Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 397 30.09.2009 8

10142-2009 (652)

Perusterveydenhuollon toimipisteverkko

Tiivistelmä:

Perusterveydenhuollon toimintakokonaisuuden kehittämissuunnitelma hyväksyt-tiin terveyslautakunnan kokouksessa 13.8.2008 § 145. Suunnitelmassa esitettiin pyrkimys päästä Turussa riittävän kokoisiin terveysasemakokonaisuuksiin. Pyrkimys on Paras -hankkeessa todetun periaatteen mukaisesti tarjota terveyspalvelut noin 20 000 väestöpohjaisissa alueissa. Poikkeuksena 20 000 asukkaan väestökokoon on Varissuo, jossa alueen sosioekonominen tilanne ja runsas maahanmuuttovoittoisuus puoltaa pienempää väestöpohjaa. Jyrkkälän terveysasema suljetaan kokonaan rakennuksen huonon kunnon vuoksi ja Paattisten, Maarian ja Suikkilan toimipisteet jatkavat lähipalvelupisteinä, joissa on neuvolatoiminnan lisäksi hoitajan ja lääkärinvastaanottopalveluita rajoitetusti resurssien puitteissa.

Perla § 397

Perusterveydenhuolto, vs. tulosaluejohtaja Katariina Korkeila 18.9.2009:

 

Taustaa

Turussa perusterveydenhuollon toimintakokonaisuuteen kuuluvat kansanterveyslain mukaiset toiminnot: terveysasemilla ja päivystyksessä tapahtuva terveyden- ja sairaanhoito sekä koko ehkäisevän terveydenhuollon kokonaisuus (neuvolatoiminnot, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto) sekä suunterveydenhuolto.

 

Perusterveydenhuollon terveysasemien lääkäripalvelut tuotetaan tällä hetkellä koko kaupungissa väestövastuisesti omalääkäriperiaatteella. Keskitetyn päivystyksen lääkärityö on ulkoistettu.

 

Tällä hetkellä Turussa on 14 terveysasemaa, joista Paattinen on yhden lääkärin toimipiste, Jyrkkälä, Suikkila ja Maaria kahden lääkärin toimipisteitä. Pienet toimipisteet ovat erittäin haavoittuvia sekä lääkäri- että hoitajatyövoiman saannin suhteen. Nykyisten vaatimusten mukaisesti ns. perusterveydenhuollon lisäkoulutusta suorittava lääkäri ei saa työskennellä terveysasemalla ilman täyslaillistetun lääkärin ohjausta. Hoitajare­sursseja sitoutuu näille terveysasemille suhteellisesti enemmän kuin isompiin toimipisteisiin.

 

Kliinisessä hammashoidossa on 17 toimipistettä, joista pienimmät ovat yhden hammaslääkärin yksikköjä (viisi hoitolaa) ja suurin Keskushammashoitola, jossa on 15 koneyksikköä. Käsityöläiskadun remontti mahdollistaa kolmen yksikön ja kesällä toteutettu Keskushammashoitolan remontti neljän yksikön siirtämisen remontoituihin tiloihin. Hammashoidossa suljettavat toimipisteet ovat Rieskalähde, Puolala, Paattinen, joista Rieskalähde ja Puolala vuoden 2010 alussa. Mullintien toimipiste on loppuvuoden 2009 suljettuna välinehuollon remontin takia.

 

Perusterveydenhuollon toimintakokonaisuuden kehittäminen

Turun alueelle on perusterveydenhuollon kehittämissuunnitelmassa (Terla 13.8.2008 § 145) esitetty yhdeksän terveysasemakokonaisuutta eli terveysasemaa. Näitä ovat pääterveysaseman kiinteistössä Luolavuorentie 2:ssa sijaitsevat Mäntymäki 1, 2 ja 3. Näiden terveysasemien piiriin ohjataan noin 60 000 turkulaista. Käsityöläiskatu 2:n kiinteistössä on valmistunut kesän aikana perusparannustyöt, jolla on saatu kiinteistön 3. kerrokseen toimivat tilat uudelle terveysasemalle. Tässä kiinteistössä tulisivat toimimaan terveysasemat Keskusta 1, 2 ja 3 ja tänne ohjattaisiin noin 65 000 turkulaista. Keskusta 3:n sivutoimipisteenä toimisi Pansion toimipiste, jossa on kolmen lääkärin toimitilat.

 

Tämän lisäksi Turussa tulisi toimimaan Varissuon terveysasema, joka hoitaa noin 14 000 turkulaista, Kirkkotien terveysasema, joka hoitaa noin 18 000 turkulaista ja Runosmäen terveysasema, joka hoitaa noin 19 000 turkulaista ja jolla on sivutoimipisteenä kolmen lääkärin Mullintien toimipiste.

 

Terveysasemien henkilöstömäärät tulevat vaihtelemaan riippuen terveysasemalle ohjattavien turkulaisten ikärakenteesta, pitkäaikaissairauksista ja tiedossa olevasta terveyskeskuksen käyttöasteesta. Terveysasemien aukioloajat tullevat jatkossa vaihtelemaan klo 8.00 – 18.00 välillä riippuen väestön palvelutarpeesta.

 

Mäntymäen terveysasemakiinteistössä sekä Käsityöläiskatu 2:n kiinteistössä tulevat toimimaan Open Access-tyyppiset yhden asian poliklinikat, joissa ilman erillistä puhelinajanvarausta pääsee hoitajan vastaanotolle. Lääkärin vastaanotolle potilaat ohjataan tarpeen mukaisesti. Toiminnan käynnistäminen edellyttää sekä sairaanhoitaja että lääkärire­surssin saamista, kuten perusterveydenhuollon kehittämissuunnitelmassa on esitetty.

 

Neuvolatoiminta toteutetaan jatkossakin lapsiperheille suunnattuna lähipalveluna, jossa otetaan huomioon myös varhaiskasvatuksen ja sosiaalityön palvelut. Toimintayksiköiden koko vaihtelee alueiden lapsimäärästä riippuen. Kouluterveydenhuolto tulee toimimaan edelleen koulujen tiloissa ja palveluvolyymi määräytyy koulujen oppilasmäärien mukaan. Osassa alueita saadaan aikaan toiminnallinen jatkumo lastenneuvolasta kouluun koulun tiloissa toimien.

 

Terveysasemaverkon järjestelyissä Jyrkkälän, Suikkilan ja Maarian ja Paattisten nykyiset terveysasemat esitetään terveysasematoimipisteinä lopetettavaksi. Jyrkkälän terveysaseman kiinteistö on todettu niin huonokuntoiseksi, ettei sinne voida sijoittaa mitään terveydenhuollon toimintaa jatkossa. Jyrkkälän alueen lääkärin vastaanottotoiminta toteutetaan jatkossa Keskusta 3:n terveysasemalla, Käsityöläiskatu 2:n kiinteistössä.

 

Suikkilan ja Paattisten alueiden terveysasemapalvelut toteutetaan jatkossa Keskusta 3:n terveysasemalla, Käsityöläiskatu 2:n kiinteistössä. Suikkilan terveysaseman tiloihin saadaan erittäin toimiva neuvolatoimintojen kokonaisuus, jonne ohjataan Jyrkkälän, Vienolan ja Härkämäen alueen äitiys- ja lastenneuvolaa käyttävät perheet ja sinne ehdotetaan sijoitettavaksi myös Ruohonpään neuvolan toiminnot. Tällöin Ruohonpään neuvolan nykyinen kiinteistö voidaan myydä.

 

Maarian terveysasema on tällä hetkellä pystynyt palvelemaan vain osaa Maarian ja Yli-Maarian väestöstä ja Moision alueen väestö on jouduttu toimitilojen puutteen vuoksi ohjaamaan neljälle eri terveysasemalle. Tältä alueelta on suuntautunut kysyntää päivystykseen seurantavuosina noin 20 % alueen lääkärikäynneistä. Maarian, Yli-Maarian ja Moision alueen lääkäripalvelut tuotetaan jatkossa Keskusta 2 terveysasemalla, Käsityöläiskatu 2:n kiinteistössä. Maarian terveysaseman kiinteistössä tulisi jatkamaan toimintaansa alueen lastenneuvolat ja äitiysneuvola.

Suikkilan, Maarian ja Paattisten nykyiset terveysasemat jatkavat ns. lähipalvelupisteinä, joissa neuvolatoiminnan lisäksi voidaan antaa rajoitetusti avosairaanhoidon palveluita, kuten hoitajan ja lääkärin vastaanottopalveluita ja reseptien uusintaa.

 

Pansion alue kuuluu Keskusta 3 terveysaseman kokonaisuuteen, ja sen suunnitellaan jatkavan toimintaansa Keskusta 3:n sivutoimipisteenä. Pansion kolmen lääkärin terveysasema sijaitsee uudistetussa ja hyvin toimivassa kiinteistössä, jossa on tilaa myös hoitajille ja jossa näin ollen mahdollistuu myös parityöskentelytoiminta.

 

Samoin Mullintien kolmen lääkärin terveysasema on remontoitu ja se mahdollistaa parityöskentelytoimintamallin. Sen suunnitellaan jatkavan toimintaansa Runosmäen terveysaseman sivutoimipisteenä.

 

Taulukko terveysasemista ja sinne ohjattavasta väestöstä:

 

Terveysasema

Väestö

 

Mäntymäki 1

18 000

sisältää nykyisen Mäntymäki 1:n, aluemuutoksia ei tule

Mäntymäki 2

22 000

sisältää nykyisen Mäntymäki 2:n sekä ruotsinkielisen väestön vastaanoton

Mäntymäki 3

18 000

sisältää Lausteen, Huhkolan sekä Ilpoisten, Koivulan ja Haritun alueet

Keskusta 1

21 000

sisältää nykyisen Keskusta 1:n ruutukaava-alueen osuuden

Keskusta 2

21 000

sisältää nykyisen Keskusta 2:n, Maarian, Moison ja Yli-Maarian alueet

Keskusta 3

23 000

sisältää Hirvensalo-Kakskerran, Jyrkkälän, Suikkilan.Pansion ja Paattisten alueet

Varissuo

14 000

sisältää Varissuon ja Pääskyvuoren alueet

Kirkkotie

18 000

sisältää nykyisen Kirkkotien terveysaseman alueen

Runosmäki

19 000

sisältää Runosmäen ja Mullin alueet

Yhteensä

174 000

 

 

Suun terveydenhuollon kehittämissuunnitelma

Suun terveydenhuollossa toteutetaan toiminnan rationalisointia ja keskittämistä suurempiin kokonaisuuksiin, jotta toimintavarmuus ja palvelukyky paranevat.

 

Toiminnassa on huomioitava, että hammaslääkäri ei koskaan työskentele yksin vaan hänen parinaan on hammashoitaja, joten yhden työpisteen yksiköissä kumman tahansa työparin sairastuminen aiheuttaa huomattavia ongelmia toimintojen järjestämisessä. Tästä johtuen suuremmat toimintakokonaisuudet puoltavat paikkaansa. Kehittämisohjelman mukaisesti luovutaan haavoittuvista ja huonokuntoisista yhden työpisteen hoitoloista. Tätä puoltaa myös hammashuollossa toteutettu tehokas työnjakomalli, joka vaatii suuhygienistin ja hammaslääkärin saumatonta yhteistyötä.

 

Remonttien jälkeen jäljelle jäisivät Dentalia, Keskushammashoitola, Kirkkotie, Käsityöläiskatu, Moikoinen, Mullintie, Pansio, Pääskyvuori, Runosmäki, Samppalinna, Suikkila ja Varissuo. Lopetettavat toimipisteet ovat Rieskalähde, Puolala ja Paattinen.

 

Esitän, että peruspalvelulautakunta hyväksyy edellä esitetyn perusterveydenhuollon terveysasemaverkon ja hammashoitoloiden toimipisteverkon, sekä neuvolatoimintojen järjestämisen lähipalveluina huomioiden yhteistyömahdollisuudet varhaiskasvatuksen ja koulutoimen kanssa.

 

Sosiaali- ja terveystoimi, vs. palvelutuotantojohtaja Anne Santalahti 18.9.2009:

 

Ehdotus       Peruspalvelulautakunta hyväksyy edellä esitetyn perusterveydenhuollon terveysasema ja muun toimipisteverkon ja hammashoitoloiden toimipisteverkon, sekä neuvolatoimintojen järjestämisen lähipalveluina huomioiden yhteistyömahdollisuudet varhaiskasvatuksen ja koulutoimen kanssa. Lisäksi Peruspalvelulautakunta antaa oikeuden vapautuvien tilojen irtisanomiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9-3.

Päätökseksi tulleen listaehdotuksen puolesta äänestivät Rosenlöf, Koivisto, Pietari, Huovinen, Kero, Wennström, Helva, Birstolin ja Leppä. Muukkosen Lähteenmäen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät Muukkonen, Lähteenmäki ja Koivunalho.

Liite 1Mirka Muukkosen muutosehdotus

Lisäksi peruspalvelulautakunta päätti Rosenlöfin ehdotuksesta yksimielisesti esittää, että kaupunginhallitus velvoittaa joukkoliikennelautakunnan tekemään sellaisia reittimuutoksia, että yhdellä linja-autolla pääsee terveysasemalle niiltä alueilta, mistä terveysasemien palveluja vähennetään eli Jyrkkälästä, Maariasta, Paattisilta ja Suikkilasta. Samalla reittitarkistuksia kehotetaan tekemään Lausteen ja Huhkolan alueiden osalta.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Perla § 397
Liite 1:Mirka Muukkosen muutosehdotus