Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 266 03.06.2009 11

7013-2009 (410)

Selvitys toimeentulotukihakemusten käsittelystä

Tiivistelmä: -

Perla § 266

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja avohuollon toimistopäällikkö Ritva-Liisa Riitakorpi 25.5.2009:

Turun sosiaalikeskuksen sosiaalipäivystyksessä käsitellään ns. uusien asiakkaiden kirjalliset toimeentulotukihakemukset. Turun sosiaalikeskuksen asiakasneuvonnassa ja etuuskäsittelyssä käsitellään ns. vanhojen asiakkaiden kirjalliset toimeentulotukihakemukset. Sosiaalityön tulosalueen toimintaohjeissa uusi asiakas määritellään asiakkaaksi, joka ei ole koskaan tai on yli kaksi vuotta sitten saanut toimeentulotukea eikä ole aktiiviasiakkuudessa muussakaan asiassa aluetoimistossa.

Sosiaalipäivystyksen sosiaaliohjaajat käsittelevät uusien asiakkaiden toimeentulotukihakemukset. Sosiaaliohjaajien puhelinaika on arkipäivisin

klo 9-10. Ko. ajankohtana asiakas voi itse soittaa ja varata ajan. Sosiaaliohjaajat arvioivat myös hakemusten perusteella, onko ajan varaaminen asiakkaalle tarpeellinen. Kiireellisissä tapauksissa asiakkaalla on mahdollisuus saada aika samana päivänä. Kiireettömissä tapauksissa aika sosiaaliohjaajalle järjestyy viimeistään viikon sisällä.

Ns. vanhat asiakkaat voivat soittaa omalle sosiaalityöntekijälleen arkipäivisin klo 9-10 tai puhelinsarjaan klo 9-15 ajan varaamiseksi. Jos vanha asiakas haluaa kiireellistä apua, sosiaalityöntekijä arvioi asian kiireellisyyden ja varaa asiakkaalle kriisiajan. Viikoittaisia kriisiaikoja on sosiaalityön tulosalueen jokaisella sosiaalityöntekijälle, jotka tekevät sosiaalityötä lapsiperheiden kanssa tai aikuisten kanssa. Sosiaalityöntekijä tarvittaessa voi hoitaa asiakkaan asian myös puhelimitse/kirjallisen hakemuksen perusteella saman päivän aikana.

Toimeentulotukihakemusten käsittely on Turussa viivästynyt ja on tällä hetkellä uusissa hakemuksissa lapsiperheet 12 ja aikuisperheet 12 arkipäivää sekä vanhoissa hakemuksissa lapsiperheet 6 ja aikuisperheet 8 arkipäivää (25.5.2009). Käsittelyajat ovat 6 - 12 arkipäivää. Asiakkaat voivat seurata käsittelyajan kehitystä internetissä päivittäin. Turun lisäksi ainoastaan Oulu tarjoaa saman palvelun.

Toimeentulotukihakemuksia on tullut tammi-huhtikuussa keskimäärin 234 hakemusta arkipäivässä (2008 keskimäärin 191 hakemusta arkipäivässä). Uusien asiakkaiden toimeentulohakemuksia on tullut tammi-huhtikuussa keskimäärin 27 hakemusta arkipäivässä (2008 keskimäärin 10 hakemusta arkipäivässä).  Vanhojen asiakkaiden toimeentulotukihakemuksia on tullut tammi-huhtikuussa keskimäärin 207 hakemusta arkipäivässä (2008 keskimäärin 181 hakemusta arkipäivässä).

Toimeentulotukihakemuksia on tullut tammi-huhtikuussa 3592 hakemusta enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Lisäys toimeentulotukihakemuksissa on 22,4 prosenttia. Uusien asiakkaiden hakemukset ovat lisääntyneet 1379 hakemuksella eli lisäys on 157,6 prosenttia. Vanhojen asiakkaiden hakemukset ovat lisääntyneet 2213 hakemuksella eli 14,6 prosentilla. Toimeentulotukea saaneita talouksia oli tammi-huhtikuussa 2009 6762 (2008 6697).

Sosiaalityön tulosalueella pidettiin yt-kokous 23.4.2009 asiakasneuvonnan ja etuuskäsittelyn sekä sosiaalipäivystyksen työntekijöille sosiaalipäivystyksen sosiaaliohjaajien siirtymisestä asiakasneuvontaan ja etuuskäsittelyyn. Siirron perusteluna on ollut se, että sosiaaliohjaajat, joiden tehtävänä on toimeentulotukihakemusten käsittely, työskentelevät sosiaalipäivystysyksikössä, jonka toiminta keskittyy suurilta osin lastensuojelun kiireellisiin toimenpiteisiin. Asiakasneuvonta ja etuuskäsittely yksikössä, joka vastaa perustoimeentulotuesta, sosiaaliohjaajien katsotaan saavan työhönsä enemmän tukea. Siirto tullee lisäämään kummankin ammattiryhmän tieto-taitoa ja parantaa asiakaspalvelua. Kokouksessa sovittiin, että asiaa käsitellään vielä sosiaalityön tulosalueen tukiryhmässä 24.4.2009.

Sosiaalityön tulosalueella esimiehet kokoontuvat kerran kuukaudessa palaveriin (tukiryhmä), toimeentulotuen käsittelyn organisointia on käsitelty tukiryhmässä. Huhtikuun tukiryhmässä 24.4.2009 päätettiin perustaa työryhmä uusien asiakkaiden toimeentulotukihakemusten käsittelyn organisoimiseksi. Työryhmään nimettiin seuraavat henkilöt: puheenjohtaja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Ritva-Liisa Riitakorpi, lakimies Outi Kari-Granfors, sosiaalityöntekijä Eeva Eskelinen, johtava sosiaalityöntekijä Jaana Hakamäki, johtava sosiaalityöntekijä Leena Lindholm, etuuskäsittelijä Rauni Niinimäki, johtava sosiaalityöntekijä Marian Tuomi ja sosiaaliohjaaja Anu Äärinen.

Työryhmä on kokoontunut kaksi kertaa 7.5 ja 18.5. Työryhmässä on sovittu seuraavista sosiaaliohjaajien tehtävien siirroista:

- yhteisöpostin käsittely siirretään virka-ajan ulkopuolisen sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijöiden käsiteltäväksi

- häätöilmoitukset siirretään virka-ajan sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijöille

- uusien asiakkaiden maksatukseen liittyvät tehtävät siirretään sosiaalipäivystyksen kanslistille

- uusien asiakkaiden perheen perustaminen ja pankkitilin avaus siirretään sosiaalipäivystyksen kanslistille/työllistetylle toimistotyöntekijälle.

Vanhojen asiakkaiden toimeentulotukihakemusten käsittelyssä sovittiin seuraavista toimenpiteistä:

- niiden asiakkaiden, joiden perusosaa on alennettu, hakemukset käsittelee kokonaisuudessaan asiakkaan asioista vastaava sosiaalityöntekijä

- akuutit asiakasasiat käsittelee asiakkaan asioista vastaava sosiaalityöntekijä akuutilla ajalla

- laskujen käsittely pyritään järjestämään tarkoituksenmukaisemmalla tavalla.

Työryhmä päätyi esittämään sitä, että toimeentulotuen prosessi kuvattaisiin uudelleen siten, että siinä tulisi esille eri ammattiryhmien etuuskäsittelijä, sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijä tehtäväjako. Työryhmän esitystä käsitellään sosiaalityön tulosalueen tukiryhmässä 29.5.2009.

Kolme sosiaaliohjaajaa ja yksi tilapäinen sosiaaliohjaaja siirtyvät sosiaalipäivystyksestä asiakasneuvonta ja etuuskäsittely yksikköön 1.6.2009 lukien. Asiakasneuvonta ja etuuskäsittely yksikössä, joka vastaa perustoimeentulotuesta, sosiaaliohjaajien katsotaan saavan työhönsä enemmän tukea. Siirto tullee lisäämään kummankin ammattiryhmän tieto-taitoa ja parantaa asiakaspalvelua.

Uusien hakemusten määrän lisääntyminen on niin odottamatonta, ettei sitä ole mahdollista hoitaa nykyisin työntekijäresurssein. Toimeentulotukihakemuksia on tullut tammi-huhtikuussa keskimäärin 27 hakemusta arkipäivässä, kun niitä viime vuonna vastaavana aikana tuli 10 hakemusta arkipäivässä. Ehdotuksena on vielä yhden tilapäisen sosiaaliohjaajan palkkaaminen ajalle 3.6.2009-31.12.2009.

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti, että sille esitetään 12.8.2009 kokouksessa toimenpideohjelma, jonka mukaan toimien toimeentulohakemusten käsittelyssä pysytään lakien ja asetusten asettamissa aikarajoissa.

Jakelu

tpvLiuksa Riitta
tpvRiitakorpi Ritva
tpvVisa Leila