Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 322 12.08.2009 23

9712-2009 (421, 510)

Esiopetuksessa olevan lapsen kuljetusohjeiden tarkentaminen

Tiivistelmä:

Perusopetuslaissa säädetään kunnan velvollisuudesta järjestää oppivelvollisuusikäisille oppilaille maksuton koulukuljetus. Järjestämisvelvollisuus koskee myös esiopetusoppilaita. Matkaetu voidaan antaa esiopetusoppilaalle mm. niin, että opetuksen järjestäjä myöntää huoltajalle lapsen kuljettamista tai saattamista varten avustusta. Riittävänä avustuksena pidetään välttämättömiä ja välittömiä menoja, jotka kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvat huoltajalle.

Perla § 322

Tulosaluejohtaja Raili Koski 26.6.2009:

 

Perusopetuslain 32 §:ssä säädetään kunnan velvollisuudesta järjestää oppivelvollisuusikäisille oppilaille maksuton koulukuljetus. Järjestämisvelvollisuus koskee myös esiopetusoppilaita. Kuljetus on mahdollista esiopetusta saaville oppilaille kotoa esiopetukseen tai päivähoidosta esiopetukseen ja päinvastoin. Esiopetuksen on oltava joko lähtö- tai päätepiste, joten kodin ja päivähoidon väliseen maksuttomaan kuljetukseen ei säädöksen nojalla ole oikeutta.

 

Perusopetuslain mukaan pääsääntö oppilaan oikeudesta saada koulukuljetus tai kuljettamis- ja saattoavustus on viittä kilometriä pidempi matka. Esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun viittä kilometriä lyhyempi matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Oppilaan päivittäinen esiopetukseen liittyvä matka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia.

 

Jos esiopetukseen tuleva lapsi hakeutuu muuhun kuin lähipäiväkotiinsa tai kunnan hänelle osoittamaan päiväkotiin, hänen esiopetukseen ottamisensa edellytykseksi voidaan asettaa, että lapsen huoltaja vastaa kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

Matkaetu voidaan antaa esiopetusoppilaalle, kuten perusopetusoppilaalle, joko niin, että opetuksen järjestäjä järjestää maksuttoman kuljetuksen linja-autolla tai taksilla tai antaa oppilaalle maksutta matkalipun tai myöntää huoltajalle lapsen kuljettamista tai saattamista varten avustusta.

 

Perusopetuslaissa säädetään, että kuljettamis- tai saattoavustuksen on oltava riittävä. Riittävänä avustuksena pidetään välttämättömiä ja välittömiä menoja, jotka kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvat huoltajalle (esim. linja-autotaksan mukainen kustannus alennuksineen). Saattajan matkojen ja menetetyn ajan korvaaminen arvioidaan samoin välttämättömien ja välittömien menojen perusteella. Jos kunta voi järjestää kuljetuksen tai saattamisen halvemmalla kuin huoltaja itse, kunnan tulisi itse se järjestää tai rajoittaa avustus tuohon määrään

 

Kunta tekee itsenäisesti päätökset koulukuljetuksia koskevista periaatteista. Monissa kunnissa perusopetuslain 32 §:stä poiketen koulukuljetusten järjestämisen raja esiopetuksessa ja 1.–2. luokilla on kolmen kilometrin ylittäminen. Turussa opetuslautakunnan päätöksen mukaan koulukuljetusetuus myönnetään 1-2 luokan oppilaille, joiden koulumatka omaan lähikouluun on kolme kilometriä tai sen yli.

 

Sosiaalilautakunta päätti 16.6.2004 § 856 esiopetuksessa olevan lapsen matkaedusta seuraavaa:

 

-Esiopetuksessa oleville oppilaille, joiden matka kotoa esiopetukseen tai lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta päivähoidosta esiopetukseen on kolme kilometriä tai sen yli, myönnetään matkaetu siten, että esiopetusta saavan oppilaan huoltajalle korvataan lapsen kuljetuksesta ja saattamisesta aiheutuneet kulut Turun kaupungin liikennelaitoksen kanssa sovitun hinnan mukaisesti,

 

-Oppilaskohtaisesta matkaedusta päättää huoltajan anomuksesta se päivähoidon palvelualueen päällikkö, joka on tehnyt päätöksen lapsen ottamisesta esiopetukseen ja

 

-Jos huoltaja valitsee esiopetuspaikaksi muun kuin päivähoidon palvelualueen päällikön sijoituspäätöksen mukaisen päiväkodin, oppilaaksi ottamisen edellytykseksi asetetaan, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta ja saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

Korvausta on maksettu kaupungin liikenteessä olevan kertalipun hinnan mukaisesti, mikä vuonna 2004 oli 2,00 euroa.

 

Pääsääntöisesti lasten esiopetusmatkat jäävät alle kolmen kilometrin, mutta Paattisten-Maarian ja Kakskerran alueilla matkat voivat olla hyvinkin pitkiä. Mikäli matkan pituudesta on epäselvyyttä, pyydetään tarvittaessa matkareitin pituudesta Turun kaupungin mittausosaston mittaus.

 

Suuri osa esiopetuksessa olevista lapsista on koko lukuvuoden 6-vuotiai­ta. Heidän linja-automatkansa ovat huoltajalle ilmaisia. Kevätlukukaudella seitsemän vuotta täyttävien esiopetusoppilaiden matkoista, syntyy päiväkodeille menoja myös lasten kuljetusten osalta.

 

Lukuvuonna 2008 - 2009 on ollut Turun kaupungin järjestämässä esiopetuksessa 1251 lasta, joista 36 on em. kuljetusetuuden piirissä. Edellisenä lukuvuonna vastaavat luvut olivat 1170 ja 21. Pääsääntöisesti huoltajat käyttävät kuljettamista ja saattamista varten myönnettävää avustusta, jota lukuvuonna 2007 -2008 myönnettiin yhteensä n. 11.000 euroa.

 

Matkaedun myöntää huoltajan anomuksesta lapsen esiopetukseen ottanut palvelualueen päällikkö.

 

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa:

 

Ehdotus       Peruspalvelulautakunta päättää, että esiopetuksessa oleville lapsille, joiden matka kotoa esiopetukseen tai lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta päivähoidosta esiopetukseen on kolme kilometriä tai sen yli, myönnetään matkaetu 1.8.2009 lukien seuraavasti:

 

-Esiopetusta saavan lapsen huoltajalle korvataan lapsen kuljetuksesta ja saattamisesta aiheutuneet matkakulut Turun paikallisliikenteen arvokortin mukaisena.

 

-Matkaedun saamisen edellytyksenä on lähiesiopetuspaikka. Jos huoltaja valitsee esiopetuspaikaksi muun kuin lähiesiopetuspaikan, huoltaja vastaa lapsen kuljettamisesta ja saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKoski Raili