Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 320 12.08.2009 21

8778-2009 (032, 46)

Kaupungin omien päihdehuollon yksiköiden hoitovuorokausihinnat

Tiivistelmä: -

Perla § 320

Vt. toimistopäällikkö Merja Niinimäki 23.3.2009:

 

Päihdehuollon hoitokotien maksut ovat 1.2.2002 lukien (Sosla 6.2.2002 § 109) määritelty 13 euroksi Niuskalan hoitokodissa ja 1.4.2009 lukien (Perla 1.4.2009 § ) päihdehuollon ostopalveluyksiköissä. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista on tuonut muutoksia Paattisten huoltokodin asiakasmaksuihin. Samalla on tarpeen arvioida muiden päihdehuollon asumispalveluiden ja päiväkeskustoiminnan ateriamaksujen muutostarpeita.

 

Kaupungin päihdehuollon asumispalveluissa ja päiväkeskustoiminnassa perittävät maksut ovat olleet v:sta 2001 alkaen seuraavat:

 

Sirkkalan päiväkeskus/ateria

2 €

Sillankorva/yö (sis. yhden aterian)

6 €

Sillankorva/yksi ateria

2 €

Niuskalan hoitokoti

13 €

 

Paattisten huoltokodin osalta noudatetaan mitä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa ja asetuksessa todetaan:

 

Paattisten huoltokodissa on 3 intervallipaikkaa. Jos asiakkaan maksukatto on täynnä, maksu on erilainen.

 

Paattisten huoltokoti/intervallipaikka

30,30 €

Paattisten huolto koti/asiakasmaksu­katto täynnä

14 €

 

Asiakasmaksuosuuksien korotus muissa kaupungin päihdehuollon yksiköissä v. 2009 ei ole tarkoituksenmukainen seuraavin perustein:

 

Sirkkalan päiväkeskus tarjoaa arjen tukipalveluja turkulaisille päihdeongelmaisille, joiden tulotaso on alhainen. Edullisella ateriapalvelulla tuetaan asiakkaiden selviytymistä ja ehkäistään näin asunnottomuuden syntyä. Valtakunnallisen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteiden mukaisen tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishankkeen myötä ateria­palvelu limittyy myös em. tukiasuntoasukkaiden tukipalveluihin. Hintojen korotus ei toisi huomattavaa lisätuloa sosiaali- ja terveystoimelle. Vaikutus saattaisi olla jopa päinvastainen, jos palvelun käyttäjien määrä vähentyy.

 

Vuodelta 2008 tehty karkea arviolaskelma koskien Niuskalan hoitokodin tulokertymän jakautumista itse maksavien ja maksusitoumuksen saaneiden kesken osoitti, että maksusitoumushoitovuorokausien osuus oli n. 35 %. Asiakasmaksuosuuden korottaminen lisäisi todennäköisesti maksusitou­muksen saavien osuutta ja kasvattaisi näin toimeentulotuen menoja. Yhteiskunnan taloustilanteen heikkeneminen ja nähtävissä oleva työttömyyden lisääntyminen ei myöskään tue asiakasmaksuosuuksien korotusta.

 

Liite 1                                 Omien päihdehuoltolaitosten tilastoja ja talousarvion toteutumat

 

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

 

Ehdotus       Turun kaupungin peruspalvelulautakunta päättää, että päihdehuoltolaitosten maksut ovat seuraavat 1.5.2009 alkaen:

 

Yöpyminen ja ateriointi:

 

Sirkkalan päiväkeskus

2 €

 

 

 

 

Sillankorva/yö (sis.yhden aterian)

6 €

 

 

 

 

Sillankorva/yksi ateria

2 €

 

 

Asiakkaalta perittävä hoitokotimaksu:

 

Niuskalan hoitokoti

13 €

 

 

Intervallipaikka:

 

Paattisten huoltokoti

30,30 €

 

 

 

 

Paattisten huoltokoti/asiakasmaksu-katto on täynnä

14 €

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvNiinimäki Merja


Liitteet:

Perla § 320
Liite 1:Omien päihdehuoltolaitosten tilastoja ja talousarvion toteutumat