Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 265 03.06.2009 10

7235-2009 (032, 001)

Sosiaali- ja terveystoimen terveydenhuoltoyksikköjen laskutettavat hoitopäivä-, poliklinikka- ja kiireellisen avohoidon kustannukset vuonna 2009

Tiivistelmä: -

Perla § 265

Sosiaali- ja terveysvirasto, taloussihteeri Seija Heervä 27.5.2009:

 

Sosiaali- ja terveystoimen terveydenhuollon yksiköissä hoidetaan jatkuvasti jonkin verran ulkopaikkakuntalaisia ja ulkomaalaisia esim. akuuttitapauksia tai muista erityisistä syistä hoitoon hakeutuneita tai ohjattuja potilaita. Muissa kuin kiireellisissä tapauksissa hankitaan potilaan kotikunnalta maksusi­toumus, kiireellisissä tapauksissa kotikunnan maksuvelvollisuus perustuu kansanterveyslain 22 §:ään.

 

Vuoden 2005 alusta on terveydenhuollon yksiköille tullut mahdollisuus laskuttaa vakuutusyhtiöitä työtapaturma- ja liikennevahinkotapauksissa antamastaan hoidosta.

 

Vuoden 2008 alusta alkaen Kela korvaa EY-lainsäädännön tai muun sosiaaliturvasopimuksen piiriin kuuluville henkilöille annetut sairaanhoitopalvelut. Korvaus määräytyy näissäkin tapauksissa KTL 22 §:n ja vastaavasti ESHL:n 42 ja 43 §:ien mukaan.

 

Kansanterveyslain 22 §:n pykälän mukaan, jos terveyskeskuksen sairaansi­jalla on hoidettavana potilas, joka ei ole terveyskeskusta ylläpitävän kunnan asukas, on sen terveyskeskuksen, jota potilaan asuin- ja kotikunta ylläpitää, korvattava potilaan sairaanhoito, jollei muuta ole sovittu. Sama koskee tällaisen kunnan asukkaalle annettua kiireellistä avosairaanhoitoa ja kiireellistä hammashoitoa.

 

Lisäksi terveydenhuollon yksiköissä hoidetaan eräissä valtion laitoksissa olevia henkilöitä, sekä sotainvalideja, jolloin valtio korvaa hoidon.

 

Sopimusten tai maksusitoumusten perusteella yksiköt voivat lisäksi myydä palvelujaan toisille kunnille, kuntayhtymille tai muille yhteisöille. Tällöin laskutuksen perusteena on yksikön oma palveluhinnasto. Näitä hinnastoja ei käsitellä tässä pykälässä.

 

KTL 22 §:n mukaisissa laskutuksissa korvaus saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Korvauksesta vähennetään hoidosta suoritettu asiakasmaksu ja muut toimintatulot. Laskutuksen tulee perustua talousarvion mukaisiin todellisiin menoihin ja tuloihin. Lisäksi voidaan laskea hallinnon yleiskustannukset ja pääomakustannukset (suunnitelmapoistot). Vähennettävinä tuloina otetaan huomioon kyseisen palvelun asiakasmaksut ja muut toimintatulot. Vähennettäviin tuloihin ei lueta hoidonkorvauksia kunnilta tai muilta laitoksilta eikä kiireellisen avosairaanhoidon korvauksia.

 

Käytännössä talousarviolukuja ei voi käyttää sellaisenaan, koska suuri osa sosiaali- ja terveystoimen palvelu- ja avustavista toiminnoista tapahtuu keskitetysti siten, että näiden kustannukset on sisäisen laskennan avulla kohdennettava asiakaspalveluja tuottaville yksiköille. Tätä menettelyä ei ole talousarvioluvuilla tehty. Myös suoritetietoja edelliseltä vuodelta voidaan pitää luotettavampina kuin kuluvan vuoden arvioita. Laskelmat on tehty eo. periaatteita noudattaen siten, että vuoden 2008 toteutuneisiin kustannuksiin on lisätty kustannusten nousu ja suunnitelmapoistojen osuus, yhteensä 2,67 %.

 

Valtiolta laskutettavia hoitokorvauksia varten kustannukset on laskettava muuten samoin kuin edellä, mutta vähennettäviin tuloihin ei lueta asiakkailta perittyjä maksuja. Laskelmat hinnoista lähetetään ao. laskutusta hoitaville yksiköille sekä ovat saatavana taloussihteeriltä.

 

Hinnat on laskettu siten, että lähtöpäiviä ei ole jakajaluvuissa mukana, joten lähtöpäiviltä ei laskuteta. Asiakasmaksut peritään kuitenkin myös lähtöpäiviltä.

 

Peruspalvelulautakunnan johtosäännön 5 §:n mukaan lautakunnan tehtävänä on mm. päättää toimialalla perittävien maksujen ja korvausten perusteista, jos niistä ei ole erikseen säädetty.

 

Sosiaali- ja terveysvirasto, peruspalvelujohtaja Markku Suokas 28.5.2009:

 

Ehdotus       Peruspalvelulautakunta päättää vahvistaa vuonna 2009 muilta kunnilta ja kuntayhtymiltä ja vakuutusyhtiöiltä perittävät sekä Kelalta ulkomaalaisista potilaista perittävät korvaukset seuraaviksi:

 

€ / hoitopäivä tai käynti vuonna 2009

 

Sisätautien vuodeosasto, hp

288,92

Sisätautien poliklinikka, käynti

136,97

Psykoosin hoito, hp

222,71

Poliklinikka keskimäärin, käynti

128,16

Korva-, nenä- ja kurkkutautien pkl. käynti

119,38

Kotisairaanhoito, käynti

49,98

Lasten ja nuorten poliklinikka, käynti

81,84

Lastenneurologinen yksikkö, käynti

176,69

Pitkäaikaissairaanhoito, hp

Geriatrinen arviointiyksikkö, hp

Lasten ja nuorten psykiatria, käynti

Päihdeosasto, hp (täyskorvaus)

Psykiatrian pokliklinikat, käynti (täyskorvaus)

Kotisairaala, hp

131,21

361,17

171,10

321,60

270,46

116,75

 

Geriatrinen sairaalahoito, hp

214,27

Vanhuspsykiatriset osastot, hp

226,41

 

 

Kiireellisen avosairaanhoidon korvaukset:

 

Lääkärin vastaanottotoiminta, käynti

98,93

Lääkärin vast.ottotoiminta, vakuutusyhtiöiltä laskutettava

116,43

Hammaslääkärin vastaanottotoiminta, käynti

73,37

Muu kiireellinen avohoito, käynti

59,85

Yöpäivystys, käynti

253,41

 

Laskutus tapahtuu siten, että potilaan lähtöpäivältä ei laskuteta.

 

Niissä tapauksissa, jolloin potilas ei itse maksa asiakasmaksua, vastaava maksu laskutetaan yllä olevien hintojen lisäksi maksajalta (täyskorvaus).

 

Valtion laitoksilta peritään vastaavat korvaukset, paitsi että asiakasmaksuja ei vähennetä tulona.

 

Vastaavin perustein voidaan laskea laskutushintoja muillekin yksiköille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmSosiaali- ja terveystoimi, perusterveydenhuollon ulkomaalaistoimisto
ilmAhonen Sari
ilmAromaa Minna
ilmEriksson Anna-Leena
ilmHeervä Seija
ilmHeikkilä Jyrki
ilmJohansson Jaana
ilmKokkala Riitta
ilmLönnqvist Max
ilmPaatonen Pekka
ilmPitkäkari Ritva
ilmRinne Olavi
ilmSantalahti Anne
ilmSavolainen Anneli
ilmSuhonen-Polvi Hanna
ilmSuokas Markku
ilmVirtanen Hilkka
ilmVälilä Joonas