Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 346 26.08.2009 14

3816-2009 (444)

Sisäasiainministeriön päätös avustuksen myöntämisestä pilottiohjelmaan kuuluvan DROP IN-hankkeelle sekä projektisuunnitelman tarkistaminen ja hyväksyminen ministeriön edellyttämällä tavalla

Tiivistelmä:

Sisäasiainministeriö on hyväksynyt Turun kaupungin hankehakemuksen ja 26.6.2009 myöntänyt DROP IN-hankkeelle 240.000 euroa, joka tulee kohdentaa hakemuksen mukaisesti ennaltaehkäisevän perhetyömallin kehittämiseen, suomen kielen opetukseen opetuskodeissa, opetuskotityöhön, vanhempien ryhmiin ja lasten sekä nuorten ja perheiden vapaa-ajan aktivointiin, ja maahanmuuttajien työllistymisvalmiuksien parantamiseen. Rahoitusta haettiin 427 500 euroa. Ministeriö ei myöntänyt avustusta hakemuksessa esitettyyn maahanmuuttajatyön koordinointiin ja ulkopuolisen arviointitutkimuksen tekemiseen.

Perla § 346

Kehityspäällikkö Markku Lehtinen ja tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola 17.8.2009:

Pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen ohjelman kirjauksen mukaan pääkaupunkiseudulle, Turun seudulle ja muille merkittäville maahanmuuttoalueille laaditaan yhdessä valtion ja seudun kuntien kanssa pilottiohjelma maahanmuuttajien kotouttamisen ja työllistymisen edistämiseksi. Pilottiohjelman aloittamiseksi on eduskunta myöntänyt vuodelle 2009 määrärahan 1 miljoona euroa.

Oheismateriaali 1Sisäasiainministeriön päätös

Sisäasiainministeriö pyysi kuntia esittämään suunnitelmansa innovatiivisista, uusia työmuotoja ja toimintamalleja koskevista hankkeista maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen edistämiseksi maahanmuuttajatiheillä asuinalueilla tai seutukunnilla. Hankkeiden tuli olla poikkihallinnollisia julkisen sektorin ja kolmannen sektorin kanssa. Kuntia kannustettiin kuntarajat ylittäviin ja seutukunnallisiin hankkeisiin. Kuntia, jotka hakivat hankerahoitusta ohjelmaan sopiviin hankkeisiin, kehotettiin sitoutumaan hankkeeseen esimerkiksi antamalla hankkeen käyttöön tiloja, henkilöstöä ja palveluja.

Ohjelma ei ole sidottu rakennerahastojen ohjeisiin. Kyseessä on eduskunnan sisäasiainministeriölle myöntämä toimintamääräraha. Ministeriön tavoitteena on toteuttaa pilottiohjelma 3-vuotisena (2009-2011). 

Sisäasiainministeriön kriteerit hankkeelle:

DROP IN-hanketta on esitelty ja käsitelty

DROP IN- hankkeen hankehakemus on hyväksytty ja tehty päätös hankehakemuksen jättämisestä peruspalvelulautakunnassa 13.05 2009 § 239.

Sisäasiainministeriö on hyväksynyt Turun kaupungin hankehakemuksen (jätetty sisäasiainministeriölle 14.5.2009) ja myöntänyt päätöksellään 26.6.2009 (SMDNO/2009/1046) 240.000 euroa, joka tulee kohdentaa hakemuksen mukaisesti ennaltaehkäisevän perhetyömallin kehittämiseen, suomen kielen opetukseen opetuskodeissa, opetuskotityöhön, vanhempien ryhmiin ja lasten sekä nuorten ja perheiden vapaa-ajan aktivointiin, ja maahanmuuttajien työllistymisvalmiuksien parantamiseen. Rahoitusta haettiin 427 500 euroa. Ministeriö ei myöntänyt avustusta hakemuksessa esitettyyn maahanmuuttajatyön koordinointiin ja ulkopuolisen arviointitutkimuksen tekemiseen.

Avustus koskee vuotta 2009. Avustus maksetaan valtion vuoden 2009 talousarviosta momentilta 26.01.01.3 (sisäasiainministeriön toimintamenot, pilottiohjelma maahanmuuttajien kotouttamisen ja työllistämisen edistämiseksi, siirtomääräraha 2 v)

Oheismateriaali 2Päivitetty projektisuunnitelma

Projektisuunnitelman lopussa olevaa budjettia tarkistetaan kaupungin työpanoksien osalta välittömästi, kunhan nuoriso-, liikunta- ja kulttuuritoimilta saadaan laskelmat.

Hanketta on arvioinut ennen sisäasiainministeriön käsittelyä myös Varsinais-Suomen TE-keskus. Todeten mm. että Turku on maahanmuuttajatiheä alue, vieraskielisten määrä koko kaupungin alueella on lähes 7 % ja joillakin alueilla yli 30 %. TE-keskuksen mukaan Turun Drop-in hankesuunnitelmassa toteutuvat erittäin hyvin asetetut kriteerit sosiaalisen eheyden ja yhteenkuuluvuuden vahvistamisesta, hallinnonalat ylittävästä yhteistyöstä, yhteistyöstä kolmannen sektorin kanssa sekä kotoutumisen kaksisuuntaisuudesta. Työllisyystilanne on Turussa nopeasti huonontunut.

TE-keskuksen mukaan Turun oma sitoutuminen rahoitukseen ei selviä ainakaan suoraan hankesuunnitelmasta ja arveli että tiloja ja henkilöstöä on mukana toteutuksessa, mutta laskelmia ei ole tehty. Laskelmat on esitetty ja sitoutuminen rahoitukseen ja hankkeen toteutukseen on esitetty erillisessä neuvottelussa 18.6.2009, joka pidettiin peruspalvelujohtaja Markku Suokkaan johdolla sosiaali- ja terveystoimen sekä keskushallinnon virkamiesten (kehitysjohtaja Päivi Sannola ja kehityspäällikkö Markku Lehtinen, sekä maahanmuuttajakoordinaattori Regina Ruohonen) ja sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston johtajan Mervi Virtasen ja ylitarkastaja Paula Karjalaisen sekä TE-keskuksen koordinaattori Kalle Myllymäen kanssa.

Sisäasiainministeriön tulleen päätöksen jälkeen DROP IN-hankkeen projektisuunnitelmaa on tarkistettu ja täydennetty sisäasiainministeriön edellyttämällä tavalla.

Hanke koostuu kolmesta prosessista:

  1. Ennaltaehkäisevän perhetyömallin luominen
  2. Lasten, nuorten ja perheiden vapaa-ajan aktivointi
  3. Maahanmuuttajien työllistymisvalmiuksien parantaminen

Hankkeen tavoitteena on tukea vanhempien kotoutumista ja sitä kautta tukea heidän mahdollisuuksiaan tukea lapsiaan niin koulunkäynnissä kuin harrastuksissa, suomen kielen taidon vahvistaminen kaikissa toimenpiteissä, sekä maahanmuuttajien, kantaväestön ja eri maahanmuuttajaryhmien välisen vuorovaikutuksen vahvistaminen. Kohderyhmänä ovat maahanmuuttajataustaiset syrjäytymisvaarassa olevat lapsiperheet ja hanke sisältää toimenpiteitä kotona oleville äideille ja heidän lapsilleen, sekä nuorille. Turku huomioi tarpeen mukaan hankkeessaan molemmat kotimaiset kielet. Hankerahoitus ei mahdollista pitkäjänteistä ruotsin kielen opettamista, mutta henkilö,. joka haluaa oppia ruotsin kielen tai haluaa sitä vahvistaa, on hankkeella mahdollisuus ohjata henkilö Turun suomenkieliseen tai ruotsinkieliseen työväenopistoon, Åbo Akademiin tai Turun Yliopiston kielikeskukseen tai säännöllisesti ruotsinkielen kursseja järjestävään Paraisilla sijaitsevaan AXXELL-oppilaitokseen.

Sisäasiainministeriö edellyttää lisäksi että hanke käynnistetään mahdollisimman pian. Hankkeesta on toimitettava väliraportti 30.11.2009 mennessä.

Sisäasiainministeriön päätös koskee vain vuotta 2009, mutta ministeriöllä olevan kahden vuoden siirtomäärärahan myöntövaltuuksien puitteissa hyväksyttäviä kustannuksia voi kertyä myös vuoden 2010 toukokuuhun asti. Hankkeelle on haettava jatkorahoitusta vielä tämän vuoden puolella, jotta hanke voisi tuottaa hankesuunnitelmassa esitetyt toimenpiteet ja saavuttaa asetetut tavoitteet ja että yhteinen tahtotila kolmivuotisesta hankkeesta toteutuisi.

Hankeen toteutumista seuraa TE-keskus ja asetettava ohjausryhmä. Esitys ohjausryhmän perustamisesta tehdään hankkeen asettamispäätöksen mukaisesti palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajalle. Myös sisäasiainministeriö edellyttää ohjausryhmän perustamista.

Hankkeesta tehdään kaupunginhallituksen ohjeiden mukainen asettamispäätös. (Kh 15.12.1997 §1372 ja Kh 25.10.1999 1170 sekä 12.3.2001 1266)

Asettamispäätöksen tekee palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Hanketta hallinnoidaan sosiaali- ja terveystoimessa yhteistyössä keskushallinnon maahanmuuttajakoordinaattori Regina Ruohosen kanssa.

Hankeen koordinoinnista vastaa johtava palveluohjaaja, joka myös koordinoi alueiden toimijoiden yhteistyötä (neuvola, päiväkoti koulu, sosiaalitoimi, vapaaehtoiset, seurakunnat, järjestöt) ja osallistuu asiakkaiden ohjaukseen.

Lisäksi palkataan palveluohjaaja, joka osallistuu opetuskotien toimintaan, ohjaa asiakkaita palveluihin ja tekee yhteistyötä alueiden toimijoiden kanssa. Toimialueina ovat Varissuon, Lausteen, Halisten ja Pernon alueet. Työmuotona on kokonaisvaltainen perhetyö, johon kuuluu neuvontaa, suomen kielen ja äidinkielen opetusta vanhemmille, ryhmätoimintoja ja vertaisryhmiä. Palveluohjaaja kannustaa perheitä vapaa-ajan harrastuksiin ym. Palveluohjaajien lisäksi opetuskodeissa toimii kolme maahanmuuttajataustaista ohjaajaa. Tärkeää on, että palveluohjaaja ja maahanmuuttajataustainen ohjaaja tekevät parityötä. Toimintaan kytketään mukaan kaupungin omat aluekoordinaattorit ja asukasneuvojat.

Hankeen koordinoinnista vastaa johtava palveluohjaaja, joka myös koordinoi alueiden toimijoiden yhteistyötä (neuvola, päiväkoti koulu, sosiaalitoimi, vapaaehtoiset, seurakunnat, järjestöt) ja osallistuu asiakkaiden ohjaukseen Hakuprosessit käynnistetään elokuun aikana. Henkilöstösuunnittelussa otetaan huomioon jo olemassa olevat henkilöresurssit.

TE-keskus toivoo, että erityisesti Turun seudulla hankesuunnitelmaan sisällytettäisiin kuntarajat ylittävän yhteistyön käynnistäminen.

Hanke tekee yhteistyötä resurssien sallimissa puitteissa seudun kuntien kanssa. Laajempi seutuyhteistyö Turun kaupungin ympäristökuntien kanssa (Naantali, Raisio, Kaarina, Lieto) on käynnistynyt 22.4.2009 apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän aloitteesta. Yhteisvoimin on tarkoitus kehittää ja monipuolistaa yhteisiä kuntarajat ylittäviä palveluja. Yhteisenä huolena tällä hetkellä ovat erityisesti ilman huoltajaa maahan tulleet oleskeluluvan saaneet alaikäiset ja maahanmuuttajanuoret ja heidän tarvitsemansa palvelut. Pakolaisnuorten määrä Suomessa on tänä vuonna kymmenkertaistunut edellisiin vuosiin verrattuna. Koko maahan heitä tuli vuonna 2008 706 nuorta tai alaikäistä (aikaisempina vuosina n.70- 80/vuosi) Turkuun heitä tuli 91. Tämän hetken ennakkotietojentietojen mukaan heitä tulee vuonna 2010 Turun seudulle 126 henkilöä. Pääasiassa nuoret ovat sijoittuneet vain Turkuun ja osittain myös Raisioon. Muilla kunnilla valmiudet ovat olleet vajaat tai puuttuneet kokonaan.

Seutuyhteistyöllä haetaankin mahdollisuuksia alkuvaiheen vastaanottoon ja ohjaukseen, kotouttamiskoulutuksen käynnistämiseen ympäristökuntien, suomen kielen opetuksen turvaamiseen, kohdennettujen erityispalvelujen turvaamiseen traumaattisille lapsille ja nuorille sekä asumisen ja tuetun asumisen monipuolistamiseen ja kehittämiseen. Edellä olevan yhteistyön toteutumiseen tullaan hakemaan lisäksi erillistä hankerahoitusta vuonna 2010 eri ministeriöistä ja rakennerahastoista.

Seutuyhteistyön käynnistämisestä pidetään palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän koollekutsumassa tiedotus- ja sitouttamistilaisuudessa 19.8.2009.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 17.8.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä sisäasiainministeriön päätöksen tiedoksi ja hyväksyä oheiseen projektisuunnitelmaan tehdyt ministeriön edellyttämät muutokset ja lisäykset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSisäasiainministeriö
tiedKyttä Maija
tiedLehtinen Markku
tiedSannola Päivi