Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 464 11.11.2009 22

11768-2009 (022, 441)

Vanhainkotien henkilöstö- ja sijaistilanne sekä yöhoidon järjestelyt kesällä 2009

Tiivistelmä:

Länsi-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosasto pyytää peruspalvelulautakunnalta selvitystä kolmeen kantelukirjoitukseen, joissa kaikissa on puututtu yleisesti Turun vanhainkotien henkilöstö- ja sijaistilanteeseen sekä yöhoidon toteutumiseen kesällä 2009. Peruspalvelulautakunta merkitsee annetun selvityksen tiedoksi ja lähettää selvityksen edelleen Länsi-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosastolle.

Perla § 464

Ympärivuorokautisen hoidon johtaja Kristiina Hellstén ja tulosaluejohtaja Sari Ahonen 30.10.2009:

Länsi-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosasto pyytää peruspalvelulautakunnalta selvitystä kolmeen kantelukirjoitukseen, joissa kaikissa on puututtu yleisesti Turun vanhainkotien henkilöstö- ja sijaistilanteeseen sekä yöhoidon toteutumiseen kesällä 2009. Vanhainkotien vastuuhenkilöt ovat antaneet näistä oman vastineensa. Kahdessa kantelussa on kyse myös yksittäistä asukkaan hoitoa ja hoidon turvallisuutta koskevasta valituksesta, joista annetaan erillinen, yksilöity selvitys lääninhallitukselle.  

Henkilökuntamitoitus ja sijaistilanne

Kantelijoiden esille tuomat puutteet Turun kaupungin vanhainkotien henkilöstötilanteessa on tunnistettu. Turun kaupungille laadittiin tänä keväänä (2009) Ikääntymispoliittinen ohjelma, jossa on tarkasteltu kaupungin vanhustenhoidon nykytilaa ja kartoitettu hoidon järjestämisen strategioita ja linjauksia tuleville vuosille. Ohjelman laadinnan yhteydessä kartoitettiin myös vanhainkotien henkilökuntamitoitus, jonka todettiin olevan Turussa valtakunnallisia laatusuosituksia alhaisempi. Strategia on hyväksytty lokakuussa 2009 myös kaupunginvaltuustossa. Strategia sisältää tavoitteen henkilöstöhenkilöstömitoituksen korjaamisesta tasolle 0.6 hoitajaa/asukas kaikessa laitoshoidossa. Vuonna 2010 tämä merkitsisi paikkamäärien vähentämisestä huolimatta 45 hoitajavakanssin lisäystä.

Kantelijat olivat huolissaan myös mahdollisten lomautusten vaikutuksista jo ennestään alhaiseen henkilöstömitoitukseen. Ympärivuorokautisen hoidon henkilöstön lomautukset kuitenkin peruuntuivat.

Turun vanhainkotien tilat on todettu sekä strategiatyön yhteydessä että henkilökunnalle keväällä 2009 tehdyn kyselyn perusteella monilta osin sopimattomiksi niin huonokuntoisten vanhusten hoitoon, kuin niissä nykyisin hoidetaan. Tilojen parantamisen osalta on olemassa suunnitelmat. Asianmukaiset ja toimivat tilat helpottavat henkilökunnan työskentelyä. Runosmäen vanhainkodissa on jo käynnistynyt peruskorjaus, jonka yhteydessä parannetaan tilojen toiminnallisuutta. Peruspalvelulautakunta esittää Liinahaan vanhainkodin peruskorjausta vuosille 2010 - 2011 ja luopumista Luolavuoren vanhainkodin tiloista, joita ei pystytä korjaamaan nykyvaatimuksia vastaaviksi. 

Sijaishankinta tapahtuu kaikissa vanhainkodeissa pääosin oman osastonhoitajan/ apulaisosastonhoitajan ja vastaavien sairaanhoitajien toimesta. Ensimmäiseksi kysytään vapaata varahenkilöä, toiseksi vanhainkodin omia sijaisreservejä ja kolmanneksi omaa henkilökuntaa pyydetään vapaapäivältä työhön tai aikaisemmasta vuorosta työntekijä tekee ns. tuplavuoron.

Sijaisten, varsinkin lyhytaikaisten koulutettujen sijaisten saanti on ollut vaikeaa jo pidemmän aikaa lähes kaikissa vanhainkodeissa. Pidempiin sijaisuuksiin ja vakinaisiin paikkoihin hakijoita on riittänyt. Vanhainkodeilla on ollut tänä vuonna käytössä yli 30 tilapäistä varahenkilön vakanssia, joihin on pystytty palkkaamaan vakituisia sijaisia, joka on helpottanut tilannetta. Tilapäiset vakanssit ovat käytössä 31.12.2009 asti. Vanhainkodeissa avoimina olevat vakanssit on sovittu täytettäväksi mahdollisimman nopeasti koulutetun henkilökunnan saannin turvaamiseksi. Epäpäteviä sijaisia on jouduttu joissain tilanteissa käyttämään. Sijaisina työskentelee myös eläkeläisiä, jotka ovat kaikki kokeneita ja koulutettuja ja tuntevat yleensä talon tavat.

Vanhainkodeilla on hyväksytyt lääkehoitosuunnitelmat, joita päivitetään tarpeen mukaan. Suunnitelmissa on kuvattu lääkehoidon toteutumisperiaatteet sekä näihin liittyvät vastuut. Lähes kaikilla vakituisilla työntekijöillä on talokohtainen lääkehoitolupa. Lääkehoidon osaamisen varmistaminen eri työvuoroissa tapahtuu hyvän työvuorosuunnittelun avulla. Tarvittaessa vuorossa oleva sairaanhoitaja tai naapuriosastolla oleva lääkeluvan omaava hoitaja huolehtii lääkkeiden jaosta.

Yöhoidon toteutuminen vanhainkodeissa kesällä 2009

Osastoilla on keskimäärin yksi yöhoitaja/35 - 40 asukasta, poikkeuksena dementiayksiköt, joissa yleensä kaksi yöhoitajaa ja muutama, muusta toiminnasta erillään toimiva pieni yksikkö, joissa oma yöhoitaja. Yöhoitajat siirtyvät tarvittaessa auttamaan toiselle osastolle, jolloin he joutuvat jättämään oman osastonsa valvomatta. Siirtymiset siivestä tai kerroksesta toiseen (esimerkiksi Luolavuoressa ja Mäntyrinteessä) aiheuttavat turvallisuusriskin sekä asukkaille että hoitajille.     

Yövuoroissa tarvittavat, yllättäen tulevat sijaisuudet hoitaa normaalisti omaan henkilökuntaan kuuluva lähihoitaja tai varahenkilö. Runosmäen vanhainkodissa on jouduttu muutaman kerran käyttämään yövuorossa epäpätevää sijaista, mutta tuolloin toisella osastolla on ollut koulutettu hoitaja. Avustamisesta eri osastojen välillä yöaikaan on kirjallinen ohje. Ainoastaan Runosmäen vanhainkodissa on yösairaanhoitaja.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 2.11.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee annetun selvityksen tiedoksi ja lähettää selvityksen edelleen Länsi-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosastolle.

PäätösAsia palautettiin puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.