Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 312 12.08.2009 13

3298-2009 (011)

Valtuutettu Jukka Kärkkäisen ym. valtuustoaloite ohjeista terveydenhuollon yksityissektorille ohjaukseen

Tiivistelmä:

Terveyskeskuslääkärivajeesta johtuen on jo toimittu yhteistyössä yksityissektorin kanssa mm. yleislääkäritasoisten palveluiden ja erikoislääkärikonsultaatioiden ostamisessa, vuokraamalla terveyskeskukseen lääkäreitä, ENMG- ja MRI-tutkimusten hankkimisessa ostopalveluina ja suun terveydenhuollossa on käytetty hammaslääkäriostopalveluita. Jotta perusterveydenhuollossa pystytään tuottamaan kaikille halukkaille sairaanhoito ja tämän lisäksi toteuttamaan kansainterveystyönä tapahtuva ehkäisevä terveydenhoito tulee käytössä olla riittävästi täytettyjä lääkärinvirkoja. Maksusitoumuksella tapahtuvaa yleislääkäritoimintaa ei pidetä tarkoituksenmukaisena. Sen sijaan potilaan valinnanvapauden lisääminen ja mahdollisuus hakeutua valitsemalleen omalääkärille parantaisivat tilannetta ja korvaisivat maksusitoumustarpeen.

Perla § 312

Perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja Anne Santalahti ja avosairaan­hoidon ylilääkäri Katariina Korkeila 29.7.2009:

 

Turun kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 9.3.09 (3299-2009, Kv § 84) päättänyt lähettää valmisteltavaksi valtuutettu Jukka Kärkkäisen ym. allekirjoittaman valtuustoaloitteen. Aloitteeseen on kirjattu seuraavaa:

 

Asiakaslähtöisyyden parantaminen terveyskeskuksessa on jatkuvasti kehitettävä asia. Terveydenhuollon asiakastyössä toimiville on laadittava selkeä ohjeistus potilaiden ohjaukseen vaihtoehtoisesti yksityissektorille tutkimukseen ja hoitoon. Kaupungilla on lain mukaan velvollisuus järjestää terveyspalvelut. Jos terveyspalvelua ei ole mahdollista antaa kaupungin terveydenhuollossa, potilaalle on automaattisesti annettava maksusitoumus. Kaupunkilaisia varten on laadittava yksinkertainen ja selkeä lomakepohja maksusitoumuksen hakemista varten.

 

Tähänastiset toimenpiteet ja yhteistyö yksityissektorin kanssa:

 

Turun sosiaali- ja terveystoimen perusterveydenhuollon tulosalueella on etenkin terveyskeskuslääkärien saatavuus vakansseihin ollut ajoittain ongelmallista. Näin on ollut erityisesti Varissuon terveysasemalla ja Pansion sekä Jyrkkälän terveysasemilla. Vaikea rekrytointitilanne on heijastunut myös muilla terveysasemilla lääkärien lisääntyneenä kuormituksena ja suurentuneena vaihtuvuutena.

 

Hankalan tilanteen vuoksi perusterveydenhuollossa on jo toimittu yhteis­työssä yksityissektorin kanssa seuraavien toimenpiteiden avulla:

-yleislääkäritasoisten palveluiden ostaminen

oajankohta: kevät-syksy 2008

oterveysasemien yhteinen ns. jonohoitaja varasi ajan yksityislääkärin vastaanotolle sellaisille potilaille, joille ei saatu kiireetöntä aikaa hoitotakuun vaatiman 3 kk sisällä

oasiakasmaksu: tk-maksu eli sama kuin terveyskeskuksessa

omenetelmä oli varsin raskas ja kallis: ajantasaisten sairauskertomustietojen siirtäminen yksityislääkärien käyttöön oli ongelmallista, yksityislääkärikäyntiin liittyvä sairauskertomusteksti piti käynnin jälkeen jälleen siirtää pegasos-sairauskertomusjärjestelmään, jonohoitaja oli poissa muusta terveyskeskustyöstä

okokeilu loppui, kun lääkäreitä saatiin terveysasemille lisää ja hoitotakuun piirissä pysyttiin

-erikoislääkärikonsultaatioiden ostaminen TYKS:n käyttöä vähentämään ja omalääkäritoiminnan tukemiseen

oajankohta: syksystä 2008 alkaen kilpailutuksen perusteella valituilta tuottajilta

oterveysaseman vastaavan lääkärin allekirjoittamalla maksusitoumuksella potilas varaa ajan 1-2 konsultaatiokäyntiä varten

oasiakasmaksu: kuten erikoissairaanhoidon poliklinikoilla

oon vähentänyt erikoissairaanhoidon (TYKS) lähetteiden määrää ja kustannuksia

ojatkuu edelleen

-terveyskeskukseen on vuokrattu lääkäreitä MedOne Oy:stä

oajankohta: v. 2007 ja jatkuu edelleen

oMedOne Oy:n kanssa sopimus 1-2 lääkärin toimittamisesta, tarvittaessa saatu useampia lääkäreitä paikkaamaan tk-lääkärivajetta (lisäksi ostopalvelusopimus lääkärityövoiman tuottamisesta tk-päivystykseen 24 h/vrk)

olääkäri toimii terveysasemilla yleensä n. 30 t/vk (joka vastaa kustannuksiltaan 37 viikkotunnin tk-sopimuksella toimivaa lääkäriä)

oasiakasmaksu: potilaalla on normaali tk-maksu

omahdollisten tulevien lomautusten aikana ostopalvelulääkäreitä ei ole mahdollista käyttää

oongelma: ostopalveluina ei ole saatu juurikaan täyslaillistettuja lääkäreitä, lääkärit yleensä eurovaiheen koulutuksessa olevia laillistettuja lääkäreitä, joiden vaihtuvuus on ollut suuri

-ENMG- ja MRI-tutkimusten hankkiminen ostopalveluina

oedellytys: vastaavan lääkärin hyväksyntä ENMG-tutkimukselle, ylilääkärin hyväksyntä MRI-tutkimukselle

-harkinnanvaraiset avustukset Diabetesyhdistykselle diabeetikkojen jalkojenhoitoa varten

-suun terveydenhoidossa on käytetty hammaslääkäriostopalveluita, koska hoitotakuun aikarajat olisivat muuten ylittyneet johtuen hammaslääkäripulasta

oongelma: hoidon ”kirjavuus”, valvonnan vaikeudet ja vaikeus seurata ostopalveluiden hintaa

 

Turkulaisten hoitoon pääsy perusterveydenhuollossa:

 

Turun terveysasemat ovat toimineet hyvin hoitotakuun rajoissa. Terveyskes­kuslääkärin vastaanotolle on päässyt vuoden 2008 lopussa keskimäärin 28 päivän kuluessa yhteydenotosta. Pisimmät odotusajat ovat olleet 70 päivää, mutta kyseiset potilaat ovat mieluummin halunneet jonottaa pitkään omalääkä­rilleen kuin vaihtaa omalääkäriä.

 

Hoitotakuu on toteutunut, mikä ei tarkoita sitä, ettei ongelmia olisi. Pansion, Jyrkkälän ja Varissuon alueille on edelleen ollut vaikeuksia rekrytoida riittävästi lääkäreitä. Muiden alueiden lääkärit ovat hoitaneet näiden alueiden potilaita, mutta pitkäjänteinen sairauksien hoito ja ehkäiseminen eivät onnistu toivotulla tavalla, jos omalääkäriä ei ole.

 

Maksusitoumus terveyspalveluiden tuottamiseksi turkulaisille:

 

Jotta perusterveydenhuollossa pystytään tuottamaan kaikille halukkaille sai­raanhoito ja tämän lisäksi toteuttamaan kansainterveystyönä tapahtuva ehkäi­sevä terveydenhoito tulee käytössä olla riittävästi täytettyjä lääkärinvirkoja. Pit­käjänteisyys ja kuntalaisten terveyttä edistävän terveyskeskustyön kannalta pysyvät potilas-lääkärisuhteet ovat ehdoton edellytys toiminnalle. Päivystyksel­linen ja kiireellinen hoito voidaan toteuttaa hoidon laadun siitä kärsimättä myös vaihtuvilla lääkäreillä. Terveyskeskuksessa ei ole tällä hetkellä ongelmia päi­vystyksellisen ja kiireellisen lääkärinhoidon toteuttamisessa.

 

Perusterveydenhuollossa käytössä olevat maksusitoumukset erikoislääkärin konsultaatioihin ja tiettyihin tutkimuksiin ovat osoittautuneet hyödyllisiksi ja toimivaksi systeemiksi. Emme pidä tarkoituksenmukaisena maksusitoumuk­sella tapahtuvaa yleislääkäritoimintaa. Sen sijaan potilaan valinnanvapauden lisääminen ja mahdollisuus hakeutua valitsemalleen omalääkärille parantaisi­vat tilannetta ja korvaisivat maksusitoumustarpeen. Samoin mahdollisuudet tehostaa lääkärien rekrytointia terveyskeskuksen virkoihin.

 

Kokemukset hammashuollon ostopalveluista ovat osoittaneet, että etukäteen asetetut reunaehdot helpottavat kustannusten pysymistä kurissa.

 

Ehdotamme, että edellä oleva selvitys lähetetään vastauksena valtuutettu Jukka Kärkkäisen ja muiden valtuustoaloitteeseen.

 

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa:

 

Ehdotus       Peruspalvelulautakunta päättää lähettää edellä olevan vastauksen valtuutettu Jukka Kärkkäisen valtuustoaloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastKärkkäinen Jukka