Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 432 21.10.2009 7

2952-2009 (041)

Toiminnan ja talouden toteutuminen 1.1. - 31.8.2009 ja ennuste vuodelle 2009

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunnalle annetaan tiedoksi toiminnan ja talouden toteutuminen 1.1.- 31.8.2009 ja ennuste vuodelle 2009. Ennusteen mukaan peruspalvelulautakunnan nettomenot ovat ylittämässä lisätalousarvion 17,3 M€.

Perla § 432

Resurssien hallinta, resurssijohtaja Max Lönnqvist ja tulosalueiden controllerit Seija Heervä, Seppo Laakso, Ritva Pitkäkari, Pekka Paatonen ja Joonas Välilä 15.10.2009:

Talouden ja toiminnan toteutuminen

Peruspalvelulautakunnan tulosaluekohtaisissa ennusteissa on otettu huomioon lautakunnan tulosalueille kohdentamat vähennykset vuoden 2009 talousarvioon menolajeittain (Perla 6.5.2009 § 228) ja lisäksi kaupunginvaltuuston peruspalvelulautakunnan talousarvion korotus 3,5 M€ (Kv 15.6.2009 § 133). Tammi-elokuun toteutuman perusteella peruspalvelulautakunnan talousarvion ylitysuhka nettomenojen osalta on 17,3 M€.

Ennusteisiin tuo epävarmuutta paitsi vertailutietojen puuttuminen edelliseen vuoteen myös arvio talkoovapaiden ja lomautusten vaikutuksesta mm. sairaanhoitopiirin maksuosuuteen. Lisäksi mainittu nettoylitysuhka sisältää vuoden 2009 aikana tehtävät saatavien poistot ja erityisen suurena eränä elatustuen takautumissaatavat perinnän siirryttyä Kansaneläkelaitokselle 1.4.2009 lukien. Takautumissaatavan menetystä kompensoidaan kunnille lisävaltionosuudella Kelan toteutuneiden takaisinperintöjen perusteella mutta lisäosuus ei kohdennu suoraan sosiaali- ja terveystoimeen.

Menolajeittain tarkasteltuna suurimmat ylitysuhat koko hallintokunnan tasolla ovat henkilöstömenoissa, avustuksissa sekä palvelujen- ja asiakaspalvelujen ostoissa. Avustusten ylitysuhka johtuu mm. toimeentulotuen menojen kasvusta, työmarkkinatuen kuntaosuuden mahdollisesta noususta loppuvuonna sekä paineista omaishoidon tuen palkkioissa.

Palvelujen ostojen ylitysuhka johtuu mm. vammaispalveluiden kuljetuskustannuksista, sairaankuljetuksen hinnannoususta ja varhaiskasvatuksen ruokapalveluiden mahdollisesta ylityksestä.

Asiakaspalvelujen ostoissa on ylitysuhkaa vammaispalveluiden asumispalveluissa sekä mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissa sekä lastensuojelun ostopalveluissa. Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden kustannusten nousu johtuu useasta syystä. Ensinnäkin vuoden alusta ko. toimintaa ei enää kustanneta perustoimeentulotuesta, jolloin valtionosuutta ei saada ja koko kustannus tulee kunnan maksettavaksi. Lisäksi asiakasmäärä on kasvanut verrattuna vuoteen 2008 ja palveluluokkien käyttöönotto on lisännyt hintahajontaa. Toisaalta tavoitteena on myös kuntouttaa asiakkaita ja saada heidät siirtymään kevyempien palveluiden piiriin.

Lastensuojelun ostopalveluiden kustannukset pysyvät edelleen korkealla tasolla. Alkuvuoden tietojen perusteella huostaanottoja joudutaan tekemään vähintään yhtä paljon kuin viime vuonna. Lisäksi jälkihuoltoon on siirtynyt sellaisia henkilöitä, joiden palvelutarve säilyy edelleen huomattavana.

Tulojen osalta ennustetta on heikennetty koska kotihoitoon on budjetoitu epärealistisen suuri erä koulutuskorvauksiin ja se jää toteutumatta.

Hallintopalvelujen osalta voidaan erikseen todeta, että sekä menojen ja tulojen ylitykset ennusteessa johtuvat lähes yksinomaan hankkeista. Lisäksi valtuuston myöntämä talousarvion korotus on toistaiseksi kirjattu yhteisiin menoihin eikä tulosalueiden palkkamenojen katteeksi.

Liite 1Peruspalvelulautakunnan talousarvion toteutuminen 1.1. - 31.8.2009 ja ennuste vuodelle 2009

Liite 2Peruspalvelulautakunnan talousarvion toteutuminen 1.1. - 31.8.2009 ja ennuste vuodelle 2009 meno-tulolajeittain

Liite 3Toiminnan kuukausiseuranta 1.1.-31.8.2009

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Peruspalvelulautakunnan ennusteessa Turun maksuosuus sairaanhoitopiirille on 142,525 M€, joka ylittäisi talousarvion 0,325 M€:lla. Ennusteessa on lähdetty siitä, että säästö on lähes saavutettavissa sekä erikoissairaanhoidonpalvelujen tulosalueen konsultaatiokäytäntöä tehostamalla että sairaanhoitopiirin hallituksen päättämillä säästötoimenpiteillä sairaanhoitopiirin toimintamenojen osalta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että palvelutuotannon johtoryhmä käsitteli toteutumisennustetta ja sen heikkenemistä kokouksessaan 15.10.09. Tulosalueita velvoitettiin kaikin keinoin vähentämään rahan käyttöä siten, että vähintään ennusteen muutos/heikennys voidaan säästää toimintamenoista. Säästökeinoiksi esitettiin mm. joulun ja uuden vuoden aikaisia osastojen sulkuja ja ainoastaan päivystysluonteisen toiminnan hoitamista.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee toiminnan- ja talouden kuukausiseurannan tammi-elokuulta sekä vuoden 2009 talousarvion toteutumisennusteen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 432
Liite 1:Peruspalvelulautakunnan talousarvion toteutuminen 1.1. - 31.8.2009 ja ennuste vuodelle 2009
Liite 2:Peruspalvelulautakunnan talousarvion toteutuminen 1.1. - 31.8.2009 ja ennuste vuodelle 2009 meno-tulolajeittain
Liite 3:Toiminnan kuukausiseuranta 1.1.-31.8.2009