Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 376 09.09.2009 12

4066-2009 (015)

Lausunto Turun työikäisten hyvinvointiohjelmasta

Tiivistelmä:

Turku-sopimus muodostuu kolmesta teemasta: vetovoimaisuus ja kilpailukyky, asukkaiden hyvinvointi ja resurssien tasapainoinen ohjaus. Asukkaiden hyvinvointiin liittyvät ohjelmat on laadittu ikäkausittain. Peruspalvelulautakunnalta on pyydetty lausuntoa työikäisen väestön hyvinvointiohjelmasta.

Perla § 376

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 1.9.2009:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 9.3.2009 § 78 valtuustokauden aikana laadittavat ohjelmat. Näistä muodostetaan Turku -sopimus, joka jakaantuu kolmeen teemaan; vetovoimaisuus ja kilpailukyky, asukkaiden hyvinvointi ja resurssien tasapainoinen ohjaus.

Asukkaiden hyvinvointiteemaan sisältyvät ohjelmat ovat:

Turun työikäisten hyvinvointiohjelma sisältää strategista toimintaa linjaavan osan sekä konkreettiset toimenpiteet sisältävän toimintaohjelman.

Työikäisten hyvinvoinnin edistämisessä katsotaan olevan oleellista ennalta ehkäisy, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, yhteisöllisyyden ja osallisuuden lisääminen sekä yhteistyö eri hallintokuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Palveluita pyritään kehittämään niin, että ne tukevat kaupunkilaisten omia pyrkimyksiä hyvinvointinsa edistämiseen.

Ohjelman tavoitteet on johdettu Terve kaupunki -teemoista:

  1. Hyvinvoinnin ja terveyden tasa-arvo
  2. Hyvinvoivat yhteisöt
  3. Terveet elämäntavat
  4. Hyvinvoiva kaupunkiympäristö.

Erityiseksi kohderyhmäksi valittiin maahanmuuttajat.

Tavoitteisiin pyritään koko kaupunkia koskevalla toimenpideohjelmalla. Koko ohjelman toteutumisen mittarina on väestön koettu hyvinvointi ja hyvinvointierojen kaventuminen eri väestöryhmien välillä. Toimenpidekohtaisten mittareiden tavoitetasot määritellään myöhemmin.

Kaupunginhallitus päätti 16.6.2009 § 371, että työikäisten hyvinvointiohjelmasta 2009 – 2012 pyydetään lausunnot lautakunnilta, valtuustoryhmiltä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymältä, poliisilta, TE-keskukselta ja asianomaisilta järjestöiltä.

Peruspalvelulautakunnan lausunto:

Työikäisten hyvinvointiohjelma on laadittu ohjaamaan koko kaupungin toimintaa työikäisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Ohjelmatyö sopii erinomaisesti Turun sosiaali- ja terveystoimen sopimusohjausjärjestelmään, joka perustuu ikäkausittaisille ydinprosesseille. Ohjelmat ohjaavat strategisen palvelusopimuksen tavoitteita ja sen myötä myös muita sopimustasoja. Näin kaupungin strategia saadaan jalkautettua toiminnan tasolle.

Ohjelman taustaosassa tarkastellaan hyvinvointia ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä turkulaisten hyvinvointia. Ohjelman linjaukset ja tavoitteet perustuvat valtakunnallisiin linjauksiin sekä Terve Kaupunki-teemoihin. Varsinainen toimenpideosio on jaettu tavoitteiden mukaisesti neljään eri alakohtaan. Lisäksi ohjelmassa otetaan kantaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen organisointiin Turun kaupungissa.

Ohjelman laati apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän asettama työryhmä, jonka puheenjohtajana oli palvelujohtaja Maisa Kuusela. Työryhmän aikataulu oli varsin kireä, minkä vuoksi kaikkia mahdollisia asiantuntijoita ei voitu työn aikana kuulla. Toimenpideohjelma mittareineen ja vastuutahoineen on laadittu siten, että niitä voidaan sektori- ja hallintokuntakohtaisesti tarvittaessa tarkentaa.

Myös sosiaali- ja terveystoimen tulee omassa sopimusohjaustyössään ja talousarviokäsittelyssään ottaa huomioon hyvinvointiohjelman linjaukset ja määritellä yksityiskohtaisemmin oman alueensa tavoitteet ja mittarit. Koko ohjelman toteutumisen mittarina on väestön koettu hyvinvointi ja hyvinvointierojen kaventuminen. Tämä tieto tullaan saamaan 2 - 3 vuoden välein toteutetusta asukaskyselystä.

Ohjelma perustuu olemassa olevaan tutkimustietoon turkulaisten hyvinvoinnista. Viime kuukausien aikana tapahtuneet yhteiskunnan taloudelliset muutokset on pyritty ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin. Varsinainen työllisyydestä huolehtiminen kuuluu Vetovoimaisuus- ja kilpailukyky -ohjelmaan, mutta työttömyyden nopea kasvu edellyttää kuitenkin suunniteltua suurempaa panosta työelämän ulkopuolella olevien ja vaikeasti työllistyvien selviytymiseksi. Mm. riittävän terveydenhuollon järjestäminen työterveyshuollon piiriin kuulumattomille on syytä lisätä toimenpideohjelmaan.

Ohjelman toteutumisen onnistumiseksi on tärkeää, että eri sektoreiden ja hallintokuntien yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi käynnistyy ohjelman mukaisesti.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin työikäisten hyvinvointiohjelma 2009 – 2012

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa laaditusta Turun työikäisten hyvinvointiohjelmasta edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus