Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 373 09.09.2009 9

15675-2007 (012)

TERES - Sähköisen lääkemääräyksen kehittäminen

Tiivistelmä:

Laki sähköisestä lääkemääräyksestä edellyttää, että sähköinen lääkemääräys otetaan käyttöön kaikissa julkisen ja yksityisen terveydenhuollon toimintayksiköissä viimeistään 1.4.2011. Sähköinen lääkemääräys on yksi kansallisen terveysarkiston tietojärjestelmäpalveluista. Turun terveyslautakunta on 16.3.2005 päättänyt, että Turun terveystoimi osallistuu potilaskertomusjärjestelmien kehittämiseen osaltaan niin, että terveystoimi voi liittyä kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden käyttäjäksi asetettujen vaatimusten mukaisesti. Sähköisen lääkemääräyksen kehittämiseksi asetettiin TERES - Sähköisen lääkemääräyksen kehittäminen -projekti syyskuussa 2007. Projektin määräaika päättyy 31.12.2009. Monitoimija-yhteisössä eReseptin kehitystyö on edennyt suunniteltua hitaammin, ja TERES-projekti tarvitsee jatkoaikaa 30.6.2010 saakka eReseptin käyttöönoton ja käytön vakiinnuttamiseen liittyvien tehtävien toteuttamiseksi. Turku on maassamme ensimmäinen paikkakunta, jossa eResepti otetaan käyttöön.

Perla § 373

Tutkimus- ja kehitysyksikkö, TERES-projekti, projektipäällikkö Riitta Söderlund 28.8.2009:

Laki sähköisestä lääkemääräyksestä edellyttää, että lääkemääräykset laaditaan ko. lain mukaista sähköistä lääkemääräystä käyttäen kaikissa julkisen ja yksityisen terveydenhuollon toimintayksiköissä viimeistään 1. päivänä huhtikuuta 2011, jos potilas ei kiellä sähköisen määräyksen laatimista. Kaikkien apteekkien on kyettävä toimittamaan sähköinen lääkemääräys.

Sähköisellä lääkemääräyksellä eli eReseptillä tarkoitetaan lääkkeen määräämiseen oikeutetun henkilön tietojenkäsittelylaitteella laatimaa lääkemääräystä, joka siirretään tietoverkkoja pitkin valtakunnalliseen Reseptikeskukseen. Potilaalle ei anneta lääkemääräystä. Mikä tahansa apteekki voi kuitenkin toimittaa potilaalle määrätyn lääkkeen Reseptikeskuksessa olevien tietojen perusteella. eReseptien avulla halutaan parantaa potilas- ja lääketurvallisuutta sekä helpottaa ja tehostaa lääkkeen määräämistä ja toimittamista.

eResepti on yksi kansallisen terveysarkiston (KanTa) tietojärjestelmäpalveluista. KanTa-palveluiden tuottaja on Kela. eResepti-palvelun käyttöönotto ja käyttö vaatii kaikkien maassamme käytössä olevien potilaskertomus- ja apteekkijärjestelmien kehittämistä ja yhtenäistämistä. Julkisen sektorin potilaskertomusjärjestelmien osalta kehitystyö tehdään potilaskertomusklusterien hankkeilla. Kehitystyön ohjausvastuu on sosiaali- ja terveysministeriöllä. Turun terveyslautakunta on 6.3.2005 päättänyt, että Turun terveystoimi osallistuu potilaskertomusjärjestelmien kehittämiseen osaltaan niin, että terveystoimi voi liittyä kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden käyttäjäksi asetettujen vaatimusten mukaisesti.

Turun sosiaali- ja terveystoimessa on käytössä potilaskertomusjärjestelmä Pegasos ja Turku kuuluu Pegasos-potilaskertomusklusteriin. Pegasos on toinen perusterveydenhuollossa yleisesti käytössä olevista potilaskertomusjärjestelmistä. Toinen on Effica, joka on käytössä mm. Kotkassa. Turku ja Kotka ovat ensimmäiset paikkakunnat, joissa eResepti otetaan käyttöön.

STM-Pegasos-klusterihankkeen ohjausryhmä päätti 14.6.2007, että Pegasoksen sähköisen lääkemääräyksen asiakastestaus toteutetaan Turun terveystoimessa ja että Turku laatii vakioidun sähköisen lääkemääräyksen käyttöönottomallin Pegasos-organisaatioille. Näiden tehtävien toteuttamiseksi Turun terveystoimessa asetettiin TERES - Sähköisen lääkemääräyksen kehittäminen -projekti syyskuussa 2007. Projektin asettamispäätöksessä todetaan, että projektin päättymispäivä on 31.12.2009 ja projektipäällikön henkilöstö- ja yleiskuluja katetaan STM-Pegasos-klusterin rahoituksella. TERES-projektin asettaminen annettiin terveyslautakunnalle tiedoksi 19.12.2007. 

Helmikuussa 2008 sosiaali- ja terveysministeriö teki sopimukset Turun ja Kotkan kaupunkien terveystoimien kanssa eReseptin käyttöönoton valtakunnallisesta mallintamisesta yhteistyössä valtakunnallisten toimijoiden (mm. Kela, THL, Valvira) kanssa. Sopimuksen mukainen malli sisältää seuraavia osioita: käyttöönoton organisointi ja hallinnolliset menettelyt, eri osapuolten roolit ja vastuut, sopimusmallit, teknisten vaatimusten toteuttaminen, Valviran varmenteiden käyttöönotto ja henkilökunnan koulutuksen toteuttaminen.Sopimus ministeriön kanssa on voimassa 31.12.2009 asti. Sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella katetaan Turussa eReseptin kehittämiskuluja, joista STM-Pegasos-klusteri ei vastaa. Ministeriön rahoitusosuus on 50 %. Ajalla 1.3.2008 – 15.6.2009 ko. kuluja on syntynyt 40.622 €, joista ministeriö on rahoittanut 50 % eli 20.311 €.

eReseptin kehitystyö monitoimija-ympäristössä on edennyt suunniteltua hitaammin. Asetus sähköisestä lääkemääräyksestä ja sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkkeen määräämisestä annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta annettiin vasta 25.6.2008, mikä viivästytti eReseptin lopullisten vaatimusmäärittelyiden valmistumista. Viitehintajärjestelmän käyttöönotto 1.4.2009 on vaikuttanut merkittävästi apteekkijärjestelmien kehitystyöhön. TERES-projektin alkuperäisessä projektisuunnitelmassa eReseptin käyttö oli suunniteltu aloitettavan Turussa lokakuussa 2008. TERES-projektin ohjausryhmän kokouksessa 8.6.2009 päätettiin, että eReseptin käyttö aloitetaan Turussa lokakuussa 2009. Tarkka päivämäärä ja aloituksen laajuus sovittiin päätettävän myöhemmin.

eReseptin käyttöönotto toteutetaan Turussa vaiheittain. Terveystoimen johtoryhmä on hyväksynyt eReseptin käyttöönoton suunnitelman Turun terveystoimen osalta 19.12.2008. Päätöksessä todetaan, että TERES-työryhmä voi tarkistaa tarvittaessa käyttöönoton aikataulua TERES-ohjausryhmän päätösten edellyttämällä tavalla.   

Koska eReseptin toimeenpano on viivästynyt, TERES-projekti tarvitsee jatkoaikaa 30.6.2010 saakka eReseptin käyttöönoton ja käytön vakiinnuttamiseen liittyvien tehtävien toteuttamiseksi Turun sosiaali- ja terveystoimessa. TERES-projektin kustannusten ajalla 1.1.2010 - 30.6.2010 on arvioitu olevan noin 60.000 €.

eReseptin käyttöönoton valtakunnallisen mallin viimeistelemiseksi Turun TERES- ja Kotkan vastaava projekti - eLääke - ovat hakeneet sosiaali- ja terveysministeriöltä 26.8.2009 päivätyillä anomuksilla projekteilleen jatkoaikaa ja jatkoaikana syntyviin kustannuksiin rahoitusta 50 %. Ministeriölle toimitetun anomuksen saatetekstissä todetaan, että Turun kaupungin peruspalvelulautakunta käsittelee ja päättää TERES-projektin jatkoajasta kokouksessaan 9.9.2009. Kotkassa on tehty päätös eLääke-projektin pidentämisestä 30.6.2010 saakka.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy TERES - Sähköisen lääkemääräyksen kehittäminen -projektin pidentämisen 30.6.2010 saakka.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSannola Päivi
tiedSöderlund Riitta