloite selvityksen antamisesta valtuustolle miten toimeentulotuen laittomat jonot puretaan Turussa

Tiivistelmä: -

Perla § 453

Yleishallinto, hallintojohtaja Antti Perälä 2.10.2009:

Valtuutettu Annika Lapintie ym. on tehnyt 31.8.2009 seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustolle kerrottava miten toimeentulotuen laittomat jonot puretaan Turussa

Länsi-Suomen lääninhallitus on antanut Turun peruspalvelulautakunnalle huomautuksen toimeentulotuen käsittelyaikojen lainvastaisesta viivästymisestä. Lääninhallitukseen on tullut asiasta lähes 30 valitusta. Lain mukaan on toimeentulotukipäätös annettava seitsemän vuorokauden sisällä. Kuluneen vuoden aikana päätöksiä on joutunut Turussa odottamaan tavallisesti useita viikkoja, enimmillään jopa 30 arkipäivää.

Lääninhallitus on pyytänyt peruspalvelulautakunnalta 11.9.2009 mennessä selvityksen, mihin mennessä ja millä keinoin toimeentulotuen hakemukset aiotaan käsitellä laissa säädetyllä tavalla.

Mielestäni myös Turun kaupunginvaltuuston on saatava täysi selvyys asian tilasta. Valtuusto päättää viime kädessä siitä, että kaupungin sosiaalitoimessa on riittävästi rahaa ja tarpeeksi henkilökuntaa työtehtävien hoitamiseksi. Valtuuston on myös pystyttävä arvioimaan ovatko tehdyt säästöpäätökset ja lomautukset olleet syynä toimeentulotuen laittomiin jonoihin.

Häpeälliset jonot on purettava välittömästi ja ihmisten luottamus suomalaiseen yhteiskuntaan palautettava. Laittomuuden on sallittu Turussa jatkua, vaikka myös eduskunnan oikeusasiamies on toistuvasti Turkua asiasta huomauttanut. Vielä huhtikuussa Turun palvelutuotantojohtaja puhui kymmenen ihmisen palkkaamisesta purkamaan jonoja. Tehdyt toimet ovat olleet ilmeisen riittämättömiä.

Työttömyyden lisääntymisen takia taloudelliseen ahdinkoon joutuvat yhä useammat ihmiset ja kokonaiset perheet. Toimeentulotuen viivästyminen on kohtuutonta ja todella vakavaa, sillä usein sellainen aiheuttaa suurta hätää ja taloudellisten ongelmien kasaantumista.

Edellä olevan perusteella esitän, että kaupunginvaltuustolle annetaan välittömästi selvitys siitä, miten Turussa toimeentulotukihakemusten käsittely voidaan tehdä laissa säädetyllä tavalla.”

Valtuutettu Annika Lapintien ym. aloitteen johdosta voidaan todeta seuraavaa:

Sosiaali- ja terveystoimen toimeentulotuen käsittelyaikojen viivästymistä on käsitelty Länsi-Suomen lääninhallituksessa valvonta-asiana eräiden asiakkaiden lääninhallitukselle osoittamien kantelujen perusteella.  Kuluvan vuoden aikana käsittelyajat ovat viivästyneet lakisääteisestä seitsemän arkipäivän pääsääntöisestä ajasta muutoinkin kuin yksittäistapauksittain. Viivästys on aiheutunut lähinnä toimeentulotukihakemusten määrän ja uusien asiakkuuksien lisääntymisestä. Käsittelyaikojen lainmukaisuustavoitteen saavuttamiseksi on ryhdytty toimenpiteisiin, joita on vuoden aikana lisätty ja jatkettu viipymättä aiempien toimenpiteiden osoittauduttua riittämättömiksi.

Länsi-Suomen lääninhallitus on aloitteessa tarkoitettuun selvityspyyntöön annetun vastauksen jälkeen toimittamassaan uudessa selvityspyynnössä edellyttänyt käsittelyaikojen saattamista lainmukaisiksi välittömästi. Peruspalvelulautakunta on 14.10.2009 § 425 todennut käsittelyaikojen olevan palvelutakuun edellytysten mukaisia ja antanut lääninhallitukselle pyydetyn selvityksen todeten lisäksi, että käsittelyaikoja seurataan viikoittain ja mikäli käsittelyajat uhkaavat ylittyä, tehdään välittömästi tarvittavat toimenpiteet.

Sosiaali- ja terveystoimen edustajien ja lääninhallituksen välillä pidettiin 15.10.2010 neuvottelu, jossa todettiin, että toimeentulotukihakemusten käsittelyajat ovat nyt kunnossa. Lautakunnan esittämät lisätoimenpiteet ovat riittäviä varmistamaan lainmukaisen tilanteen säilymisen. Lääninhallitus totesi käsittelyaikojen korjaannuttua, ettei uhkasakkomenettelyyn ole nykytietojen valossa perustetta. Lääninhallitus kuitenkin jatkaa käsittelyaikojen valvontaa ja pyytää sosiaali- ja terveystointa toimittamaan käsittelyaikojen viikkoraportit lääninhallitukselle 31.1.2010 asti.

Sosiaali- ja terveystoimi toimittaa viikoittain raportit käsittelyajoista lääninhallitukselle. Lisäksi peruspalvelulautakunnalle annetaan jokaisessa kokouksessa selvitys hakemusten käsittelyajoista.

Liite 1Selvitys toimeentulotukihakemusten käsittelyajoista ajalla 7.9.2009 – 30.10.2009 (viimeisin)

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 2.10.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon vastauksena valtuutettu Annika Lapintien ym. aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLapintie Annika


Liitteet:

Perla § 453
Liite 1:Selvitys toimeentulotukihakemusten käsittelyajoista ajalla 7.9.2009 - 30.10.2009 (viimeisin)