Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 466 11.11.2009 24

12547-2009 (114)

Nimike- ja/tai kelpoisuusvaatimusten muutoksia sosiaali- ja terveystoimessa

Tiivistelmä: -

Perla § 466

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 26.10.2009:

Tulosaluejohtajat ja hallinnon tulosalueiden vastuuhenkilöt ovat esittäneet toteutettavaksi useita nimike- ja/tai kelpoisuusvaatimusten muutoksia. Oheiseen liitteeseen on koottu esitykset sellaisista vakanssimuutoksista, joista ei aiheudu kustannuksia tai joiden kustannusvaikutus on negatiivinen. Todettakoon selvyyden vuoksi, että vuoden 2010 talousarvion liitteeseen koottiin keskushallinnon ohjeen mukaisesti ne vakanssimuutokset, joista aiheutuu kustannuksia tai kysymyksessä on tilapäisen tehtävän vakinaistamisesta eli uuden vakanssin perustamisesta. Näistä tuodaan lautakunnalle erikseen esitykset sen jälkeen, kun valtuusto on hyväksynyt vuoden 2010 talousarvion.

Liite 1Nimike- ja/tai kelpoisuusvaatimusmuutokset (muualla kuin vanhuspalveluissa)

Perustelut esityksille selviävät liitteen 1 osalta yksittäisistä lomakkeista. Liitteessä on useita kuntoutumispalveluiden esityksiä. Osa näistä on tehty jo vuonna 2007. Koska SoTe- hankkeen aikana tiedossa oli, että kuntoutumispalveluihin siirretään useasta yksiköstä toimintoja ja henkilökuntaa, vuoden 2008 aikana näitä esityksiä ei käsitelty.

Henkilöstöasioiden vastuualueen ohjeen mukaan esitykset tehdään kunkin vakanssin osalta omalle lomakkeelle. Mikäli esitys koskee samalla kertaa useita vakansseja ja lomakkeen käyttäminen ei ole tarkoituksenmukaista, voidaan esitys poikkeuksellisesti tehdä muulla tarkoituksenmukaisella tavalla. Kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoidon nimikemuutokset on koottu yhteen listaan.

Liite 2Vanhuspalvelujen nimikemuutokset

Liitteeseen 2 kootuille esityksille yhteisenä perusteluna on nimikkeiden yhtenäistäminen vanhuspalveluissa. Tällä hetkellä kotihoidossa on käytössä samankaltaisen tehtäväkuvauksen mukaisissa tehtävissä kolme eri nimikettä: kodinhoitaja, hoitaja ja lähihoitaja. Hoitaja- nimike vakiintui sosiaalitoimen nimikkeistöön 1990 -luvulla. Sittemmin uusia kouluasteisia vakansseja perustettaessa nimikkeeksi on otettu lähihoitaja, joka vastaa nykyistä koulutusnimikettä. Lähihoitajan tehtäviin lain mukaan vaaditaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitajan tutkinto) tai vastaava tutkinto. Vastaavia tutkintoja ovat mm. kaikki lähihoitajan tutkintoa edeltäneet sosiaali- ja terveydenhuoltoalojen kouluasteiset koulutukset (mm. perushoitaja, kodinhoitaja, lastenhoitaja). Ne yhdistettiin 1990- luvun tutkintouudistuksessa lähihoitajan tutkinnoksi. Lähihoitajan tutkintonimikettä ei voida siis enää luokitella joko terveydenhuollon tai sosiaalihuollon nimikkeeksi.

Esitykseen on otettu mukaan kaikki vanhuspalvelujen avoinna olevat hoitaja- ja kodinhoitaja- vakanssit sekä täytetyistä vakansseista ne, joiden haltija täyttää lähihoitajan vakanssin kelpoisuusvaatimukset ja joka on antanut suostumuksensa nimikemuutokselle.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle toteutettavaksi sosiaali- ja terveystoimen nimike- ja/tai kelpoisuusvaatimuksia koskevat muutokset liitteiden 1 ja 2 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa Kjell Wennström ehdotti seuraavaa: "Viestintäpäällikön viran perustaminen jätetään pöydälle, koska asiassa 5 päätettiin näin vastaavassa vakanssin kohdassa."

Ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Viestintäpäällikkö Arto Salo poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 466
Liite 1:Nimike- ja/tai kelpoisuusvaatimusmuutokset (muualla kuin vanhuspalveluissa)
Liite 2:Vanhuspalvelujen nimikemuutokset