Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 263 03.06.2009 8

4097-2008 (061, 021)

Primabon Oy:n kantelu Kaskenlinnan sairaalan happivirtausmittarien ja imuejektorien hankinta-asian käsittelyssä

Tiivistelmä: -

Perla § 263

Hallintojohtaja Antti Perälä ja hallintopäällikkö Olavi Rinne 19.5.2009:

Primabon Oy on tyytymätön hankinta-asian käsittelyyn. Se on tehnyt asiasta oikaisuvaatimuksen ja muutoksenhakemuksen ja pyytää asian käsittelyä vielä kanteluna. Markkinaoikeus tulee aikanaan ratkaisemaan hankinnan teon oikeellisuuden ja mahdollisen vaaditun hyvitysmaksun, jota on vaadittu 6.709,50 €.

Primabon Oy on lähettänyt kanteluksi nimittämänsä kirjelmän Turun kaupunginhallitukselle osoitettuna 17.3.2009. Kirjelmä koskee Kaskenlinnan sairaalan happivirtausmittarien ja imuejektorien hankinta-asiaa Sosiaali- ja terveysvirastossa. Koska kantelu koskee sosiaali- ja terveysviraston toimintaa on perusteltua, että sen käsittelee peruspalvelulautakunta.

Liite 1Kantelu Turun kaupungin viranomaisten toiminnasta ja siihen liittyvä vahingonkorvausvaade

Primabon Oy katsoo, ettei hankintapäätöksessä ole toteutettu julkisen hankinnan oikeusohjeiden mukaista tasapuolista ja oikeudenmukaista arviointia ja vertailua ja mikäli näin olisi toimittu, Primabon Oy:llä olisi ollut todellinen mahdollisuus päästä hankinnan toimittajaksi. Lisäksi Primabon Oy katsoo, että asiasta tehty oikaisuvaatimus on ratkaistu virheellisin tiedoin ja esittää, että Turun kaupunki korvaisi menetetystä kaupasta Primabon Oy:lle katteen 6.709,50 € sekä menetetystä referenssistä 5.000 €.

Terveysviraston talouspäällikkö on 3.12.2008 päättänyt huippuvirtausmittarien ja imuejektorien hankinnasta Kaskenlinnan sairaalaan. Hankinnan arvo oli 26.184,90 €. Hankinta oli Kaskenlinnan sairaalan käyttöönoton kannalta kriittinen, joten se pantiin täytäntöön odottamatta hankintapäätöksen lainvoimaisuutta.

Oheismateriaali 1 Primabon Oy:n liittyvät asiakirjat

Primabon Oy teki 30.12.2008 päivätyn oikaisuvaatimuksen hankinnasta. Peruspalvelulautakunta käsitteli oikaisuvaatimuksen 4.2.2009 ja jätti sen tutkimatta, koska sitä ei tehty määräajassa.

Primabon Oy teki hankinnasta hakemuksen Markkinaoikeuteen 30.12.2008 päivätyllä muutoksenhakemuksella, jonka Markkinaoikeus lähetti sosiaali- ja terveysvirastolle tiedoksi 7.1.2009. Markkinaoikeuteen on annettu 20.2.2009 päivätty vastine, jonka johdosta Primabon Oy on antanut vastaselityksen 30.3.2009.

Nyt käsiteltävänä olevassa kanteluksi nimetyssä kirjelmässään Primabon Oy

- toistaa Markkinaoikeudelle esittämänsä ja katsoo hankinnan tapahtuneen hankintalain vastaisesti

- toteaa, että oikaisuvaatimus on, postin antaman todistuksen mukaisesti jätetty määräajan puitteissa ja näin ollen oikaisuvaatimuksen tutkimatta jättämistä koskeva päätös on virheellinen

- esittää edellä mainitun korvausvaatimuksen ja ilmoittaa, että jos siitä päästään sopimukseen, se vetää pois hakemuksensa Markkinaoikeudesta.

Markkinaoikeuden käsittely on kesken. Kaupungin Markkinaoikeudelle antamassa vastineessa katsotaan, että hankintamenettelyyn osallistujia on kohdeltu tasapuolisesti ja syrjimättä eikä hankintayksikkö ole menetellyt asiassa julkisista hankinnoista annetun lain tai hankinnoista annettujen oikeusohjeiden vastaisesti. Hakemuksessaan Markkinaoikeudelle Primabon Oy on pyytänyt 6.709,50 € hyvitysmaksua.

Hankinnan lainmukaisuuden arviointi ja korvauksen määräämisen käsittely on Markkinaoikeudessa kesken.

Oikaisuvaatimuksen jättäminen tutkimatta määräajan jälkeen tehtynä perustui oikaisuvaatimukseen sosiaali- ja terveysvirastossa tehtyyn merkintään, jossa sen saapumispäiväksi oli merkitty 2.1.2009. Oikaisuvaatimus olisi pitänyt päivätä 31.12.2008.

Päätöksenteon jälkeen on postin tiedostoista voitu todeta, että oikaisuvaatimus on saapunut sosiaali- ja terveysvirastoon määräajassa. Primabon Oy on lähettänyt asiasta sähköpostiviestin sosiaali- ja terveysvirastolle 21.2.2009. Siihen on vastattu 2.3.2009 ilmoittamalla, että oikaisuvaatimusta koskeva päätös on lähetetty muutoksenhakuohjein tiedoksi ja että ohjeen mukaan muutosta voi hakea Turun hallinto-oikeudelta. Vaihtoehtona on esitetty, että Primabon Oy voi pyytää peruspalvelulautakunnalta asian käsittelyä uudelleen ns. itseoikaisuna. Samalla on ilmoitettu, että oikaisuvaatimusta koskevan päätöksen käsittelyyn vaikuttaa se, että hankinta on sen kiireellisyyden vuoksi tehty ja siihen liittyvä korvausvaatimus on Markkinaoikeuden käsiteltävänä.

Edellä mainitusta syystä, viraston valmistelijat eivät myöskään nähneet perustelluksi itseoikaisun tekemistä lautakunnan omalla päätöksellä. Ilmeisesti samasta syystä Primabon Oy ei tehnyt valitusta hallinto-oikeuteen.

Kanteluksi nimitetyssä kirjelmässä korvausvaatimukseen on Markkinaoikeudelle esitetyn vaatimuksen lisäksi kirjattu 5.000 € suuruinen vaatimus menetetystä referenssistä. Koska Markkinaoikeus käsittelee hankinnan mahdollista virheellisyydestä aiheutuvat korvaukset, ei ole perusteltua käsitellä korvausta erikseen, varsinkaan kun esitetty korvaussumma on selkeästi Markkinaoikeudelle esitettyä korvaussummaa suurempi.

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedokseen Primabon Oy:n 17.3.2009 päivätyn kanteluksi nimetyn kirjeen ja sen johdosta annetun selvityksen. Lisäksi lautakunta toteaa, että hankintaan liittyvistä mahdollisista korvauksista päätöksen tekee Markkinaoikeus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmPrimabon Oy
tiedRinne Olavi
tiedVanto Jukka


Liitteet:

Perla § 263
Liite 1:Kantelu Turun kaupungin viranomaisten toiminnasta ja siihen liittyvä vahingonkorvausvaade