Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 239 13.05.2009 1

3816-2009 (444)

DROP IN -hankkeen hankehakemuksen hyväksyminen ja päätöksen tekeminen hankehakemuksen jättämisestä

Tiivistelmä: -

Perla § 239

Kehityspäällikkö Markku Lehtinen:

Pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen ohjelman kirjauksen mukaan pääkaupunkiseudulle, Turun seudulle ja muille merkittäville maahanmuuttoalueille laaditaan yhdessä valtion ja seudun kuntien kanssa pilottiohjelma maahanmuuttajien kotouttamisen ja työllistymisen edistämiseksi. Pilottiohjelman aloittamiseksi on myönnetty vuodelle 2009 määräraha 1 miljoona euroa, joka tullaan jakamaan ohjelmaan valittavien kuntien kesken niiden esittämien hankkeiden toimeenpanoon.

Sisäasiainministeriö pyytää kuntia esittämään suunnitelmansa innovatiivisista , uusia työmuotoja ja toimintamalleja koskevista hankkeista maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen edistämiseksi maahanmuuttajatiheillä asuinalueilla tai seutukunnilla. Hankkeiden tulisi olla poikkihallinnollisia julkisen sektorin ja kolmannen sektorin kanssa. Kuntia kannustetaan kuntarajat ylittäviin ja seutukunnallisiin hankkeisiin. Kuntia jotka hakevat hankerahoitusta ohjelmaan sopiviin hankkeisiin kehotetaan sitoutumaan hankkeeseen esimerkiksi antamalla hankkeen käyttöön tiloja, henkilöstöä ja palveluja. Hankkeelle ei näin ollen ole tarpeellista osoittaa kaupungin omarahoitusosuutta. Kaupungin työpanoksena hankkeelle annetaan käyttöön mm. päivähoidon tiloja, eri työntekijäryhmien (lastentarhanopettajat, koto-ohjaajat jne) työpanosta hankkeen menestykselliseen toteuttamiseen verkostoyhteistyön muodossa.

Pilottiohjelmasta ei ole toistaiseksi annettu tarkempia ohjeita maksatuksista, niiden ajankohdista, raportoinnista ja muista edellytyksistä. Ohjelma ei ole sidottu rakennerahastojen ohjeisiin. Kyseessä on eduskunnan sisäasiainministeriölle  myöntämä toimintamääräraha. Ministeriön tavoitteena on toteuttaa pilottiohjelma 3- vuotisena (2009-2011). 

Sisäasiainministeriön kriteerit hankkeelle:

- kohdistuminen maahanmuuttajatiheälle asuinalueelle tai seutukunnalle

- sosiaalisen eheyden ja yhteenkuuluvuuden vahvistaminen

- hallinnonalat ylittävä yhteistyö, yhteistyö kolmannen sektorin kanssa

- kotoutumisen kaksisuuntaisuuden huomioiminen

- kunnan oma panos osallistumiselle (tilat, henkilöstö, palvelut)

- realistisuus sisällyttää onnistunut malli kunnan normaaliksi käytännöksi.

Hankeen toteutumista  seuraa TE-keskus ja asetettava ohjausryhmä.

Hankkeesta tehdään kaupunginhallituksen ohjeiden mukainen asettamispäätös mikäli myönteinen rahoituspäätös saadaan. Päätökset ministeriössä tehdään kesäkuussa 15.6.2009 mennessä.

Varsinais-Suomen TE-keskus pyytää sisäasiainministeriön pyynnöstä  kirjeellään 17.4.2009 kuntia toimittamaan hakemuksensa 14.5.09 mennessä Varsinais-suomen TE-keskukseen. TE-keskus toivoo, että erityisesti Turun seudulla hankesuunnitelmaan sisällytettäisiin kuntarajat ylittävän yhteistyön käynnistäminen.

Turun kaupungin kotouttamisohjelman (hyväksytty kaupunginvaltuustossa joulukuussa 2007 ja kaupunginhallitus on linjannut toimenpiteet tammikuussa 2008) kehittämistoimenpiteissä vuosille 2007-2011 on tärkeinä kohteina suomen kielen opetuksen kehittäminen, väliinputoajanuorten kotoutumisen tukeminen ja maahanmuuttajien asumiskeskittymiin vaikuttaminen. Tässä hankkeessa vahvistetaan nimenomaan em. kehittämiskohteita.

Valmistelutyö on alkanut käytännössä jo vuonna 2007 maahanmuuttajakoordinaattori Regina Ruohosen toimesta hänen kartoittaessaan alueilla ja eri toimipisteissä esiintyviä tarpeita.

Varsinainen  hankesuunnitelman valmistelu ja luonnos on aloitettu jo lokakuussa 2008 kehityspäällikkö Markku Lehtisen ja vs. maahanmuuttajakoordinaattori Marjatta Niemisen toimesta, kun sisäasianministeriö pyysi Turun kaupunkia valmistelemaan ja ideoimaan pilottiohjelmaan sopivia toimenpiteitä. Hankesuunnitelman luonnos toimitettiin ministeriölle joulukuussa 2008.

Drop- in hanketta on esitelty ja käsitelty

- maahanmuuttajakeskittymä työryhmässä joulukuussa 2008

- apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän koollekutsumassa hankepalaverissa helmikuussa   2009

- Peruspalvelulautakunnan yleisjaostossa  25.3.2009 § 6

- Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmässä 5.5.2009 § 88

- Peruspalvelulautakunnan yleisjaostossa 5.5.2009 § 13

- Hanke on ollut mukana keskeisenä osana ”Maahanmuuttajien palvelut sosiaali- ja terveystoimessa” työryhmän selvityksessä, joka valmistui 30.4.2009.

Hanke tekee yhteistyötä resurssien sallimissa puitteissa seudun kuntien kanssa. Laajempi seutuyhteistyö Turun kaupungin ympäristökuntien kanssa(Naantali, Raisio, Kaarina,Lieto) on jo käynnistynyt 22.4.2009 ja yhteisvoimin on tarkoitus kehittää ja monipuolistaa yhteisiä palveluja.  Yhteisenä huolena tällä hetkellä ovat ilman huoltajaa maahan tulleet oleskeluluvan saaneet  alaikäiset ja maahanmuuttajanuoret ja heidän tarvitsemansa  palvelut. Pakolaisnuorten määrä Suomessa on tänä vuonna kymmenkertaistunut edellisiin vuosiin verrattuna. Koko maahan heitä tuli vuonna 2008 706 nuorta tai alaikäistä (aikaisempina vuosina n.70- 80/vuosi) Turkuun heitä tuli 91. Tämän hetken ennakkotietojentietojen mukaan heitä tulee vuonna 2010  Turun seudulle  126 henkilöä. Pääasiassa nuoret ovat sijoittuneet vain Turkuun ja osittain myös Raisioon. Muilta kunnilta valmiudet ovat puuttuneet.

Seutuyhteistyöllä haetaankin mahdollisuuksia alkuvaiheen vastaanottoon ja ohjaukseen, kotouttamiskoulutuksen käynnistämiseen ympäristökuntien, suomen kielen opetuksen turvaamiseen, kohdennettujen erityispalvelujen turvaamiseen traumaattisille lapsille ja nuorille sekä asumisen ja tuetun asumisen monipuolistamiseen ja kehittämiseen. Edellä olevan yhteistyön toteutumiseen tullaan hakemaan erillistä hankerahoitusta  vuonna 2010 eri ministeriöistä ja rakennerahastoista.

Hankkeen kokonaisbudjetti  on 427.500 €/vuosi. Hankkeeseen ei tarvitse osoittaa kaupungin omarahoitusosuutta.

Hanke koostuu neljästä prosessista:

  1. Ennaltaehkäisevän perhetyömallin luominen
  2. Lasten, nuorten ja perheiden vapaa-ajan aktivointi
  3. Maahanmuuttajatyön koordinoinnin vahvistaminen
  4. Maahanmuuttajien työllistymisvalmiuksien parantaminen

OheismateriaaliHankkeen projektisuunnitelma

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä hankesuunnitelman sekä päättää hankehakemuksen jättämisestä sisäasiainministeriölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kjell Wennström ehdotti, että lautakunta lisäisi päätökseen seuraavan kannanoton:

Vanhasen hallituksen pilottiohjelmassa koskien maahanmuuttajien kotoutumista todetaan, että molemmat kansalliset kielet tulee huomioida yhdenvertaisina.

Ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

tpvLehtinen Markku