Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 354 26.08.2009 4

10399-2008 (041, 011)

Erikoissairaanhoidon talousarvion toteutuma ja ennuste vuodelle 2009

Tiivistelmä:

Tulosalueilta on pyydetty selvitykset talousohjelman toteutumisesta. Erikoissairaanhoidon tulosalueella talousohjelma on toteutunut tyydyttävästi, erityisesti oman toiminnan kehittämisen osalta. V-S sairaanhoitopiirin ostojen kohdalla on ennusteen mukaan 0,3 M€ ylitysuhka, siitä huolimatta, että omaa toimintaa on kyetty tehostamaan.

Perla § 354

Sosiaali- ja terveystoimi, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 18.8.2009:

Talousohjelman tavoitteina erikoissairaanhoidon tulosalueella ovat:

  1. Oman erikoissairaanhoidon käytön ja konsultaatioiden tehostus, tavoitteena -0,2 M€, konsultaatioiden lisääminen, tavoitteena -0,5 M€
  2. Ostopalveluiden vähentäminen ja hoidon oikean porrastuksen tehostaminen, tavoitteena -0,3 M€
  3. Sairaanhoitopiirin käytön vähentäminen, tavoitteena: -1 M€

Tavoitteiden mukaisesti oman erikoissairaanhoidon käyttö on tehostunut. Sisätautipoliklinikan käynnit ovat lisääntyneet 10,5 %, silmätautipoliklinikan 11,3 % ja korvapoliklinikan 4,9 % tammi-kesäkuun aikana verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna. Lasten ja nuorten poliklinikan käyntimäärät ovat viime vuoden tasolla. Ainoastaan psykiatrian käyntiluvuissa on laskua vuoteen 2008 verrattuna. Sisätautisairaalan hoitopäivät ovat vähentyneet 2,8 %, mutta samaan aikaan hoitojaksojen määrä on kasvanut 6,3 %. Tämä kertoo pitkäaikaisen, vaikean ylipaikkatilanteen lievittymisestä ja potilasvaihdon kasvusta eli hoidon tehokkuuden lisääntymisestä sisätautiosastoilla. Myös jatkohoitojonot TYKS:n osastoilta sisätautisairaalan ja vanhuspalveluiden vuodeosastoille ovat selkeästi lyhentyneet: kun vuoden 2008 1. puoliskolla jonottajia oli keskimäärin 35 viikossa, on heitä vastaavana aikana tänä vuonna ollut keskimäärin 24 viikossa.

Konsultaatioiden määrän systemaattinen seuranta erikoisaloittain on käynnistetty toukokuun alusta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin käyttö on selkeästi vähentynyt tammi-heinäkuun aikana verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna. Somaattisilla erikoisaloilla avohoitokäynneissä on hienoinen 0,4 %:n lisääntyminen, mutta vuodeosastojen hoitopäivät ovat vähentyneet 11 % ja hoitojaksojen määrä 2,5 %. Suurin vähentyminen on sisätautiosastojen vuodehoitopäivien 15,8 %. TYKS:n aikuispsykiatriassa avohoitokäynnit ovat vähentyneet 15,4 %, koska päävastuu korvaushoitopotilaiden avohoidosta on tänä vuonna siirtymässä Turun omien palveluiden vastuulle. Lasten ja nuorten psykiatrian avohoitokäyntien määrä TYKS:ssä on lisääntynyt johtuen psykoterapiakäyntien kustannusvastuun siirtymisestä sairaanhoitopiirille. Kokonaisuudessaan psykiatrian avohoitokäynnit ovat kuitenkin vähentyneet 2 %. Psykiatrian vuodeosastohoitopäivät ovat vähentyneet yhteensä 14,6 %. Kuntalaskutukseen perustuvissa kustannuksissa vähennykset tarkoittavat somaattisilla erikoisaloilla 2,6 %:n vähentymistä (vuoden 2008 69,3 M€:sta vuoden 2009 67,5 M€:oon) ja psykiatrialla 15,2 %:n vähentymistä (vuoden 2008 3,3 M€:sta vuoden 2009 2,8 M€:oon). Sama vähennyssuunta on näkynyt erikoissairaanhoidon muissa ostopalveluissa.

Hoidon oikean porrastuksen tehostamiseksi erikoissairaanhoidon tulosalueella on käynnistetty hoitopaikan valintaoppaan päivittäminen. Sekä sosiaali- ja terveystoimen omien toimijoiden että yksityisten lääkäriasemien käyttöön tuleva opas valmistuu syyskuun aikana.

Vaikka erikoissairaanhoidon oman toiminnan tehostamisella on vähennetty sairaanhoitopiirin ja muiden ostopalveluiden käyttöä, ei koko säästötavoitetta tammi-heinäkuun perusteella tehdyn ennusteen mukaan pystytä saavuttamaan. Ennusteen n. 300 000 €:n menoylitys tulee sairaanhoitopiirin ostoista. Oman toiminnan osalta erikoissairaanhoidon budjetti, ottaen huomioon myös lisätalousarvion vähennykset, näyttäisi toteutuvan kutakuinkin suunnitellusti.

Loppuvuonna budjetin suunnitellun toteutumisen uhkakuvia ovat:

  1. Loppuvuonna toteutettaviksi suunnitellut lomautukset tulevat vähentämään avohoidon ja konsultaatioiden saatavuutta.
  2. Lääkärivaje ja hoitohenkilökunnan sijaisten huono rekrytointitilanne saattavat heikentää vuodeosastojen hoidon tehokkuutta ja avohoidon saatavuutta siten, että TYKS:n käyttö lisääntyy ja jatkohoitojonot TYKS:stä pitenevät uudelleen.
  3. Sairaanhoitopiirin käytön vähenemisestä johtuva kuntalaskutuksen summien pieneneminen ei välttämättä tarkoita, että Turun maksuosuus sairaanhoitopiirille kokonaisuudessaan vähenee, koska vaarana on hintojen korotus kesken vuoden.  

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee asian tiedoksi

PäätösEhdotus hyväksyttiin.