Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 457 11.11.2009 15

4652-2009 (617)

Uuden pieneläinhautausmaan suunnitelma

Tiivistelmä:

Nykyinen pieneläinhautausmaa on ollut ahdas ja maaperältään vaikeasti kaivettava. Nyt hautausmaalle on osoitettu uusi paikka ja sitä ruvetaan kunnostamaan. Uuden pieneläinhautausmaan tultua käyttöön vanhan käyttö päättyy.

Perla § 457

Ympäristöterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Esko Salonen 15.10.2009:

Terveyslautakunta on aikanaan todennut nykyisen Vasaramäessä sijaitsevan lemmikkieläinhautausmaan käyttövaikeudet suurien kivien ja puiden juurien takia. Uutta paikkaa on etsitty kaupungin omistamilta mailta.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on hyväksynyt 11.8.2009 Lentokentän kaupunginosassa sijaitsevalle EV -alueelle (suojaviheralue) suunnitelman pieneläinhautausmaan toteuttamisesta. Alue sijaitsee Tampereen valtatien (VT9) ja Ohitustien (40) luoteispuolella olevassa täyttörinteessä.

Uuden pieneläinhautausmaan yleissuunnitelmaehdotuksessa on esitetty arkku- ja uurnahautaukseen neljä rivihautasektoria, joissa kussakin on viisi hautarivilohkoa. Kukin hautarivilohko muodostuu 2-3 hautarivistä, hautapaikkoja muodostuu yhteensä 3360 m2. Arkkuhautapaikkoja on mahdollista laajentaa alarinteen suuntaan vielä noin 2575m2:n verran. Rivipaikkojen lisäksi esitetään alueen yläosaan muistolehtoaluetta tuhkan sirottelua varten ja oleskelualuetta. Alueen Kopteritien puoleiseen päähän on osoitettu autopaikoitus ja tilavaraus mahdolliselle huoltorakennukselle. Pieneläinhautausmaa rakentunee vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa tulisi kuitenkin toteuttaa pysäköintialue, muistolehdon toiminnalliset osat, pysäköintialuetta lähinnä oleva rivihautasektori sekä osa käytäväverkostoa.

Alueen hoidon tavoitteena on säilyttää sen metsäinen luonne. Nykyisellään alueella on n. 5-10 metriä korkeaa metsityksenä istutettua puustoa, sekä paikalle luontaisesti levinnyttä puustoa. Rivihautalohkojen väleissä puustoa pyritään säästämään, mahdollisia suojaistutuksia toteutetaan täydentämällä olevaa puustoa. Kiinteistöliikelaitos pyrkii saamaan pieneläinhautausmaalle ostopalveluna toimivan hoitajan, joka huolehtisi hautojen kaivamisesta ja täyttämisestä. Ympäristöterveydenhuolto laatii hautausmaalle toimintaohjeet yhteistyössä kiinteistöliikelaitoksen kanssa.

Alueen kunnostus on tarkoitus alkaa välittömästi. Hautausmaa voisi tulla käyttöön keväällä 2010. Toiminnan alkaessa uudella pieneläinhautausmaalla vanhalle hautausmaalle hautaamisia ei enää sallita.

Vs. palvelutuotantojohtaja Anne Santalahti 26.10.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi uuden pieneläinhautausmaan suunnittelutilanteen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa tulosaluejohtaja Sari Ahonen.

Jakelu

ilmPalmu Liisa
ilmRasi Jaakko