Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 270 03.06.2009 15

7040-2009 (315, 441)

Seikon pienryhmäkodin lakkauttaminen

Tiivistelmä:

Kotihoidon ja palveluasumisen toiminnan selkiytyessä on Seikonkadulla sijaitseva pienryhmäkoti osoittautunut epätarkoituksenmukaiseksi ja asukkailleen turvattomaksi. Tästä syystä on pienryhmäkodin asukkaille osoitettava uudet palveluasumisen paikat kaupungin omista palvelutaloista. Pienryhmäkodin henkilökunta tulee siirtymään kotihoidon eri tiimeihin. Asiasta on neuvoteltu alustavasti asiakkaiden ja heidän omaistensa kanssa.

Perla § 270

Sosiaali- ja terveystoimi, kotihoidon johtaja Anne Rauhala 27.5.2009:

Kotihoidon uutta organisaatiota luotaessa vuonna 2008 irrotettiin entisestä kotipalvelutoiminnasta kaikki palveluasumisen yksiköt ja siirrettiin ympärivuorokautiseen toimintaan. Tässä yhteydessä ei kuitenkaan Varissuolla Seikonkadulla vanhassa päiväkodissa sijaitsevaa pienryhmäkotia siirretty ympärivuorokautiseen yksikköön, koska oli selvää, että yksikön toiminta ei ollut toiminnallisesti enää järkevää. Lisäksi pienryhmäkotiin on ollut vaikea sijoittaa uusia asukkaita, koska siellä ei ole ollut koskaan yöhoitoa. Asukkaat kokevat asumisen siellä turvattomaksi.

Pienryhmäkoti on 7-paikkainen. Lisäksi kaksi asiakaspaikkaa on ollut lyhytaikaishoidon käytössä. Henkilökunta on ollut paikalla 7.30 – 22.00 välisen ajan. Yöaikaan siellä tällä hetkellä käy yöpartio tarkistuskäynnillä kerran yössä. Yöaikaisen hoidon puute on pitkään vaikeuttanut yksikköön sijoittamista. Tehostettua palveluasumista tarvitsevat asiakkaat tarvitsevat pääsääntöisesti yöaikaista hoitoa ja valvontaa. Talon sijainti myös kaukana asutuskeskittymistä tai muista yksiköistä on vaikeuttanut toimintaa ja lisännyt asukkaiden turvattomuutta.

Tällä hetkellä yksikössä on enää 5 asukasta, joista yksi on jo sairaalahoidossa. Asukkaiden ja heidän omaistensa kanssa on alustavat keskustelut palveluasunnon vaihdosta aloitettu jo puoli vuotta sitten. Asia on yleisesti hyväksytty ja asukkaat omaisineen jo toivovat ratkaisua asialle. Asukkaiden toiveita pyritään kuuntelemaan mahdollisimman paljon uutta sijoitusta tehtäessä.

Yksikössä työskentelee tällä hetkellä 5 työntekijää, jotka myös ovat sitoutuneet siirtymään muihin työtehtäviin kotihoitoon. Toiminta on tällä hetkellä taloudellisesti ottaen erittäin kallista, koska neljää asukasta hoitaa esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin aina yksi hoitaja. Viikolla saattaa hoitajia olla vuorossa kaksikin.

Seikonkadun kiinteistössä toimii pienryhmäkodin lisäksi dementoituneiden päiväryhmä maanantaista perjantaihin. Dementiapäiväkoti jatkaa tiloissa edelleen, mutta päiväkodille etsitään uusia tiloja, jolloin koko kiinteistöstä voitaisiin luopua. Kiinteistön käytöstä tulee tehdä tarveselvitys ja arvioida sen soveltuvuutta eri tarkoituksiin. 

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että Seikonkadun pienryhmäkodin asukaspaikoista luovutaan ja siellä tällä hetkellä asuvat asiakkaat sijoitetaan kesän 2009 aikana kaupungin muihin palvelutaloihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvRauhala Anne