Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 343 26.08.2009 11
Peruspalvelulautakunta 370 09.09.2009 6

10142-2009 (652)

Perusterveydenhuollon toimipisteverkko

Tiivistelmä:

Perusterveydenhuollon toimintakokonaisuuden kehittämissuunnitelma hyväksyt-tiin terveyslautakunnan kokouksessa 13.8.2008 § 145. Suunnitelmassa esitettiin pyrkimys päästä Turussa riittävän kokoisiin terveysasemakokonaisuuksiin. Pyrki-mys on Paras -hankkeessa todetun periaatteen mukaisesti tarjota terveyspalvelut noin 20 000 väestöpohjaisissa alueissa. Poikkeuksena 20 000 asukkaan väestökokoon on Varissuo, jossa alueen sosioekonominen tilanne ja runsas maahanmuuttovoittoisuus puoltaa pienempää väestöpohjaa.

Perla § 343

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 18.8.2009:

 

Taustaa

Turussa perusterveydenhuollon toimintakokonaisuuteen kuuluvat kansanterveyslain mukaiset toiminnot: terveysasemilla ja päivystyksessä tapahtuva terveyden- ja sairaanhoito sekä koko ehkäisevän terveydenhuollon kokonaisuus (neuvolatoiminnot, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto) sekä suunterveydenhuolto.

 

Perusterveydenhuollon terveysasemien lääkäripalvelut tuotetaan tällä hetkellä koko kaupungissa väestövastuisesti omalääkäriperiaatteella. Keskitetyn päivystyksen lääkärityö on ulkoistettu.

 

Tällä hetkellä Turussa on 14 terveysasemaa tai toimipistettä, joista Paattinen on yhden lääkärin toimipiste, Jyrkkälä, Suikkila ja Maaria kahden lääkärin toimipisteitä. Kyseiset toimipisteet ovat erittäin haavoittuvia sekä lääkäri- että hoitajatyövoiman saannin suhteen. Lisäksi perusterveydenhuollon jatkokoulutusvaiheessa olevan lääkärin sijoittaminen näille terveysasemille on Paattisten tapauksessa mahdotonta, Jyrkkälän, Suikkilan ja Maarian kohdalla tilanne on haastava, koska toisena lääkärinä täytyy aina olla täyslaillistettu lääkäri, jotta toiminta täyttää sille asetetut STM:n vaatimukset. Hoitajare­sursseja sitoutuu näillä terveysasemilla ilmoittautumiseen, terveyskeskusmaksun perintään ja muihin ei hoidollisiin toimenpiteisiin runsaasti enemmän kuin isommissa toimipisteissä. Terveysasemilla siirrytään 1.9.2009 alkaen laskutuskäytäntöön (perla 12.8.2009 § 313). Näin hoitajatyövoimaa vapautuu hoitotyöhön myös isoilla terveysasemilla.

 

Kliinisessä hammashoidossa on 17 toimipistettä, joista pienimmät ovat yhden hammaslääkärin yksikköjä (viisi hoitolaa) ja suurin Keskushammashoitola, jossa on 15 koneyksikköä. Käsityöläiskadun remontti mahdollistaa kolmen yksikön ja kesällä toteutettava Keskushammashoitolan remontti neljän yksikön siirtämisen remontoituihin tiloihin.

 

Perusterveydenhuollon toimintakokonaisuuden kehittäminen

Turun alueelle on suunniteltu yhdeksän terveysasemakokonaisuutta eli terveysasemaa. Näitä ovat pääterveysaseman kiinteistössä Luolavuorentie 2:ssa sijaitsevat Mäntymäki 1, 2 ja 3. Näiden terveysasemien piiriin ohjataan noin 60 000 turkulaista. Käsityöläiskatu 2:n kiinteistössä on valmistunut kesän aikana remontti, jolla on saatu kiinteistön 3. kerrokseen toimivat tilat uudelle terveysasemalle. Tässä kiinteistössä tulisi toimimaan terveysasemat Keskusta 1, 2 ja 3 ja tänne ohjattaisiin noin 65 000 turkulaista. Keskusta 3:n sivutoimipisteenä toimisi Pansion terveysaseman, jossa on kolmen lääkärin toimitilat.

 

Tämän lisäksi Turussa tulisi toimimaan Varissuon terveysasema, joka hoitaa noin 14 000 turkulaista, Kirkkotien terveysasema, joka hoitaa noin 18 000 turkulaista ja Runosmäen terveysasema, joka hoitaa noin 19 000 turkulaista ja jolla on sivutoimipisteenä kolmen lääkärin Mullintien toimipiste.

 

Terveysasemien lääkäripalveluja voidaan tuottaa omalääkäriperiaatteella toimien, mutta myös normaalilla 37 tunnin viikkotyöperiaatteella. Lisäksi molemmissa toimintatavoissa voidaan potilaiden lääkärin valinnanvapautta lisätä.

 

Terveysasemien lääkärimäärät tulevat vaihtelemaan riippuen terveysasemalle ohjattavien turkulaisten ikärakenteesta, pitkäaikaissairauksista ja tiedossa olevasta terveyskeskuksen käyttöasteesta.

 

Turun terveyskeskuksen potilaiden käynneistä omalääkäreillään on olemassa tarkkaa seurantaa vuodesta 2002 alkaen. Tämän perusteella pystytään lääkäriresurssit kohdentamaan terveysasemille kysyntää vastaavasti, mutta olemassa olevaa lääkärikohtaista väestöjakoa täytyy tällöin muuttaa. Samasta syystä tulevat väestövastuisesti toimivien lääkäreiden listakoot vaihtelemaan Varissuon 1700:sta Kirkkotien ja Hirvensalon alueiden yli 3000 asukkaan väestölistoihin.

 

Terveyskeskuksen lääkärien keskuudessa enemmistö viranhaltijoista haluaa jatkaa työskentelyä väestövastuuperiaatteella. Tällä hetkellä noin viidennes lääkäreistä haluaisi palata takaisin työajalliseen malliin. Vielä ole vahvistettu, missä terveysasemilla toimittaisiin väestövastuumallilla ja missä perinteisen terveyskeskustyöajan puitteissa. Molemmissa tapauksissa terveysasemien aukioloajat tullevat jatkossa vaihtelemaan klo 8.00 – 18.00 välillä riippuen väestön palvelutarpeesta.

 

Mäntymäen terveysasemakiinteistössä sekä Käsityöläiskatu 2:n kiinteistössä tulevat toimimaan Open Access-tyyppiset yhden asian poliklinikat, joissa ilman erillistä puhelinajanvarausta pääsee hoitajan vastaanotolle. Lääkärin vastaanottoa tarvitsevat potilaat ohjataan jonottamatta lääkärin vastaanotolle. Toiminnan käynnistäminen edellyttää sekä sairaanhoitaja että lääkärire­surssin saamista, kuten perusterveydenhuollon kehittämissuunnitelmassa on esitetty.

 

Neuvolatoiminta toteutetaan jatkossakin lapsiperheille suunnattuna lähipalveluna, jossa huomioidaan varhaiskasvatuksen ja sosiaalityön palvelut. Toimintayksiköiden koko vaihtelee alueiden lapsimäärästä riippuen. Kouluterveydenhuolto tulee toimimaan edelleen koulujen tiloissa ja palveluvolyymi määräytyy koulujen oppilasmäärien mukaan. Osassa alueita saadaan aikaan toiminnallinen jatkumo lastenneuvolasta kouluun koulun tiloissa toimien.

 

Esitys uudeksi terveysasemaverkoksi

Terveysasemaverkon järjestelyissä Jyrkkälän, Suikkilan ja Maarian nykyiset terveysasemat esitetään terveysasematoimipisteinä lopetettavaksi. Jyrkkälän terveysaseman kiinteistö on lisäksi todettu niin huonokuntoiseksi, ettei sinne ole syytä sijoittaa mitään terveydenhuollon toimintaa jatkossa. Suikkilan terveysaseman vapautuviin tiloihin ehdotetaan sijoitettavaksi Ruohonpään neuvolan toiminnot. Jyrkkälän ja Härkämäen alueen perheet pystyvät myös käyttämään Suikkilan tulevaa äitiys- ja lastenneuvolan kokonaisuutta.

 

Maarian terveysasema on tällä hetkellä pystynyt palvelemaan vain osaa Maarian ja Yli-Maarian väestöstä ja Moision alueen väestö on jouduttu toimitilojen puutteen vuoksi ohjaamaan neljälle eri terveysasemalle. Tältä alueelta on suuntautunut kysyntää päivystykseen seurantavuosina 20-30 % alueen lääkärikäynneistä. Maarian terveysaseman kiinteistössä tulisi kuitenkin jatkamaan toimintaansa alueen lastenneuvolat ja äitiysneuvola.

 

Pansion kolmen lääkärin terveysasema sijaitsee uudistetussa ja hyvin toimivassa kiinteistössä, jossa on tilaa myös hoitajille ja mahdollistuu parityöskentelytoiminta. Pansion alue kuuluu Keskusta 3 terveysaseman kokonaisuuteen, ja se tulisi jatkamaan sivutoimipisteenä. Samoin Mullintien kolmen lääkärin terveysasema on remontoitu ja se mahdollistaa parityöskentelytoimintamallin ja se jatkaa Runosmäen sivutoimipisteenä. Paattisilla on tilat yhdelle lääkärille ja lääkärivastaanottotoimintaa siellä voidaan jatkaa , kunhan käytössä on täyslaillistettu lääkäri, joka pystyy ja haluaa työskennellä

yhden lääkärin toimipisteessä. Paattinen kuuluu Keskusta 3 terveysaseman kokonaisuuteen.

 

Taulukko terveysasemista ja sinne ohjattavasta väestöstä:

 

Terveysasema

Väestö

 

Mäntymäki 1

18 000

sisältää nykyisen Mäntymäki 1:n, aluemuutoksia ei tule

Mäntymäki 2

22 000

sisältää nykyisen Mäntymäki 2:n sekä ruotsinkielisen väestön vastaanoton

Mäntymäki 3

18 000

sisältää Lausteen, Huhkolan sekä Ilpoisten, Koivulan ja Haritun alueet

Keskusta 1

21 000

sisältää nykyisen Keskusta 1:n ruutukaava-alueen osuuden

Keskusta 2

21 000

sisältää nykyisen Keskusta 2:n, Maarian, Moison ja Yli-Maarian alueet

Keskusta 3

23 000

sisältää Hirvensalo-Kakskerran, Jyrkkälän, Suikkilan.Pansion ja Paattisten alueet

Varissuo

14 000

sisältää Varissuon ja Pääskyvuoren alueet

Kirkkotie

18 000

sisältää nykyisen Kirkkotien terveysaseman alueen

Runosmäki

19 000

sisältää Runosmäen ja Mullin alueet

Yhteensä

157 000

 

 

Suun terveydenhuollon kehittämissuunnitelma

Suun terveydenhuollossa toteutetaan toiminnan rationalisointia ja keskittämistä suurempiin kokonaisuuksiin, jotta toimintavarmuus ja palvelukyky paranevat.

 

Toiminnassa on huomioitava, että hammaslääkäri ei koskaan työskentele yksin vaan hänen parinaan on hammashoitaja, joten yhden työpisteen yksiköissä kumman tahansa työparin sairastuminen aiheuttaa huomattavia ongelmia toimintojen järjestämisessä. Tästä johtuen suuremmat toimintakokonaisuudet puoltavat paikkaansa. Kehittämisohjelman mukaisesti luovutaan haavoittuvista ja huonokuntoisista yhden työpisteen hoitoloista. Tätä puoltaa myös hammashuollossa toteutettu tehokas työnjakomalli, joka vaatii suuhygienistin ja hammaslääkärin saumatonta yhteistyötä.

 

Remonttien jälkeen jäljelle jäisivät Dentalia, Keskushammashoitola, Kirkkotie, Käsityöläiskatu, Moikoinen, Mullintie, Pansio, Pääskyvuori, Runosmäki, Samppalinna, Suikkila ja Varissuo.

 

Esitän, että peruspalvelulautakunta hyväksyy edellä esitetyn perusterveydenhuollon terveysasemaverkon ja hammashoitoloiden toimipisteverkon, sekä neuvolatoimintojen järjestämisen lähipalveluina huomioiden yhteistyömahdollisuudet varhaiskasvatuksen ja koulutoimen kanssa.

 

Sosiaali- ja terveystoimi, vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 18.8.2009:

 

Ehdotus       Peruspalvelulautakunta hyväksyy edellä esitetyn perusterveydenhuollon terveysasemaverkon ja hammashoitoloiden toimipisteverkon, sekä neuvolatoimintojen järjestämisen lähipalveluina huomioiden yhteistyömahdollisuudet varhaiskasvatuksen ja koulutoimen kanssa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Rosenlöfin ehdotuksesta yksimielisesti.

Perla § 370

Pöydältä 26.8.2009 § 343.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy edellä esitetyn perusterveydenhuollon terveysasemaverkon ja hammashoitoloiden toimipisteverkon, sekä neuvolatoimintojen järjestämisen lähipalveluina huomioiden yhteistyömahdollisuudet varhaiskasvatuksen ja koulutoimen kanssa.

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian yksimielisesti.

Jakelu

tpvSantalahti Anne