Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 387 15.09.2009 5

7680-2009 (652)

Lausunto hankesuunnitelmasta koskien kaupunginsairaalan rakennus 6 peruskorjausta

Tiivistelmä:

Suunnitelmassa esitetään rakennus 6 peruskorjaushanke, joka liittyy psykiatrian tulosalueen tavoitteeseen toimintojen keskittämisestä sairaala-alueella. Keskittäminen on aloitettu rakennusten 38 ja 4 korjaustöillä, jotka saadaan pääosin valmiiksi kuluvan vuoden aikana. Vanhuspsykiatrian avohoitopalvelujen tilat esitetään peruskorjattavaksi rakennus 6:een sen käyttäjille keskeisen ja esteettömän sijainnin vuoksi. Muualla Mäntymäessä ei ole osoitettavissa tarkoituksenmukaisia tiloja. Hankkeen kustannuksiksi on arvioitu 2 163 000 euroa. Peruskorjaus nostaa rakennus 6 vuokrakustannuksia noin 3 eurolla/m2/kk.

Perla § 387

Sosiaali- ja terveystoimi, resurssijohtaja Max Lönnqvist, tilasuunnittelija Tuula Matikka 07.09.2009:

Erikoissairaanhoidon tulosalueellapsykiatrian tilojen hankesuunnitelma hyväksyttiin Terlassa § 33 / 27.2.2008. Tulosalueen tavoitteena on vanhuspsykiatrian avohoitopalvelujen keskittäminen Mäntymäkeen talo 6:een sen käyttäjille keskeisen ja esteettömän sijainnin vuoksi. Muualla Mäntymäessä ei ole osoitettavissa tarkoituksenmukaisia tiloja.

Tällä hetkellä tiloissa on ympärivuorokautista osastohoitoa sekä päivätoimintaa, jota on tarkoitus laajentaa ympärivuorokautisen hoidon siirtyessä pois rakennuksesta. Huonetilaohjelman mukaan noin puolet 1. kerroksesta on päiväsairaalatoiminnan käytössä ja toinen puoli geropsykiatrian käytössä. Geropsykiatrialla on vastaanotto- ja ryhmähuonetiloja myös 2. kerroksessa. Toiseen kerrokseen sijoittuvat myös henkilökunnan sosiaali- ja taukotilat, jotka ovat yksikköjen yhteiset. Sinne keskitetään myös toimintaterapiatoiminta, joka poistuu rakennuksesta 4. Rakennus 4 tiloista on tarkoitus saneerata toimistotilaa ja keskittää sinne psykiatrian hallintoa.

Tiloihin joudutaan tekemään jonkin verran toiminnallisia muutoksia, jotta tarvittavat vastaanotto- ja ryhmätilat saadaan sijoitettua järkevästi, mutta isoja rakenteellisia muutostöitä on kustannussyistä pyritty välttämään. Toisen kerroksen keskiosan tilojen sijainti entisellä ullakolla aiheuttaa lisäksi rajoituksia tilojen käyttöön reuna-alueiden kerroskorkeuden jäädessä melko matalaksi. Rakennussuunnittelun aikana rakennus 6:n kunto, tekniikka, käyttötarkoituksen muutos, toiminnallisuus, esteettömyys, käyttäjien tarpeet ja museaaliset arvot huomioiden korjausastetarve on tarkentunut 73,7 %:iin. Hankkeen kustannuksiksi on arvioitu 2 163 000 euroa. Peruskorjaus nostaa rakennus 6 vuokrakustannuksia noin 3 eurolla/m2/kk. Käyttäjälle olisi tarkoituksenmukaisinta ja taloudellisinta rakentaa uudisrakennus rakennus 6 tilalle, mutta talo on suojelukohteena purkukiellossa.

Toiminnan toteuttamisen laadun ja kehityksen turvaaminen edellyttävät mahdollisimman nopeita toimenpiteitä toimitilaratkaisun toteuttamiseksi. Nykyinen rakennuskustannusten taso tulisi voida käyttää hankkeen toteuttamisessa hyödyksi.

Liite 1Hankesuunnitelma 2.6.2009

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.09.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyvänsä osaltaan hankesuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus
lausTilaliikelaitos


Liitteet:

Perla § 387
Liite 1:Hankesuunnitelma 2.6.2009