Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 418 14.10.2009 7

12217-2009 (652)

Liinahaan vanhainkodin peruskorjaus ja väistötilan hankinta

Tiivistelmä:

Liinahaan vanhainkodin tilatarveselvitys hyväksyttiin peruspalvelulautakunnassa 29.4.2009 (§ 204). Tarveselvityksen perusteella laadittu vanhainkodin peruskorjauksen hankesuunnitelma esitetään peruspalvelulautakunnan hyväksyttäväksi. Liinahaan vanhainkoti tulee muodostamaan keskeisen osan yhdestä Ympärivuorokautisen hoidon viidestä monimuotoisesta vanhuskeskuksesta. Monimuotoisuuteen sisältyy laitos- ja avohoidon rajojen ylittäminen. Tulevaisuuden tilaratkaisun on vastattava toiminnallisuuden ja taloudellisuuden kriteereihin. Vanhainkodin perusparannuksen suunnitteluun on varattu tälle vuodelle 50.000 euroa. Hanke esitetään hyväksyttäväksi budjettiin vuosille 2010- 2011 rakennusinvestointeihin. Peruskorjauksen vaatima väistötila ehdotetaan vuokrattavaksi Paimion sairaalasta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tarjouksen mukaisesti.

Perla § 418

Sosiaali- ja terveystoimi, resurssijohtaja Max Lönnqvist, palvelujohtaja Seija Arve, tulosaluejohtaja Sari Ahonen, suunnittelija Tuula Matikka 6.10.2009:

Liinahaan vanhainkodin tilatarveselvitys hyväksyttiin peruspalvelulautakunnassa 29.4.2009 (§ 204).

Liinahaan vanhainkodin tilat eivät täytä valtakunnallisen Ikäihmisten palvelujen laatusuosituksen suosituksen mukaisia kriteerejä, eikä kohteen talotekniikka vastaa kaikilta osin vanhainkodille asetettuja normeja. Rakennus on valmistunut vuonna 1967.  Rakennuksessa ei ole tehty peruskorjausta lukuun ottamatta keittiötiloja ja osastojen pesuhuoneita. Kriteerien mukaisesti pitkäaikaishoivaa tarjoavissa yksiköissä tavoitteena on, että asukashuoneet, yhteistilat ja käytävät ovat esteettömiä, turvallisia ja viihtyisiä. Jokaisella asukkaalla on oma huone ja siihen liittyvä hygieniatila.

Hankesuunnitelman mukaisessa tilaohjelmassa on huomioitu taloudelliset reunaehdot. Vanhuspalvelujen tulosalueen näkemyksen mukaan peruskorjattavat tilat luovat toiminnalle nykytilanteeseen verrattuna uuden lähtökohdan ja mahdollistavat toteutuessaan Liinahaan vanhainkodin toiminnan tavoitteiden saavuttamisen.

Liinahaan vanhainkoti tulee muodostamaan keskeisen osan yhdestä Ympärivuorokautisen hoidon viidestä monimuotoisesta vanhuskeskuksesta. Monimuotoisuuteen sisältyy laitos- ja avohoidon rajojen ylittäminen. Vanhainkodissa tullaan tarjoamaan myös lähiympäristössä omissa kodeissaan asuvien vanhusten itsenäistä selviytymistä ja virkistystä tukevia palveluja sekä kuntoutumispalveluja. Näiden lisäksi palvelujen käyttäjinä tulevat olemaan ainakin Niittykodin ja Hövelin palvelutalojen asukkaat.  Tiloja luovutetaan erillisillä sopimuksilla kaupungin omaa palvelutarjontaa täydentävien palveluntuottajien käyttöön. Tiivistä yhteistyötä kotihoidon kanssa tulee tukemaan myös vanhainkodin viereisen Liinukan tiloihin sijoittuva kotihoitokeskus.

Vanhainkodin perusparannuksen suunnitteluun on varattu tälle vuodelle 50.000 euroa. Hanke esitetään hyväksyttäväksi budjettiin vuosille 2010 -2011 rakennusinvestointeihin. Tilojen suunnittelun lähtökohtana ovat olleet olemassa olevien rakenteiden hyödyntäminen huomioiden mm. dementoituneiden asukkaiden ja muiden erityistä hoitoa vaativien asukasryhmien tarpeet. Tiloissa tulee voida toteuttaa monimuotoisia, helposti muunnettavissa olevia ja joustavia hoito- ja palvelumalleja. Esitettävän asukashuoneiden wc- ja kylpyhuoneratkaisun myötä Liinahaan vanhainkodin paikat vähenevät nykyisestä 111:sta 72 paikkaan.

Hankesuunnitelmassa on vertailtu nykyisen rakennuksen peruskorjauksen ja uudisrakennuksen tilaohjelmien toiminnallisuutta ja taloudellisuutta.

Liite 1Liinahaan vanhainkodin peruskorjauksen hankesuunnitelma

Liinahaan vanhainkodin peruskorjauksen aikainen väistötilatarve ajoittuu vuosille 2010 -2011. Alustavan suunnitelman mukaan elokuussa 2010 tarvitaan 111 vanhainkotikuntoisten vanhusten hoitoon soveltuvaa väistöpaikkaa. 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tarjoaa väistötilaksi Paimion sairaalasta 64 paikkaa, jotka ovat käytettävissä keväästä 2010 alkaen. Tiloja tulisi käyttöön noin 2000m2. Tarjotun tilan vuokra on 17,73 €/m2, joka pitää sisällään kaikki tilojen ylläpitokustannukset. Loppu väistötilatarve katetaan Luolavuoren vanhainkodin tiloissa. Samat väistötilat palvelevat tarpeen mukaan myös Runosmäen vanhainkodin peruskorjauksen aikaista väistötilatarvetta hankkeiden peräkkäisyyden vuoksi.

Tilaliikelaitos on pyytänyt peruspalvelulautakunnalta lausuntoa Liinahaan vanhainkodin peruskorjaus- hankkeen hankesuunnitelmasta 15.10.2009 mennessä.

Sosiaali- ja terveystoimi, vs. palvelutuotantojohtaja Anne Santalahti 14.10.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy Liinahaan vanhainkodin peruskorjauksen hankesuunnitelman ja päättää vuokrata peruskorjauksen vaatiman väistötilan Paimion sairaalasta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tarjouksen mukaisesti.

PäätösPeruspalvelulautakunta hyväksyi Liinahaan vanhainkodin peruskorjauksen hankesuunnitelman. Väistötilojen osalta asia palautettiin Lepän ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvTilaliikelaitos
tpvAhonen Sari
tpvMatikka Tuula


Liitteet:

Perla § 418
Liite 1:Liinahaan vanhainkodin peruskorjauksen hankesuunnitelma