12845-2007 (315, 065)

 

Selvitys yhtä terveysasemaa vastaavan palvelukokonaisuuden ostamisesta

 

Tiivistelmä:

 

Kaupunginvaltuusto on hyväksyessään terveystoimen talousarvion vuodelle 2007 edellyttänyt, että terveystoimi selvittää mahdollisuudet yhtä terveysasemaa vastaavan palvelukokonaisuuden ostamiseksi, verrokin aikaansaamiseksi ja muiden kuntien kokemukset vastaavan tyyppisistä järjestelyistä. Terveyslautakunta on kä-sitellessään vuoden 2008 terveystoimen talousarvioehdotusta kiirehtinyt ko. selvityksen valmistumista

 

 

Terla § 203

 

Perusterveydenhuolto, ylilääkäri Kaisa Nissinen-Paatsamala ja vs. tulosaluejohtaja Maisa Kuusela 6.11.2007:

 

Perusterveydenhuollon johtoryhmä asetti joulukuussa 2006 selvitystyötä varten 6-jäsenisen työryhmän, jonka puheenjohtajaksi nimettiin ylilääkäri Kaisa Nissinen-Paatsamala ja jäseniksi osastonhoitaja Pirjo Eriksson-Ettala, terveyskeskuslääkäri Auli Muurman-Englund, talouspäällikkö Päivi Sannola, ylihoitaja Leena Savunen ja terveyskeskuslääkäri Helmi-Riitta Toivari. Myös perusterveydenhuollon controller Joonas Välilä on osallistunut selvityksen tekemiseen. Perusterveydenhuollon johtoryhmä edellytti, että selvitys valmistellaan viiden terveyskeskuslääkärin työpanosta vastaavan väestöpohjan perusteella, joka on noin 15 000 turkulaista.

 

Selvitystyön aikana työryhmä tutustui Lahden ja Tampereen malleihin sekä sisäisen yrittäjyyden toimintamalliin Turun kauppakorkeakoulun Yritystoiminnan tutkimus- ja koulutuskeskuksen koulutuspäällikkö Sari-Anne Poikkijoen avustuksella.

 

Perusterveydenhuollon johtoryhmä käsitteli raporttia kokouksessaan 5.10.2007 ja päätti omasta puolestaan esittää sen terveystoimen johtoryhmälle valtuuston edellyttämänä selvityksenä mahdollisuudesta ostaa yhtä terveysasemaa vastaava palvelukokonaisuus. Mikäli ulkoistamiseen ryhdytään, työryhmä on esittänyt selvitykseen perustuen toimenpiteitä, jotka tulisi ottaa huomioon ulkoistamisen yhteydessä. Perusterveydenhuollon johtoryhmä puoltaa omalta osaltaan raportissa esitettyjä toimenpiteitä ja korostaa erityisesti tasapuolisuuden turvaamiseksi ”ulkoistetun terveysaseman” väestön laboratorio- ja kuvantamispalvelujen, kuntoutus- ja hoitotarvikepalvelujen, erityistoimintojen ja päivystyspalvelujen säilyttämistä terveystoimen omana toimintana.

 

Asia jätettiin pöydälle 11.10.2007 ja palautettiin uudelleen valmisteltavaksi  terveystoimen johtoryhmässä 18.10.2007 (§239)

 

Asia palautettiin lisäselvityksen saamiseksi seuraavista asioista:

·taulukko kustannuseroista ja niiden syistä

·selvitys miksi vertailupaikkakunnilla lähdettiin ulkoistamaa

·analyysi ulkoistamisen hyödyistä ja mahdollisuuksista sekä heikkouksista ja uhkista

 

Johtoryhmässä päätettiin vielä, että asia otetaan esille terveyslautakunnassa marraskuussa, ja että sitä ennen sitä käsitellään johtoryhmässä.

 

Työryhmä on tehnyt pyydetyt selvitykset. Syyt vertailupaikkakuntien ulkoistamiseen on sisällytetty raporttiin: ensisijaisena syynä on ollut lääkäripula. Lahdessa lääkäripulan syyksi tulkittiin uuteen toimintamalliin siirtymisen aiheuttamat hallinnon muutokset. Kustannusanalyysit ja analyysi ulkoistamisen hyödyistä ja mahdollisuuksista sekä heikkouksista ja uhkista liitteenä

 

Liite 1                                 Perusterveydenhuollon palveluiden ostamista koskeva loppuraportti

 

Liite 2                                 Tampereen ja Turun perusterveydenhuollon järjestämismallien vertailu

 

Liite 3                                 Hyödyt, mahdollisuudet, heikkoudet, uhat

 

Liite 4                                 Kustannukset

 

Turussa on lääkäreiden osalta selkeä resurssipula, johon ulkoistaminen voisi olla yksi ratkaisu. Uuden lääkärisopimuksen mukaan suositeltava väestö omalääkäriä kohden on 2000 silloin kun ns. muuta työtä on seitsemän tuntia viikossa. Turussa muun työn määrä on keskimäärin noin 4,6 tuntia, mikä vastaavasti tarkoittaisi noin 2150 väestöjä. Tähän päästäisiin 13 lääkärityöpanoksen lisäresurssoinnilla. Terveyskeskuksen päivystyksen lääkärityövoiman ulkoistaminen lisäisi omien virkojen houkuttelevuutta ja lääkärityövoiman pysyvyyttä.

 

Terveysvirasto, virastopäällikkö Markku suokas 13.11.2007:

 

Ehdotus       Terveyslautakunta merkitsee tiedoksi selvityksen yhtä terveysasemaa vastaavan palvelukokonaisuuden ostamisesta.

 

Päätös         Ehdotus hyväksyttiin.

 

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5.

 

Päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Rosenlöf, Bristolin, Lähteenmäki, Niinimäki, Peltola, Koivisto, Kotamäki ja Vuorio.

 

Rytöhonka ehdotti Pälven kannattamana, että terveyslautakunta päättää selvityksen perusteella antaa terveysviraston tehtäväksi valmistella esitys yhtä terveysasemaa vastaavan palvelukokonaisuuden ostamisesta.

 

Rytöhongan tekemän esityksen puolesta äänestivät Rytöhonka, Pälve, Ranne, Åminne ja Alaranta.

 

 

Jakelu

                     tied Kuusela Maisa

                     tied Nissinen-Paatsamala Kaisa

                     tied Sannola Päivi