Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 399 30.09.2009 10

5710-2009 (001, 311)

Varautuminen influenssa A(H1N1) -pandemiaan Turussa ja varhaiskavatuksen henkilöstön lomautus

Tiivistelmä: -

Perla § 399

Sosiaali- ja terveystoimi, tulosaluejohtaja Anne Santalahti ja hallintojohtaja Antti Perälä 22.9.2009:

Peruspalvelulautakunta merkitsi kokouksessaan 12.8.2009 tiedokseen tilannekatsauksen varautumisesta influenssa A(H1N1) pandemiaan ja päätti toimialallaan yksimielisesti, että sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan osalta lomautukset peruutetaan, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1) pandemian aikana. Lisäksi työntekijöiden/viranhaltijoiden kanssa on mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden tai lääkärisopimuksen mukaisten lomarahapäivien peruuttamisesta.

Kaupunginhallitus päätti ottaa peruspalvelulautakunnan päätöksen 12.8.2009 § 324 käsiteltäväkseen. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että asia palautetaan peruspalvelulautakunnalle uudelleen valmisteltavaksi siten, että lautakunta edelleen lomautuksia siirtämällä saavuttaa kaupunginvaltuuston 30.3.2009 § 97 päättämät säästötavoitteet kaupunginhallituksen 8.6.2009 § 339 hyväksymin rajauksin siten, että palvelut tuotetaan kaikissa tilanteissa lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti turvaten A(H1N1)- pandemian edellyttämät toimet.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen peruspalvelulautakunta arvioi uudelleen mahdollisuuksia lomautusten siirtämiseen. Peruspalvelulautakunta päätti 19.8.2009 § 332 toimialallaan lomautuksista siten, että sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan lomautukset peruutetaan, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1) pandemian aikana. Lisäksi työntekijöiden/viranhalti­joiden kanssa on mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden tai lääkärisopimuksen mukaisten lomarahapäivien peruuttamisesta.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 24.8.2009 § 439 ottaa peruspalvelulautakunnan 19.8.2009 § 332 tekemän päätöksen, joka koskee varautumista influenssa A(H1N1)- pandemiaan Turussa, kaupunginhallituksen käsiteltäväksi sekä päätti muuttaen lautakunnan em. päätöstä, että sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan osalta lomautukset peruutetaan muilta osin paitsi varhaiskasvatuksen osalta, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1)- pandemian aikana. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että työntekijöiden/viranhaltijoiden kanssa on mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden tai lääkärisopimusten mukaisten lomarahapäivien peruuttamisesta ja että varhaiskasvatuksen tulosalueen osalta lomautuksista päätetään viimeistään peruspalvelulautakunnan kokouksessa 30.9.2009.

Aiemmin tehtyjen päätösten keskeisenä perusteluna oli, että sosiaali- ja terveystoimen tulee kyetä huolehtimaan sille häiriötilanteissa määrätyistä keskeisistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Arviot Influenssa A(H1N1) pandemian vakavuudesta ja kestosta ovat perustuneet asiantuntijoiden arvioihin sekä muualta maailmasta saatuihin kokemuksiin. Arviot influenssa A(H1N1) pandemian vakavuudesta ja leviämisestä ovat muuttuneet aiemmin tehdyn esityksen aikana vallinneesta tilanteesta.

Influenssa A( H1N1) pandemia ei ole vielä alkanut Turussa, vaikka Suomessa on muutamalla paikkakunnalla ollut selkeitä tämän influenssaviruksen aiheuttamia epidemioita, mutta ne ovat toistaiseksi olleet paikallisia kuten Raaseporin varuskunnan epidemia.

Lisäksi terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on muuttanut influenssan riskiryhmiin kuuluvien listaa ja poistanut siitä alle kolmivuotiaat lapset.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan varhaiskasvatuksen tulosalueen osalta lomautuksista päätetään viimeistään peruspalvelulautakunnan kokouksessa 30.9.2009. Tämän hetkisen tiedon mukaan Influenssa A( H1N1) pandemia ei ole alkanut Turussa, joten perusteita päivähoidon lomautusten peruuttamiselle tällä perusteella ei ole.

Lomautukset on toteutettava siten, että sosiaali- ja terveystoimelle lainsäädännössä asetetut velvoitteet täytetään, potilas- ja asiakasturvallisuus ei vaarannu, eivätkä lomautukset lisää sosiaali- ja terveystoimen kokonaiskustannuksia. Sosiaali- ja terveystoimessa on varauduttava huolehtimaan myös sille häiriötilanteissa määrätyistä keskeisistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää toteuttaa varhaiskasvatuksen tulosalueen lomautukset aiemmin suunnitellulla tavalla seuraavasti

Toiminto / Yksikkö Henkilömäärä Lomautusten kestoaika ja/tai toteutusajankohta
Varhaiskasvatus 1398 Lomautus enintään 11 päivää ja toteutus ajalla 21.12. – 31.12.2009

Lomautukset toteutetaan siten, että sosiaali- ja terveystoimelle lainsäädännössä asetetut velvoitteet täytetään, potilas- ja asiakasturvallisuus ei vaarannu, eivätkä lomautukset lisää sosiaali- ja terveystoimen kokonaiskustannuksia. Sosiaali- ja terveystoimessa on varauduttava huolehtimaan myös sille häiriötilanteissa määrätyistä keskeisistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2.

Päätökseksi tulleen listaehdotuksen puolesta äänestivät Rosenlöf, Koivisto, Pietari, Huovinen, Kero, Wennström, Koivunalho, Helva, Birstolin ja Leppä.

Muukkosen Lähteenmäen tekemän ehdotuksen, että varhaiskasvatuksen lomautukset peruttaisiin, puolesta äänestivät Muukkonen ja Lähteenmäki.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tpvKoski Raili
tpvPalomäki Maaria
tpvSantalahti Anne