Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 436 21.10.2009 11

12500-2009 (065, 044)

Suun terveydenhuollon palvelujen kilpailuttaminen vuosille 2010-2012

Tiivistelmä: -

Perla § 436

Sosiaali- ja terveystoimi, perusterveydenhuolto, vs. tulosaluejohtaja, ylilääkäri Katariina Korkeila ja suun terveydenhuolto, johtava ylihammaslääkäri Anna-Leena Eriksson, 6.10.2009:

Suun terveydenhuolto huolehtii lasten ja nuorten tarvitsemista perus- ja erikoishammashoidon palveluista. Samaten kiireellisen, päivystysluonteisen hammashoidon saanti on turvattu arkipäivisin omana toimintana ja viikonloppuisin ja arkipyhinä Varsinais-Suomen shp:n toimesta. Kiireettömän hammashoidon palvelujen antaminen yli 18-vuotiaille turkulaisille lain määrittämässä kuudessa kuukaudessa on tuottanut jatkuvasti ongelmia kysynnän ollessa huomattavasti suurempi kuin palveluja on kyetty tarjoamaan.

Turku on ostanut kiireettömän perushammashoidon palveluja sopimuksen mukaisesti vuodesta 2007. Tämä sopimus optioineen päättyy 31.12.2009, mutta tarve ostopalvelujen käyttöön on edelleen suuri. Tilanne vastata hoitotakuun aikarajaan on ostopalveluista huolimatta ollut koko ajan ”veitsen terällä”. Kiireettömän hoidon kysyntä on pysynyt jo usean vuoden ajan tasolla 900 uutta aikuisasiakasta/kuukausi. Myöskään hammaslääkäreiden rekrytointitilanne ei ole parantunut huolimatta siitä, että ensimmäiset 18 peruskoulutettua hammaslääkäriä valmistuivat Turusta toukokuussa 2009. Valmistuneet hakeutuivat pakolliseen yhdeksän (9) kuukauden käytännön palvelun suorittamiseen Turun ympäristökuntiin, jotka tarjosivat heille Lääkärisopimuksesta poiketen valmiin hammaslääkärin kuukausipalkan eli noin 850 €/kk enemmän kuin Turku. Tilannetta voi tulevaisuudessa lisäksi vaikeuttaa se, että STM:ssä harkitaan hoitotakuuajan määrittämistä kolmeen (3) kuukauteen myös suun terveydenhuollossa.

Vuoden 2010 talousarvioehdotukseen on asiakaspalvelujen ostoon varattu alustavasti 1,6 milj. €. Tämä summa sisältää myös vapaina olevien hammaslääkärivakanssien (yhteensä 5,5 vakanssia) palkkarahat (n. 350.000 €).

Tällä kilpailutuskierroksella on tarkoitus ostaa kiireettömiä perushammashoidon palveluja sekä päivystyksen jatkohoitoja. Päivystyksen jatkohoito on kompakti kokonaisuus ja käsittää useimmiten yhden hampaan jatkohoidon, jonka kustannukset on nopeasti laskettavissa ja joissa suun terveydenhuolto voisi kokeiluluonteisesti käyttää palveluseteliä ja kerätä kokemusta sen käytöstä. Lisäksi joudumme ostamaan suukirurgisia palveluja oman kirurgimme jäätyä osa-aikaeläkkeelle eikä sijaista ole saatu vajausta täyttämään.

Kuten nyt voimassa olevalla sopimuskierroksella tulee ostopalvelutuottajien täyttää erillisessä tarjouspyynnössä määritellyt kriteerit.

Esitämme, että sosiaali- ja terveystoimen suun terveydenhuollon kiireettömän perushoidon sekä suukirurgisten palvelujen kilpailutus käynnistetään ajalle 1.1.2010 - 31.12.2012. Tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Perusterveydenhuolto, vs. tulosaluejohtaja Katariina Korkeila 9.10.2009:

Esitän, että sosiaali- ja terveystoimen suun terveydenhuollon kiireettömän perushoidon sekä suukirurgisten palvelujen kilpailutus käynnistetään ajalle 1.1.2010 - 31.12.2012. Tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Vs. palvelutuotantojohtaja Anne Santalahti 12.10.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että sosiaali- ja terveystoimen suun terveydenhuollon kiireettömän perushoidon sekä suukirurgisten palvelujen kilpailutus käynnistetään ajalle 1.1.2010 - 31.12.2012. Tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti, että sosiaali- ja terveystoimen suun terveydenhuollon kiireettömän perushoidon (sisältäen tarvittaessa päivystyshoidon jatkohoidon) sekä suukirurgisten palvelujen kilpailutus käynnistetään ajalle 1.1.2010 - 31.12.2012. Tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Jakelu

tpvEriksson Anna-Leena
tpvJuhola-Soisalo Paula
tpvKorkeila Katariina
tpvLindberg Merja