Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 269 03.06.2009 14
Peruspalvelulautakunta 280 24.06.2009 3

14640-2008 (015, 440, 111)

Ympärivuorokautisen hoidon organisoituminen

Tiivistelmä: -

Perla § 269

Ympärivuorokautisenhoidon johtaja Kristiina Hellstén, tulosaluejohtaja Sari Ahonen ja palvelujohtaja Seija Arve 25.5.2009:

Muutosjohtaja Maija Kyttä nimesi 14.11.2008 työryhmän Vanhuspalvelujen tulosalueeseen kuuluvan Ympärivuorokautisenhoidon vastuualueen johtamis- ja organisointimallin kehittämistyöhön. Kehittämistyöryhmän vastuuhenkilöksi määrättiin Kristiina Hellstén. Kehittämistyöhön ovat osallistuneet lisäksi palveluasumisesta vastaava avopalvelujohtaja Riitta Karjalainen, vanhainkodinjohtajat Soile Lahtonen-Kiviranta, Heli Nieminen, Marja-Liisa Wilenius ja Eeva-Leena Laaksonen (31.1.2009 asti), vt. vanhainkodinjohtaja Antero Lehtonen (1.2.2009 alkaen), pitkäaikaissairaanhoidon vt. ylihoitaja Virve Kultanen, Ympärivuorokautisenhoidon osastonylilääkäri Tapio Rajala, sihteerinä Marjo Lindström sekä SoTe-tiedon edustajana Mari Siimar. Kehittämistyön konsulttina on toiminut Nordic Health Care Group/ Petri Parvinen ja Henri Hietala.

Kehittämistyöryhmä on nyt saanut valmiiksi ehdotuksen Ympärivuorokautisenhoidon organisoitumismalliksi. Malli pohjautuu työryhmän tekemiin selvityksiin, Peruspalvelulautakunnan 8.4.2009 hyväksymään Turun kaupungin ikääntymispoliittiseen strategiaan vuosille 2009 – 2012 sekä kevään 2009 aikana tehtyihin tilaratkaisuihin ja -suunnitelmiin. Tavoitteena on ollut luopua alueellisista toimintamalleista ja selkeyttää iäkkäiden ja heidän omaistensa silmin pirstaloituneelta näyttävää hoitojärjestelmää.

Uusi Ympärivuorokautisenhoidon organisoitumismalli tulee toimimaan jatkosuunnittelun sekä vuoden 2010 budjettirakenteen pohjana. Mallia täsmennetään toiminnallisella suunnitelmalla sekä siihen liittyvillä johtamis- ja virkarakennemuutosehdotuksilla, jotka tuodaan Peruspalvelulautakunnan käsiteltäväksi syyskuussa 2009.

Ympärivuorokautisenhoidon organisoitumismalli

Ympärivuorokautisenhoidon vastuualue jakaantuu viiteen monimuotoiseen vanhuskeskukseen, joissa on mahdollista asua elämän loppuun asti. Jokaisessa keskuksessa on tarjolla eri tasoisia ympärivuorokautisen hoidon palveluja, kuten tehostettua palveluasumista, hoivahoitoa, jossa yhdistyy nykyinen vanhainkoti- ja pitkäaikaissairaanhoito, sekä lyhytaikais- ja intervallihoitoa. Näiden lisäksi keskukset erikoistuvat tarjoamaan erityispalveluja, joita tarvitaan vain pienille ryhmille. Tavoitteena on, että vanhuksen ei enää omasta kodista pysyväishoitoon muutettuaan tarvitse vaihtaa hoitopaikkaa, vaan hoito pystytään pääsääntöisesti järjestämään monimuotoisen vanhuskeskuksen sisällä joko henkilökunta- tai tilajärjestelyin.  

Monimuotoiset vanhuskeskukset tekevät tiivistä yhteistyötä Kotihoidon lähipalvelualueiden, avopalvelukeskusten ja Geriatrisen sairaalahoidon yksikköjen kanssa. Erikuntoisille vanhuksille suunnitellut lyhytaikais- ja intervallihoitopaikat tukevat kotona tapahtuvan hoidon onnistumista mahdollisimman pitkään ja omaishoitajien jaksamista hoitotyössään. Palvelukokonaisuuksien rakentamisessa huomioidaan olemassa olevan oman toiminnan lisäksi yksityinen palvelutarjonta. Vanhuskeskuksiin monimuotoisuutta lisäävät kolmannen sektorin ja seurakuntien kanssa rakennettavat toiminnot.

Nykyisestä alueellisesti ohjatusta toimintamallista luovutaan. Vanhus saa vaikuttaa hoitopaikkaansa entistä enemmän ja hän saa kuntonsa edellyttämän hoitopaikan lähimmästä ko. palvelua tarjoavasta keskuksesta, mikäli siellä on paikka vapaana ja vanhus tai hänen omaisensa sitä toivovat. Organisoitumismalli turvaa myös pienten ryhmien tarvitsemat erityispalvelut, joita saatavana tarpeen mukaan 1-2 keskuksessa. Asiakkaan ohjautumista oikeaan hoitopaikkaan tukee Kotihoidon lähetekäytäntö ja kehittyvä SAS-toiminta.

Uudet monimuotoiset vanhuskeskukset (5) rakentuvat nykyisistä, ympärivuorokautisenhoidon maantieteellisesti lähellä toisiaan sijaitsevista toimintayksiköistä. Lisäksi nykyisin kotihoidon alaisuudessa oleva Portsakodin lyhytaikaishoidonyksikkö esitetään siirrettäväksi Ympärivuorokautisenhoidon vastuualueelle, johon se sijaintinsa ja toimintansa puolesta hyvin soveltuu.

Toimintayksiköt yhdistyvät hallinnollisesti vuoden 2010 alussa. Ensimmäisessä vaiheessa yksiköt tiivistävät yhteistyötä, jota tukee syksyllä 2009 vahvistettava toiminnallinen suunnitelma ja johtamisjärjestelmä. Jatkossa keskusten palveluita kehitetään yhdenmukaistamalla toimintaprosesseja ja niihin liittyviä työkäytäntöjä siten, että turkulaiset vanhukset ovat tasa-arvoisia ja saavat hyvälaatuista hoitoa hoitopaikan sijainnista riippumatta.  

Vanhuspalvelujen Ympärivuorokautisen hoidon vastuualueella on nyt omana toimintana yhteensä 1364 hoitopaikkaa. Sekä paikkarakenteessa että -määrässä tulee tapahtumaan Turun kaupungin ikääntymispoliittiseen strategian vuosille 2009 – 2012 mukaisesti muutoksia, jotka vaikuttavat jokaiseen vanhuskeskukseen. Vuonna 2013 paikkoja on suunniteltu olevan yhteensä 1140 paikkaa.

Yhteenvetona Vanhuspalvelujen Ympärivuorikautisenhoidon organisoitumismallista (monimuotoiset vanhuskeskukset) voidaan todeta mm.

Liite 1Ympärivuorokautisenhoidon organisoituminen -malli

Liite 2Ympärivuorokautisenhoidon ydinprosessi

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 25.5.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy ehdotetun Ympärivuorokautisenhoidon organisoitumismallin käytettäväksi jatkosuunnittelun sekä vuoden 2010 budjettirakenteen pohjana. Mallia täydennetään toiminnallisella suunnitelmalla sekä siihen liittyvillä johtamis- ja virkarakennemuutosehdotuksilla, jotka tuodaan Peruspalvelulautakunnan käsiteltäväksi syyskuussa 2009.

PäätösPeruspalvelulautakunta pani asian pöydälle jäsen Muukkosen ehdotuksesta yksimielisesti.

Perla § 280

Pöydältä 3.6.2009 § 269.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 25.5.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy ehdotetun Ympärivuorokautisenhoidon organisoitumismallin käytettäväksi jatkosuunnittelun sekä vuoden 2010 budjettirakenteen pohjana. Mallia täydennetään toiminnallisella suunnitelmalla sekä siihen liittyvillä johtamis- ja virkarakennemuutosehdotuksilla, jotka tuodaan Peruspalvelulautakunnan käsiteltäväksi syyskuussa 2009.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvArve Seija
tpvHellsten Kristiina


Liitteet:

Perla § 269
Liite 1:Ympärivuorokautisen hoidon organisoituminen
Liite 2:Ympärivuorokautisen hoidon ydinprosessi