Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä 11.5.2009:

 

Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin hallitus on päättänyt kokouksessaan 27.3.2009 § 17 esittää kuntayhtymän jäsenkunnille erityishuoltopiirin perussopimuksen päivittämistä. Muutosesitys perustuu kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta (PARAS) annettuun lakiin ja sen edellyttämiin muutoksiin.

 

Ensisijaisesti välitön tarve erityishuoltopiirin perussopimuksen päivittämiseen on lähtenyt siitä, että kuntayhtymän jäsenkunnissa on tapahtunut kunta- ja palvelurakenneuudistuksen seurauksena muutoksia. Vuodenvaihteessa 2008-2009 kuntayhtymän jäsenkuntien määrä väheni 53:sta 28:aan.

 

Kuntayhtymän nykyistä perussopimusta on päivitetty siten, että se mahdollistaa muuttumisen ns. pakkokuntayhtymästä vapaaehtoiseksi kuntayhtymäksi ilman perussopimuksen uutta päivitystä. Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri teettivät yhdessä keväällä 2007 jäsenkunnilleen kyselyn kehitysvammahuollon palveluiden tuotantotavasta Varsinais-Suomen alueella. Varsinais-Suomen kuntien kesken päädyttiin ratkaisuun, jossa erityishuoltopiirin kuntayhtymä jatkaa palvelujen tuottamista ns. vapaaehtoisena kuntayhtymänä. Tämä ratkaisu on edelleen todettu sosiaali- ja terveysministeriön taholta PARAS -lain mukaiseksi.

 

Päivitysten yhteydessä on käyty läpi koko nykyinen sopimusteksti ja ajantasaistettu sitä. Esityksessä korostetaan aiempaan perussopimukseen verrattuna erityishuoltopiirin luonnetta palveluntuottajana, jonka kunnille antamat palvelut perustuvat käytännössä aina tilaukseen. Myös palvelujen hinnoittelun omakustannusperiaatetta on tuotu aiempaa selkeämmin esille. Ulkokuntien ja muiden asiakkaiden hinnoittelun osalta on mahdollistettu myös tämän ylittävä hinnoittelu.

 

Esityksessä ei ole muutettu kuntayhtymän päätöksenteko rakenteita kuten toimielinten päätösvaltaa tai kokoonpanoja eikä näitten toimielinten valintamenettelyjä.

 

Valmistelussa on käytetty tukena Kuntaliiton kuntayhtymien perussopimuksista antamia ohjeita sekä Pääjärven kuntayhtymän ja Uudenmaan erityispalvelut kuntayhtymän fuusiossa syntyneen Eteva –kuntayhtymän vastikään päivitettyä perussopimusta. Valmistelussa on avustanut oikeustieteen kandidaatti Lauri Tanner, joka toimii Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallintojohtajana.

 

Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä pyytää kunnan-/ kaupunginhallitusta käsittelemään oheisen muutosesityksen ja saattamaan sen edelleen kunnan-/ kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Mikäli mahdollista, pyydämme käsittelemään asian elokuun loppuun mennessä.

 

Lisätietoja asiasta antavat erityishuoltopiirin johtaja Seija Aaltonen, puh. 050 5974 980 ja talousjohtaja Merja Uuttu, puh.0500 824 649.