Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 405 30.09.2009 16

11524-2009 (642, 32)

Lasten ja nuorten poliklinikan tilojen vuokraus Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry:ltä

Tiivistelmä:

Turun kaupunginsairaalan Lasten ja nuorten poliklinikka (myöhemmin LNP) sijaitsee osoitteessa Linnankatu 28. Tilat ovat huonokuntoiset, riittämättömät ja epäkäytännölliset. Nykykunnossaan ne eivät täytä terveydenhuollon toimipisteelle asetettuja vaatimuksia eivätkä tue tuloksellista toimintaa. Itäinen Pitkäkatu 30 terveysasematiloja on tarjottu vuokralle poliklinikan käyttöön. Vuokrauksen yhteydessä luovutaan Linnankatu 28 tiloista.

Perla § 405

Sosiaali- ja terveystoimi, ylilääkäri Minna Aromaa ja suunnittelija Tuula Matikka 15.9.2009:

LNP järjestää polikliinisesti toteutettavaa somaattista erikoissairaanhoitoa 0-20-vuotiaille turkulaisille lapsille ja nuorille. Linnankatu 28:ssa sijaitsevat toimitilat ovat kaupungin omistamat ja LNP toimii tällä hetkellä kahdessa kerroksessa (760 m2).

Henkilökunta ja asiakkaat kokevat sisäilmaan, äänieristykseen, toimitilojen ahtauteen ja huonokuntoisuuteen, esteettömyyteen, eristys- ja henkilöstötilojen puuttumiseen ja turvallisuuteen liittyviä ongelmia poliklinikalla. Yli puolet henkilökunnasta on oireillut hengitystie- ja silmäoirein, minkä vuoksi tehtiin terveystarkastajan suosituksesta Työterveyslaitoksen sisäilmastoselvitys. Tulosten (18.6.2009) perusteella tiloissa pitäisi suorittaa korjaavia toimenpiteitä. Suurimmat korjaustyöt ovat ilmanvaihtojärjestelmän peruskorjaus ja alakattotilan mekaaninen puhdistaminen. Em. töiden aikana tilojen käyttö ei ole mahdollista. Toimenpiteiden laajuudesta, kestosta tai hyödystä ei ole täyttä varmuutta. Asunto-osakeyhtiö on valmistunut 1955. Putkistot ovat suurelta osin alkuperäiset ja kiinteistön epätasainen painuminen on seurannassa. Kiinteistössä tullaan lähivuosina tekemään myös putkistojen peruskorjaus ja perustusten vahvistamista. Päätöksiä tästä ei vielä ole, mutta poliklinikka tarvitsisi tuolloinkin väistötilat.  Myös Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen työsuojelu suosittelee uusien tilojen hankkimista toimipisteelle.

Oheismateriaali 1Työterveyslaitoksen sisäilmastoselvitys 18.6.2009

Oheismateriaali 2Työsuojelun lausunto 24.8.2009

LNP ja Turun psykiatrian lasten ja nuorten poliklinikka esittävät tarveselvityksessään (Perla § 204, 29.4.2009) kiireelliset tilatarpeensa. Yhteisten asiakkuuksien vuoksi molemmat poliklinikat olisi järkevää sijoittaa samoihin tiloihin, lähelle muita lasten ja nuorten palveluita tuottavia yksiköitä, mutta LNP toimitilojen vaatimien toimenpiteiden ja kiinteistöön liittyvän epävarmuuden perusteella LNP tarvitsee korvaavat tilat heti. Polikliiniseen toimintaan soveltuvia vapaita toimitiloja on kartoitettu, mutta LNP:aa yksinään tai molempia poliklinikoita palvelevia riittävän suuria tiloja, jotka voitaisiin ottaa käyttöön ilman mittavia korjaustöitä ei ole tällä hetkellä tarjolla. Lisäksi vuosia suunnitteilla olleen lasten, nuorten ja perheiden talon tilaratkaisu ei ole vielä valmis, joten LNP:lle on haettu tässä tilanteessa omaa tilaratkaisua.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry tarjoaa vuokralle Itäinen Pitkäkatu 30:ssä olevia toimitilojaan, yhteensä 578 m2. Heti käyttöön otettavissa ovat toisen kerroksen 385 m2 sekä 1. kerroksen ns. kotisairaanhoitohuone 20 m2 ja neuvottelutila 11,8 m2 ja loput sitä mukaa kuin ne vapautuvat nykyisiltä vuokralaisilta, viimeistään kuitenkin 6 kuukauden kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta. Tiloista perittävä vuokra on 12 €/m2/kk, yhteensä 6.963 €/kk.  Kalusteista ja paikoitustilasta ei peritä erillistä vuokraa. Vuokraamisen yhteydessä luovutaan nykyisistä tiloista; Linnankatu 28 vuokra on 7.563 €/kk.

Esitämme vuokrasopimuksen solmimista Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry:n kanssa osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 30 olevasta terveysasematilasta 1.12.2009 alkaen 416,8 m2:stä ja lopuista 161,2 m2:stä sitä mukaa kuin ne vapautuvat, viimeistään kuitenkin 6 kuukauden kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta. Sopimus tehdään viideksi vuodeksi, jonka jälkeen se jatkuu määräaikaisena. Tämä ratkaisu ei poissulje LNP:aa lasten, nuorten ja perheiden talon tulevasta tilaratkaisusta.

Sosiaali- ja terveystoimi, vs. palvelutuotantojohtaja Anne Santalahti 30.9.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää tilaliikelaitokselle vuokrasopimuksen solmimista Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry:n osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 30 olevasta terveysasematilasta 1.12.2009 alkaen 416,8 m2:stä ja lopuista 161,2 m2:stä sitä mukaa kuin ne vapautuvat, viimeistään kuitenkin 6 kuukauden kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta. Sopimus tehdään viideksi vuodeksi, jonka jälkeen vuokrasopimus jatkuu määräaikaisena. Samaan aikaan luovutaan Lasten- ja nuorten poliklinikan Linnankatu 28:n tiloista. Ratkaisu on Sosiaali- ja terveystoimen näkökulmasta taloudellisesti edullinen, kuukausisäästö on 600 €.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiTilaliikelaitos