Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 342 26.08.2009 10

8689-2009 (044, 065)

Toipilaskotihoidon kilpailuttaminen vuosille 2010-2012

Tiivistelmä:

Turun terveystoimen toipilaskotihoidon ostopalvelusopimus optiokausineen päättyy vuoden 2009 lopussa. Toipilaskotihoitoa on käytetty mahdollisuutena tukea potilaita, joiden kotiutuminen turvallisesti sairauden tai vamman takia edellyttää lyhyttä kuntoutumisjaksoa sairaalahoidon jälkeen. Samalla turvataan sairaalapaikkojen riittävyys akuuttia hoitoa tarvitseville potilaille. Toipilaspaikkoja ehdotetaan ostettavaksi tarpeen mukaan ja korkeintaan kuusi paikkaa, kokonaiskustannukset vuositasolla voivat olla korkeintaan 100.000 €.

Perla § 342

Sosiaali- ja terveystoimi, vanhuspalvelut ylilääkäri Heikki Alanko, suunnittelija Tiina Mäkinen ja palvelujohtaja Seija Arve 5.8.2009:

Turun terveystoimi on kilpailuttanut toipilaskotiostopalvelut v. 2006 ajalla 1.4.2006 – 31.12. 2008 ja käyttänyt sittemmin oikeutta jatkaa kilpailutettua sopimusta siten, että se päättyy vuoden 2009 loppuun. Toipilasvaiheen hoitoa on käytetty mahdollisuutena varmistaa potilaan kotona selviytyminen sairaalajakson jälkeen. Toipilasvaiheen hoitoon on liittynyt kuntoutumista tukevaa hoitoa. Toipilasvaiheen hoitoa on ostettu tarpeen mukaan ja hoidonkesto on määritelty 2-6 viikon mittaiseksi.

Toipilaskotihoitoa tarvitsevat potilaat muodostuvat ryhmästä potilaita, jotka sairauden tai vamman taikka kotihoidon puutteellisuuden vuoksi eivät voi kotiutua sairaalahoidosta, vaan tarvitsevat kuntouttavaa peruspalvelutasoista hoitoa lyhyehkön, maksimissaan kahden viikon jakson. Toiminnalla on tarkoitus lisätä valmiuksia kotiutukseen.

Toipilasvaiheen hoidon käyttö on kohdennettu erityisesti tilanteisiin, joissa sairaalassa on tarve saada sairaansijat sellaisten potilaiden käyttöön, joiden terveydentilan on todettu vaativan sairaalahoitoa. Pitkään jatkuneen hoitopaikkojen jonotilanteen takia ko. mahdollisuus toipilasvaiheen hoitoon on osaltaan parantanut akuutin sairaalahoidon saatavuutta.

Tällä kilpailutuskierroksella on tarkoitus ostaa hoitoa tarpeen mukaan ja korkeintaan kuuden potilaspaikan verran. Vuosittaiset kustannukset voivat olla korkeintaan 100.000 €. Kilpailutukseen osallistuvan palvelutuottajan tulee täyttää erillisessä tarjouspyynnössä määritellyt kriteerit.

Ehdotamme, että sosiaali- ja terveystoimen toipilaspaikkojen kilpailutus käynnistetään ajalle 1.1.2010- 31.12.2012 siten, että sosiaali- ja terveystoimella on oikeus niin halutessaan jatkaa sopimusta vuoden 2013 loppuun ( optio). Tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Resurssijohtaja Max Lönnqvist puoltaa esitystä.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 18.8.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta oikeuttaa sosiaali- ja terveysviraston kilpailuttamaan toipilaskotihoidon ostopalvelut yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa yllä esitettyjen linjausten mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedAlanko Heikki
tiedArve Seija
tpvJuhola-Soisalo Paula
tpvLindberg Merja
tiedLönnqvist Max
tiedMäkinen Tiina