Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 438 21.10.2009 1

7602-2009 (042, 011)

Peruspalvelulautakunnan lausunto it- rahoitusmallin vaikutuksiin 2009 ja 2010

Tiivistelmä: -

Perla § 438

Resurssijohtaja Max Lönnqvist ja tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola  15.10.2009:

Keskushallinnon talouden vastuualue pyytää lauta- ja johtokunnilta lausuntoa esittämästään it -rahoitusmallista 30.10.2009 mennessä.

Oheismateriaali 1It -rahoitusmallin vaikutukset 2009 ja 2010

Hallintokuntien tietohallinto- ja tietohuoltoyksiköiden toiminta keskitettiin keskushallintoon 1.1.2009 (lukuun ottamatta Turun ammattikorkeakoulua). Samalla loppui Tietotekniikan palvelukeskuksen toiminta nettoyksikkönä ja se yhdistettiin it -toiminnan organisaatioon.

Vuoden alusta alkaen it -toiminnassa on otettu osittain käyttöön uusi rahoituksen toimintamalli. It -toiminnan rahoitusmallin tavoitteena on saada it -menot paremmin hallintaan ja vähentää niihin liittyvää hallinnollista työtä koko kaupungissa.

Uuden it -rahoitusmallin periaate on se, että kaikki perus-it:stä aiheutuneet menot maksetaan it -toiminnasta ja jaetaan asiakasyksiköille työasemien lukumäärän suhteessa. Jakaminen tapahtuu ns. suoraveloituksena kerran kuukaudessa.

It -rahoitusmallissa hallintokuntiin jaetaan myös kaikkien käytössä olevien it -palveluiden menot, jotka aikaisemmin on maksettu keskushallinnosta. Tällaisia menoja ovat mm. sähköposti, tietoliikenne, asianhallintajärjestelmä, julkaisujärjestelmä (internet ja Netku) sekä joitakin pienempiä sovelluksia. Lisäksi taloushallinnon (Hansa, Rondo) ja henkilöstöhallinnon järjestelmien (Personec F.K., HR, Titania, ESS, Populus ym.) menot jaetaan perus-it:n mukana kaikille yksiköille työasemien lukumäärän suhteessa. Nämä palvelut on aikaisemmin laskutettu erikseen.

Peruspalvelulautakunta esittää lausuntonaan seuraavaa:

Uudessa it - rahoitusmallissa vuoden 2009 menot perustuvat vuoden 2008 menoihin, jolloin sosiaaliosastolla oli uusi järjestelmä käyttöönotossa ja vanha suurkoneympäristö oli tuotannossa. Kulut tältä osin olivat lähes kaksinkertaiset. Lisäksi keskitetyistä maksettiin suurkoneympäristön kulut. Vaikka 2009 veloitettava summa pitäisi olla yhtä kuin 2008 menot, niin rahoitusmallin tekijät ovat arvioineet kuitenkin 2009 menoja. Sen seurauksena 2009 veloitus on liian suuri.

Työasemien määrään perustuva laskutus on paikallaan vain perus-it-veloituksessa. Tällaisia ovat työasema-, palvelin-, tietoliikenne- ja helpdesk -palvelut sekä toimistosovellusten tuki. Uudessa veloitusmallissa osa perus –it-veloitukseen sisältyvistä työasemaohjelmista ei selvästikään kuulu perusohjelmistoihin ja ne kuuluvat vain määrättyihin toimialoihin. Esim. CAD-sovellukset, joiden kustannus voi olla hyvinkin merkittävä

Taloushallinnon ja henkilöstöhallinnon järjestelmien kustannukset olisi loogista kohdistaa ensin kyseisistä toiminnoista vastaavaan palvelukeskukseen, jolloin nähtäisiin mitä toiminta kokonaisuudessaan kustantaa. Talouspalvelukeskuksen veloitus pitäisi sisällään it-toiminnan veloituksen ja toiminnallisten muutosten kautta siihen pystyttäisiin vaikuttamaan.

Laskennallisen summaan 203 €/työasema/kk on kerätty kaikki it-toiminnan menot ja niistä  pitää maksaa, vaikka ei niitä käyttäisikään, esim. sovellustuki. Vähintään pitää pystyä erittelemään mistä kyseinen työasemakohtainen veloitus koostuu em. pääluokittain.

Toimialaan kohdistuva it-laskutus pitää olla todellisiin menoihin perustuvaa eikä työasemien määrään perustuvaa. Tämä laskutusmalli ei suosi toiminnan kehittämistä ja aktiivista kustannusten hallintaa.

It-toiminnalla ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa palvelusopimusta, eikä näin ollen määriteltyjä SLA-luokkia (Service Level Agreement) eli palveluluokkia. Sisältö ei ole minkään yleisen käytössä olevan mallin mukainen, joten veloitus ei ole vertailukelpoinen muiden palveluntoimittajien lukuihin.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää edellä olevan lausunnon keskushallinnon talouden vastuualueelle it - rahoitusmallista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKeskushallinto, talousasiat