Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 352 26.08.2009 2

10399-2008 (041, 011)

Sosiaalityön talousarvion toteutuma ja ennuste vuodelle 2009

Tiivistelmä: -

Perla § 352

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja vs. toimistopäällikkö Tarja Salonius 21.8.2009:

Talousarvio sosiaalityöntulosalueella ylittyy ennusteen mukaan useilla eri osa-alueilla säästöpyrkimyksistä huolimatta.

Sosiaalityön tulosalueella vähennettiin yhteensä 1.470.000 euroa.

Palkkamenoihin vaikuttaa toimeentulotukitarpeen voimakas lisääntyminen ja sen vaikutuksesta tehdyt päätökset lisätä etuuskäsittely-yksikön henkilökuntamäärää, jotta lisääntyneeseen tarpeeseen pystyttäisiin vastaamaan.

Päihdehuollon palveluiden tarpeeseen on vaikuttamassa katkaisuhoitoaseman sulkeminen kuluneena kesänä 6 viikoksi. Päihdepalveluiden suuren tarpeen ja talousarvion määrärahan puitteissa pysymiseksi, tullaan syksyn aikana kaikki päihdehuollon kuntoutumishoitopäätökset tuomaan peruspalvelulautakuntaan.

Ensi- ja turvakoti kuntaosuudet ovat maksuja, jotka maksetaan käytön mukaan. Oikeutta turvaan hakeutumiseen ei voida rajoittaa. Ennaltaehkäisyä kaikilta yhteiskunnan sektoreilta tarvitaan. Hyvin toimivalla sosiaalityöllä on myös vaikuttavuutensa ennaltaehkäisevästi.

Lastensuojelun ostopalvelujen kohdalla on ryhdytty toimenpiteisiin niiden vähentämiseksi. Sijaishuollon kehittämistyöryhmä tulee esittämään syyskuun loppuun mennessä muutosehdotuksia, joiden avulla pystyttään vähentämään ostopalveluiden käyttöä ja tarvetta.

Perhehoidon palkkioita on korotettu, jonka vaikutuksesta on tarkoituksena saada ulkopuolisten ostopalveluiden vähenemistä ja näin tuloksena on säästöä lasten sijaishuollon kokonaiskustannuksiin.

Avustukset yksityisille ovat lisääntyneet, koska avun tarpeessa olevien kotitalouksien määrä on kasvanut. Yleisen taloudellisen tilanteen vaikeutuminen heijastuu suoraan yksityisten talouksien taloudellisen ja muun avun tarpeeseen. Tehostamalla ja nopeuttamalla päätöksentekoa ja avun antamista, sosiaalityön keinoin voidaan vaikuttaa yksityisten henkilöiden avun tarpeen määrään ja kestoon. Etuuskäsittelyyn on myönnetty 10 tilapäistä etuuskäsittelijän palkkaamislupaa ja 1 sosiaaliohjaaja sekä 1 sosiaalityöntekijä, tarkoituksena vastata lisääntyneeseen tarpeeseen lain edellyttämällä tavalla. Toimeentulotuen organisointia kehittävä työryhmä on asetettu ja se jättää kehitysehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä.

Avustuksiin yhteisöille on sitouduttu lautakunnan päätöksin.

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut on kilpailutettu vuonna 2008.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.