Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 252 20.05.2009 5

5966-2009 (015, 451)

Erityishuollon johtoryhmän nimeäminen ja yksilöllisten erityishuolto-ohjelmien hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Perla § 252

Johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kiiski, vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre ja lakimies Outi Kari-Granfors 11.5.2009:

Peruspalvelulautakunta on 1.4.2009 § 171 käsitellyt yksilöllisten erityishuolto-ohjelmien laadintaa koskevan suunnitelman. Suunnitelmassa on todettu, että erityishuollon johtoryhmän nimeämistä valmistellaan.

Erityishuolto-ohjelmien laadintaan liittyvää prosessia on valmisteltu vammaispalvelutoimistossa. Erityishuollon prosessien lähtökohtana ovat kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (1977 / 519) säädökset sekä vuoden 2009 alusta tulleet muutokset sosiaali- ja terveystoimen toiminta- ja delegointisäännöissä.

Kehitysvammalain 6 § mukaan erityishuollon järjestämistä varten maa jaetaan erityishuoltopiireihin, joiden alueet määrää valtioneuvosto. Erityishuoltopiiriin kuuluvat kunnat ovat jäseninä erityishuoltopiirin kuntainliitossa, jonka tulee järjestää kuntien velvollisuudeksi säädetty erityishuolto.  Lain 14 §:ssä todetaan että myös kunta voi järjestää erityishuoltoa. Kunnan erityishuoltoviranomaisena toimii sosiaalilautakunta, jonka kanssa erityishuoltopiirin kuntainliiton tulee toimia yhteistyössä silloinkin, kun paikallisen erityishuollon järjestäminen on kuntainliiton tehtävänä. Kunnan järjestämän erityishuollon osalta on sosiaalilautakunnan tehtävistä erityishuoltoa koskevissa asioissa soveltuvin osin voimassa, mitä erityishuollon johtoryhmästä on säädetty.

Kehitysvammalain 23 §:n mukaan erityishuollon johtoryhmän jäseninä on vähintään kolme kuntainliiton johtavaa viranhaltijaa siten, että johtoryhmässä on edustettuna lääketieteellinen, kasvatustieteellinen ja sosiaalihuollollinen asiantuntemus.

Erityishuolto-ohjelman hyväksymisestä on säädetty, että erityishuollon yksilölliseksi toteuttamiseksi erityishuollon johtoryhmän tai sen määräämissä rajoissa toimintayksikön vastaavan johtajan tulee hyväksyä erityishuolto-ohjelma jokaista erityishuollon tarpeessa olevaa henkilöä varten. Ohjelma, joka on tarpeen mukaan tarkistettava, on mahdollisuuksien mukaan laadittava yhteistyössä asianomaisen henkilön itsensä ja hänen holhoojansa tai muun huoltajansa sekä sosiaalilautakunnan kanssa. (34 §)

Sosiaali- ja terveystoimen toimintasäännön mukaan kunnan erityishuoltoviranomaisena toimii peruspalvelulautakunta. Erityishuollon yksilöllistä järjestämistä varten peruspalvelulautakunta nimeää sosiaali- ja terveystoimen henkilöstöstä erityishuollon johtoryhmän, jonka kolme jäsentä edustavat lääketieteellistä, kasvatustieteellistä ja sosiaalihuollollista asiantuntijuutta. Erityishuollon johtoryhmän tehtävänä on mitä kehitysvammaisten erityishuollosta annetussa laissa on määrätty.

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen:

Kuntoutumispalvelujen tulosalue esittää, että peruspalvelulautakunta nimeää erityishuollon johtoryhmän hoitamaan sille kehitysvammalain mukaan kuuluvia tehtäviä. Johtoryhmän jäseniksi esitetään vammaispalvelutoimiston toimintayksikkö Paletin kuntoutustyöryhmän jäseniä. Paletin kuntoutustyöryhmään kuuluvat psykologi, kaksi sosiaalityöntekijää sekä terveyskeskuslääkäri. Johtoryhmä hyväksyy lastenneurologisen yksikön tai muun vammaispalvelutoimiston yksikön esityksestä erityishuoltoa tarvitsevan asiakkaan erityishuolto-ohjelman.

Samalla esitetään, että toimintasäännön delegointisäännöstä poistetaan kohta, jossa todetaan, että vammaispalvelujen johtava sosiaalityöntekijä tai hänen määräämänsä toimii toimintayksikön vastaavana johtajana, joka hyväksyy erityishuolto-ohjelmat. 

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää nimetä erityishuollon johtoryhmän hoitamaan 25.5.2009 alkaen sille kehitysvammalain mukaan kuuluvia tehtäviä. Johtoryhmän jäseniksi nimetään vammaispalvelutoimiston toimintayksikkö Paletin kuntoutustyöryhmän jäsenet. Paletin kuntoutustyöryhmään kuuluvat psykologi, sosiaalityöntekijä sekä kehitysvammaisten asioita hoitava terveyskeskuslääkäri.

Samalla lautakunta päättää, että sosiaali- ja terveystoimen toimintasäännön delegointisäännön V luvun 3 §:n 3 momentti, jossa todetaan, että vammaispalvelujen johtava sosiaalityöntekijä tai hänen määräämänsä toimii toimintayksikön vastaavana johtajana, joka hyväksyy erityishuolto-ohjelmat, poistetaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiiski Kaisa