Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 406 30.09.2009 17

5320-2009 (315)

Lounais-Suomen Diabetesyhdistyksen oikaisuvaatimus lautakunnan 29.4.2009 tekemään hoitotarvikeohjeen päivitystä koskevan päätökseen

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen diabetesyhdistys on tehnyt oikaisuvaatimuksen lautakunnan päätöksestä, joka koskee hoitotarvikeohjeen päivitystä diabetesliuskojen osalta. Oikaisuvaatimuksessa esitetään liuskojen jakomäärän lisäystä ja ns. lansettien sisällyttämistä hoitotarvikkeisiin. Lautakunnalle esitetään oikaisuvaatimuksen hyväksymistä lansetteja koskevalta osalta ja asian palauttamista tältä osin. Päätöksen kustannusvaikutus on noin 8 000 € vuodessa.

Perla § 406

Ylilääkäri Päivi Kokkola, palvelujohtaja Maisa Kuusela ja hallintopäällikkö Olavi Rinne 21.9.2009:

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Lounais-Suomen Diabetes ry Yliopistonkatu 37 A 20100 TURKU puh. 040 758 5113

Kotikunta Turku.

Päätös josta valitetaan

Turun kaupungin peruspalvelulautakunnan 29.4.2008 päätös § 209 ”Hoitotarvikejakeluohjeen päivitys diabetesliuskojen osalta sekä selvitys hoitotarvikkeina jaettuina verensokerimittariliuskojen kustannuksista v. 2009”. Päätöksellä diabetesliuskojen jakomääriin tehtiin Käypähoitosuosituksen mukaiset lisäykset. Viimekädessä tarve arvioidaan yksilöllisesti lääketietueellisin perustein.

Oikaisuvaatimuksen lyhennelmä

Lounais-Suomen Diabetes ry on huolissaan peruspalvelulautakunnan päätöksestä diabeteksen hyvän hoidon edellytysten kannalta ja hakee päätökseen oikaisua kahdelta osalta.

  1. Insuliinihoitoisessa tyypin 2 diabeteksen omaseurannassa liuskojen määrä tulisi nostaa Käypä hoito -suosituksen tasolle.

    Diabeteksessa ”verensokeri” eli plasman glukoosi on kohonnut. Diabetes on totuttu jakamaan taudin oletetun syntytavan mukaan tyypin 1 ja tyypin 2 muotoihin. Taudin yleistyessä erot tyypin 1 ja 2 diabeteksen välillä ovat hämärtymässä, joten tarkkaluokitusta tärkeämpää on huomioida taudin vaikeusaste ja hoitaa potilasta sen mukaisesti.

    Turun kaupungin peruspalvelulautakunnan päätöksellä insuliinihoitoinen tyypin 2 diabeetikko voi saada omaseurantaansa päivittäisten pistosten määrästä riippuen vain 8 tai 15 liuskaa viikossa kun Käypä hoito-suositus lähtee siitä, että ilman erityistilanteita liuskojen määrä on 20 liuskaa viikossa. Tyypin 2 diabetes johtaa lopulta useasti täydelliseen insuliinin puutokseen, jolloin eroa tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen insuliinihoidoissa ei ole.
  2. Hoitotarvikeluetteloon tulee lisätä verensokerimittauksessa välttämättömät lansetit

Lounais-Suomen Diabetes ry esittää, että diabeetikoiden hoitotarvikeluetteloon verensokerimittauksessa välttämättömät lansetit. Lansetilla tarkoitetaan terää, jolla iho lävistetään verinäytteen ottoa varten.

Oikaisuvaatimuksen perustelut

Voimassa olevan Kansanterveyslain mukaan verensokerin omaseuranta on osa lääkärin antamaa tai valvomaa hoitoa. Lakiin perustuen diabeetikolla on oikeus saada terveyskeskuksesta maksutta yksilöllisesti hoidossaan tarvitsemansa määrä hoitotarvikkeita. Hoitotarvikkeista ei voi periä maksua. Hoitovälinejakelu on osa lääkärin antamaa tai valvomaa hoitoa. Hoitovälineet on jaettava yksilökohtaisen harkinnan perusteella.

Lausunto

Liuskojen määrä

Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee kohonneena verensokeripitoisuutena. Tyyppi 1 diabeteksessa haiman insuliinia tuottavat solut ovat tuhoutuneet ja siitä johtuu täydellinen insuliinin puutos. Tyyppi 2 diabeteksessa haiman solut tuottavat insuliinia, mutta insuliinin vaikutuskohde kudoksissa on heikentynyt (insuliiniresistenssi) ja siihen liittyy samanaikaisesti häiriintynyt ja riittämätön insuliinineritys. Tyypin 2 diabetes johtaa vasta vuosien/vuosikymmenien jälkeen täydelliseen insuliinin puutokseen. Tämä muutos voidaan määrittää laboratoriokokein.

Peruspalvelulautakunta on toukokuussa 2009 hyväksynyt yleisen ohjeen lääkehoidossa oleville diabeetikoille hoitotarvikkeina jaettavista verensokeriliuskoista. Mikäli potilas yksilöllisen lääketieteellisen harkinnan perusteella tarvitsee yleisohjeesta poikkeavan määrän diabetes-liuskoja, tulee hänen tehdä siitä erillinen anomus. Anomukseen liitetään potilaan oma-anomus, lääkärin lausunto poikkeavasta liuskatarpeesta perusteluineen, tarvittava liuskamäärä ja kopio kotiseuranta vihosta. Anomus lähetetään Diabetesvastaanotolle, Käsityöläiskatu 2, 20100 Turku. Päätöksen yksilöllisestä lääketieteellisen harkinnan perusteella annettavasta verensokeriliuskamäärästä tekee diabeteksen hoidon erityispätevyyden suorittanut erikoislääkäri.

Tablettihoitoisella tyyppi 2 diabeetikolla verensokerimittaukset eivät ole oleellinen osa lääkehoidon säätelyä, sillä potilaat eivät itse voi nostaa tablettilääkitystään vaan tablettien määrän nostosta vastaa aina lääkäri. Insuliiniannoksiaan potilaat voivat nostaa itse lääkärin tai hoitajan antamien ohjeiden mukaan. Pitkäaikaista verensokeritasapainoa voidaan tablettihoitoisilla tyyppi 2 diabeetikoilla seurata paremmin laboratoriossa ottavan sokerihemoglobiinin (Hba1C) avulla kuin yksittäisillä verensokerinmittauksilla. Sokerihemoglobiinin määrä kuvastaa keskimääräistä verensokeripitoisuutta mittausta edeltäneeltä kuudelta – kahdeksalta viikolta. Myöskään lääkärit eivät lisää potilaan tablettilääkitystä yksittäisen verensokerimittauksen perusteella vaan tablettihoitoisella diabeetikolla sokerihemoglobiini on tärkeämpi laboratorioarvo määritettäessä potilaan tablettilääkitystä.

Insuliinihoitoisella tyyppi 2 diabeetikoilla hoitona voi olla yksipistoshoito tai monipistoshoito. Pistosten määrästä riippuu, kuinka monta kertaa päivässä potilaan tulee mitata verensokerinsa. Diabeteksen hoitoon perehtynyt erikoislääkäri ottaa huomioon diabeteksen vaikeusasteen määrittäessään heille yksilöllistä verensokeriliuskamäärää.

Liuskojen jakoa koskevalta osaltaan ohje täyttää lain asettamat edellytykset, vastaa sairauden vaiheen asettamia tarpeita ja ottaa huomioon asiakkaan yksilöllisen lääketieteellisen tarpeen.

Lansettien lisääminen hoitotarvikeluetteloon

Kansanterveyslain 3 luvun 14 § 1 momentin 2 kohdan mukaan kunnan tulee järjestää asukkaiden sairaanhoito, johon luetaan lääkärin suorittama tutkimus ja hänen antamansa ja valvomansa hoito ja lääkinnällinen kuntoutus. Asiakasmaksulain 5 §:n mukaan kansanterveyslain 14 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetut palvelut ja hoitoon kuuluvat aineet ovat asiakkaille maksuttomia. Korkein oikeus on tulkinnut tämän tarkoittavan mm. diabeteksen hoitoon tarvittavia hoitovälineitä ja tarvikkeita. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä kuntaliitto ovat laatineet yhtenäisen luettelon annettavista hoitovälineistä ja tarvikkeista. Tämä luettelo sisältää myös verinäytteiden ottamiseen tarvittavat lansetit diabetespotilaille.

Keväällä vahvistetun hoito-ohjeen mukaan lansetteja ei jaeta hoitotarvikkeina.

Lautakunnan päätös on siis virheellinen siltä osin kun siinä vahvistettuun hoitoväline- ja tarvikeluetteloon ei sisälly lansetteja.

Turku jakoi v. 2008 Kansanterveyslain 14 § edellyttäminä hoitotarvikkeina diabeetikoille verensokerin mittaukseen tarkoitettuja liuskoja 1.5 miljoonaa kappaletta, joiden kustannukset olivat 580.000 €. Arvioidut hoitotarvikkeina jaettavien diabetesliuskojen kustannukset v. 2009 ovat 621.034 €. Lansetteja tarvittaisiin vuositasolla n 150 000 kappaletta ja niiden hankintakustannus olisi n. 8.000 € vuodessa.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 21.9.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmLounais-Suomen Diabetes ry
tpvKokkila Päivi
tpvLönnqvist Max