Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 401 30.09.2009 12

7797-2005 (310)

Hoitotakuun toteutuminen 1.9.2009 Turun terveyskeskuksessa

Tiivistelmä:

Terveysasemilla hoidon tarpeen arviointi tapahtuu kolmen päivän sisällä, pääsääntöisesti samana päivänä puhelinkontaktin yhteydessä. Kiireellinen hoito pystytään antamaan pääsääntöisesti samana päivänä. Pääsy ei-kiireellisille vastaanotoille on selvästi parantunut viime maaliskuun tilanteeseen nähden ja vaihteluväli vastaanotolle pääsyssä on 0-52 päivää, keskimäärin 15 työpäivää. Ei-kiireellisen hoidon jono pysyy hyvin hoitotakuussa. Sen sijaan vaihtelu eri terveysasemien ja siellä eri lääkärien välillä on edelleen suurta. Vuosi- ym. lomista johtuen suun terveydenhuolto on hoitotakuun määrittelemästä aikarajasta kaksi viikkoa jäljessä. Parhaillaan tiedustellaan ostopalvelutuottajien vapaan kapasiteetin tilannetta. Erikoissairaanhoidon tulosalueella toiminta pääsääntöisesti tapahtuu hoitotakuun aikarajoissa.

Perla § 401

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 2.9.2009:

Perusterveydenhuollossa kaikilla terveysasemilla ja sairaanhoidon neuvontapuhelin 10023:ssa on edelleen käytössä puhelinpalvelujärjestelmä. Hoidon tarpeen arviointi onnistuu pääsääntöisesti suoraan puhelinkontaktissa. Kaikki hoidon tarpeen arviointi, myös terveysasemilla tapahtuva, pystytään antamaan kolmen päivän sisällä pääsääntöisesti samana yhteydenottopäivänä.

Puhelinpalvelujärjestelmä vaihtui toukokuussa, jonka seurauksena sekä terveysasemilla että sairaanhoidon neuvonnassa on sama TeleQ järjestelmä. Käsiteltyjä asiakkaille soitettuja puheluja oli elokuussa 2009 terveysasemilla 22 546, joka määrältään vastaa samaa tasoa kuin vuoden 2008 vastaavana ajankohtana. Sairaanhoidon neuvonnassa puheluja oli 4 358. 

Ei-kiireellisessä tapauksessa pääsi syyskuun alussa vastaanotolle keskimäärin 19 kalenteripäivän kuluessa. Vaihteluväli ei-kiireelliseen hoitoon oli 0-52 päivää. Työpäivinä vaihteluväli oli 0-38, ollen keskimäärin 15 työpäivää. Viime maaliskuun tilanteesta pisin jono on lyhentynyt 2,5 viikolla. Myös Varissuon terveysaseman tilanne on helpottanut, kun Lauste-Huhkolan 4000 asukkaan väestö ohjattiin käyttämään pääterveysaseman palveluja. Nyt Varissuolla ei-kiireellisen hoidon jonon vaihteluväli on 5-13 päivää. Pisin odotusaika 52 päivää löytyy Mäntymäki 1 terveysasemalta. Nykyisen omalääkärijärjestelmän puitteissa terveysasemien ja eri lääkäreiden välisten erojen tasoittaminen ei ole ollut mahdollista ja tästä johtuen perusterveydenhuollon kehittämisohjelman puitteissa tilannetta on muutettu syyskuun alusta alkaen.

Toimipiste Välitön yhteys

Hoidon tarpeen

arvio

Ei kiireellinen

hoito

Terveysasemat Samana päivänä 0-3 työpäivää 0-52 kalenteripäivää, keskimäärin 19

Suun terveydenhuolto on hoitotakuun määrittelemästä aikarajasta kaksi viikkoa jäljessä eli 340 asiakasta on odottanut hoitoon pääsyä yli 6 kuukautta. Tämä johtuu kesäajan vuosi- ym. lomista sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Syyskuun alun tilanteessa kiireetöntä hoitoa odottavien aikuispotilaiden jonon pituus oli 3 999. Parhaillaan tiedustellaan ostopalvelutuottajien vapaan kapasiteetin tilannetta ja tarkoitus on lähettää syyskuun toisella viikolla ostopalveluun 500 asiakasta lisää, jolloin hoitotakuu toteutuu myös kiireettömässä hoidossa. Omassa toiminnassa vapaat vastaanottoajat menevät jo loka-marraskuulle.

Erikoissairaanhoidon tulosalue, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen:

Erikoissairaanhoidon tulosalueella on pääsääntöisesti pystytty toimimaan hoitotakuun rajoissa. Oheisessa taulukossa on erikoisaloittain esitetty aika lähetteen saapumisesta sen käsittelyyn, lähetteen käsittelystä 1. tutkimuskäyntiin ja hoitopäätöksen teosta hoidon aloittamiseen.

Erikoisala Lähetteen saapuminen - lähetekäsittely Lähetekäsittely -  1. tutkimuskäynti Hoitopäätös – hoidon aloitus
Sisätaudit yht. suurin osa 1 vk sisällä, kaikki alle 3 vk alle 3 kk alle 3 kk
Sisät., hematologia  1 vk sisällä alle 1 kk 1 kk
Sisät., kardiologia 1 vk sisällä 1-3 kk 1-3 kk
Sisät., reumatologia 1 vk sisällä 2-3 kk 1-3 kk
Neurologia 1 vk sisällä 1-4 kk 1-4 kk
Korvataudit 3 vrk 1 kk sisällä leikkaukset n. 1 vk, kuulokojeet 5,5 kk
Silmätaudit 1 vk sisällä 1-3 kk alle 3 kk
Lastentaudit suurin osa alle 3 vrk, kaikki alle 3 vk 1-2 kk välittömästi tutkimusjakson jälkeen
Lasten ja nuorten psykiatria viikon sisällä lapset 4-6 vk, nuoret alle 3 vk välittömästi tutkimusjakson jälkeen
Aikuispsykiatria alle 3 vrk 5 vk välittömästi tutkimusjakson jälkeen
Vanhuspsykiatria viikon sisällä alle 1 kk välittömästi tutkimusjakson jälkeen

Vs. palvelutuotantojohtaja Anne Santalahti 15.9.2009

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä tiedokseen hoitotakuun toteutumisen Turun terveyskeskuksessa ja nettitiedotteeseen päivitetään hoitotakuun toteutuminen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina
tiedSantalahti Anne
tpvVirtanen Hilkka