Mirka Muukkonen 20.5.2009

 

Esitän päätösesitykseksi:

 

Peruspalvelulautakunta toteaa olevansa moraalisessa ja juridisessa vastuussa hoidon järjestämisessä kuntalaisille. Lomautukset tai niiden uhka laskee työntekijöiden työmotivaatiota, työskentelytehokkuutta ja luottamusta työpaikkaa kohtaan heikentäen tuottavuutta pitkäksi aikaa. Tämän vuoksi pitkällä tähtäimellä lomautusten ja talkoovapaiden kokonaistaloudelliset vaikutukset ovat arvaamattomia ja saattavat tuoda yllättäviä lisäkustannuksia. Henkilöstöön kohdistuvilla säästötoimenpiteillä on vaikutus palveluiden laatuun ja saatavuuteen mm. hoitotakuun toteutumiseen.

 

Peruspalvelulautakunta toteaa lomautusten ja talkoovapaiden olevan kyseenalainen, kertaluonteinen säästötoimenpide eikä siten vastaa siirtymistä kestävän kehityksen budjetointiin. Peruspalvelutoimessa tullaan jatkamaan rakenteellisia muutoksia, toimintatapojen uudistuksia, hoitoketjujen yhdenmukaistamisia, päällekkäisten toimintojen karsimisia sekä painopisteen siirtämistä ennaltaehkäisyyn ja kevyempiin, asiakaslähtöisiin hoitomuotoihin talouden saamiseksi tasapainoon.

 

Peruspalvelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että peruspalvelutoimen henkilöstö hallintoa lukuun ottamatta jätetään lomautusten ja talkoovapaiden ulkopuolelle ja että sille myönnetään riittävät resurssit (euromäärä: ) lisätalousarviota käsiteltäessä.

 

Lisäksi peruspalvelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ulkopuolisen tahon asettamista selvittämään peruspalvelutoimen hallinnollisen rakenteen keventämismahdollisuuksia sekä siitä vapautuvien resurssien siirtämistä perustyöhön.