Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 268 03.06.2009 13

6969-2009 (044)

Kansainvälisen ottolapsineuvonnan järjestäminen ostopalvelusopimuksella

Tiivistelmä:

Kansainvälinen ottolapsineuvonta on sosiaalihuoltolain mukaista toimintaa, jonka järjestämisestä kunnan on huolehdittava. Neuvonnan järjestäminen vaatii erityisosaamista ja toiminta on paljon aikaa ja resursseja vievää. Turun sijaishuollon Ulkopuolisten sijoitusten yksikkö hoitaa muiden tehtäviensä ohella myös kansainvälisen ottolapsineuvonnan. Jotta Turun sijaishuollossa pystyttäisiin siirtymään laitossijoituksista enemmän perhesijoituksiin, tarvitsee yksikkö sijaisperheiden tukemiseen ja rekrytoimiseen lisää resursseja. Kansainvälisen adoptioneuvonnan järjestäminen ostopalveluna Pelastakaa Lapset ry:ltä vapauttaisi osaltaan resursseja sijaisperhetyöhön.

Perla § 268

Sosiaalityön tulosaluejohtaja Leila Visa ja sijaishuollon vs. toimistopäällikkö Tarja Salonius 25.5.2009:

Ottolapsineuvonta on sosiaalihuoltolain mukaista toimintaa jonka järjestämisestä kunnan on huolehdittava.

Lapsen adoptoiminen ulkomailta edellyttää adoptioneuvontaa. Pelastakaa Lapset on erikoistunut kansainväliseen adoptioneuvontatyöhön jo 20 vuoden ajan.  Adoptiotoimintaa säätelee laki lapseksi ottamisesta (LOL 153/185) sekä siitä annettu asetus (LOA 508/1997).

Turussa ottolapsineuvontaa tarvitsevia perheitä on vuosittain n.20. Tämä toiminta on paljon aikaa ja resursseja vievää, koska selvitysvaihe sisältää useita henkilökohtaisia tapaamisia ja vaatii aina kotiselvityksen.

Turussa sijaishuollon Ulkopuolisten sijoituksen-yksikkö hoitaa ottolapsineuvonnan. Yksikön tehtäviin kuuluvat myös perhehoitoon ja ulkopuolisiin sijoituspaikkoihin sijoitettujen lasten sosiaalityö. Nykyisin resurssein ei pystytä riittävästi tukemaan perhehoitoon sijoitettujen lasten tilannetta, antamalla riittävästi tukea sijaisperheille. Sijaisperheet tarvitsevat riittävän tuen selviytyäkseen sijoitettujen ja vaikeahoitoisten lasten hoidosta perheissään.

Ostamalla kansainvälinen adoptioneuvonta, riittäisivät resurssit lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityöhön paremmin ja voitaisiin tehdä useammin perhesijoituksia laitossijoituksen sijasta. Tämä osaltaan säästäisi kustannuksia ulkopuolisista laitossijoituksista.

Pelastakaa Lapset on tehnyt sopimustarjouksen Turun kaupungille kansainvälisestä ottolapsineuvonnasta. Palvelumaksu adoptioneuvonnasta on 2500€, Lisäselvityksen hinta on 205€, lapsen sijoituksen seurannan ja syntymämaahan lähetettävän raportin hinta on 240€/ raportti.

Liite 1Pelastakaa Lapset, sopimustarjous kansainvälisestä ottolapsineuvonnasta

Liite 2Sopimuslomake

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas:

EhdotusTurun kaupungin peruspalvelulautakunta päättää ostaa n. 20 adoptioneuvontaa/vuosi Pelastakaa Lapset ry:n Etelä-Suomen aluetoimistolta, niiden ruotsinkielisten adoptioneuvontojen lisäksi, mitä jo nyt on toteutunut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSalonius Tarja
tpvVisa Leila


Liitteet:

Perla § 268
Liite 1:Pelastakaa Lapset, sopimustarjous kansainvälisestä ottolapsineuvonnasta
Liite 2:Sopimuslomake