Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 473 11.11.2009 6

8281-2009 (642, 315)

Kotikunnaassa sijaitsevien tilojen vuokrasopimuksen jatkaminen

Tiivistelmä:

Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen omistaman Kotikunnaan tiloissa on ollut 1.1.1999 alkaen vuokralla Vanhuspalvelujen Ympärivuorokautisenhoidon 24-paikkainen Kurjenkunnas-niminen pitkäaikaissairaanhoidon osasto. Tilat soveltuvat huonosti siellä nyt hoidettavien pitkäaikaispotilaiden hoitoon. Remontoimalla tiloista saadaan kuitenkin nyt Kurjenmäen alueella rakennuksessa 34 toimivalle Kurjenpesä -nimiselle dementiaosastolle soveltuvat tilat. Remontti nostaa vuokraa, mutta siirtymisellä yhdessä kerroksessa oleviin tiloihin saavutetaan kuitenkin säästöä. Lautakunnalle ehdotetaan vuokasopimuksen jatkamista määräaikaisena 31.3.2015 asti.

Perla § 473

Ympärivuorokautisen hoidon johtaja Kristiina Hellstén ja tulosaluejohtaja Sari Ahonen 30.10.2009:

Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen omistaman Kotikunnaan tiloissa on ollut 1.1.1999 alkaen vuokralla Vanhuspalvelujen Ympärivuorokautisenhoidon 24-paikkainen Kurjenkunnas-niminen pitkäaikaissairaanhoidon osasto. Vuokrasopimus on voimassa määräaikaisena 31.12.2009, jonka jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

Tilat soveltuvat huonosti siellä nyt hoidettavien raskashoitoisten pitkäaikaispotilaiden hoitoon. Tilat vaativat pikaisesti remonttia.

Kurjenkunnaan 24 potilasta pystytään sijoittamaan muille pitkäaikaissairaan­hoidon osastoille ja vanhainkoteihin. Henkilökunta siirtyy potilaiden mukana muihin yksikköihin asianmukaisen henkilöstömitoituksen varmistamiseksi.

Remontoimalla tiloista saadaan toimivat tilat Kurjenpesä -nimiselle dementiaosastolle, jossa on nyt 19 potilasta. Kurjenpesä sijaitsee Kurjenmäen alueella rakennuksessa 34. Pienen, muusta toiminnasta erillisen yksikön toiminta on ollut kallista ja toisaalta henkilökunnan saannin kannalta haavoittuvaa (vuonna 2008 hoitopäivän hinta 200,54 €/vrk). Kustannuksia on nostanut tilojen sijainti kahdessa kerroksessa, joka on vaatinut kaksi yöhoitajaa.

Kurjenpesään voitaisiin ottaa jatkossa 20 potilasta eli saadaan yksi dementiahoitopaikka lisää. Tilat ovat samassa kerroksessa ja hoitajat lähellä, mutta osasto kuitenkin jaettavissa tarvittaessa kahteen erilliseen soluun. Potilaat voivat kulkea käytävillä turvallisesti ja heillä on ulkoilumahdollisuus pihalla – nyt hoitajien kanssa, mutta aitaaminen mahdollistaisi itsenäisenkin ulkoilun.

Nyt potilaskäytössä olevia huoneita voidaan ottaa varasto- ja toimistotiloiksi. Säästöä tulee, kun varastot, lääkkeenjako yms. yhdessä paikassa. Kustannukset laskevat myös, kun osastolta voidaan vähentää kaksi lähihoitajan vakanssia, koska yössä tarvitaan vain yksi hoitaja. (Lähimmäispalveluyhdistyksen kanssa on sovittu avun saamisesta hälytysrannekkeella/puhelimella). Päivävuoroissa henkilökuntamitoitus säilyy ennallaan.

Tiloihin tehtävä remontti aiheuttaa vuokrankorotustarvetta, mutta siirtymisellä yhdessä kerroksessa oleviin, nykyistä paremmin toimintaan soveltuviin tiloihin saavutetaan kuitenkin säästöä.

Tiloista peritään perusvuokraa yhteensä 7.020 €/kk sisältäen kaikki hoitokustannukset mukaan lukien sähkö ja vesi. Tämän lisäksi toiminnallisista muutostöistä aiheutuu enintään 170.000 € kokonaiskustannukset, jotka tilalaitos kustantaa ja perii vuokrana sosiaali- ja terveystoimelta seitsemän vuoden aikana (2.500 €/kk). Tiloista perittävä kokonaisvuokra on näin ollen 9.520 € /kk, ts.12,44 €/m2/kk.

Ympärivuorokautisen hoidon johtoryhmä ehdottaa vuokrasopimuksen jatkamista määräaikaisena viideksi vuodeksi 31.3.2015 asti siten, että tiloihin sijoittuu Kurjenpesä -niminen dementiaosasto ja siellä nyt toimivan Kurjenkunnaan 24 potilasta sijoitetaan muille pitkäaikaissairaanhoidon osastoille ja vanhainkoteihin.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää Tilaliikelaitokselle, että Turun Lähimmäispalveluyhdistykseltä vuokratun tilan vuokrasopimusta jatketaan määräaikaisena viideksi vuodeksi 31.3.2015 asti ja että tilat remontoidaan Kurjenpesä -nimisen dementiaosaston käyttöön soveltuviksi. Kurjenpesän käytössä rakennuksessa 34 olevat tilat vapautuvat muuhun käyttöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiTilaliikelaitos