Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 238 13.05.2009 8

1200-2009 (419)

Vastine Mirka Muukkosen ym. aloitteeseen leipäjonojen ehkäisemiseksi Turussa

Tiivistelmä:

Valtuutettu Mirka Muukkonen ym. ovat jättäneet 26.1.2009 aloitteen koskien leipäjonojen ehkäisyä Turun kaupungissa. Aloitteessa esitetään, että Turun leipäjonotilanne kartoitetaan välittömästi ja selvitetään ilmiön taustatekijät. Lisäksi aloitteessa esitetään, että Turussa laaditaan toimenpideohjelma äärimmäisen köyhyyden ilmiöiden ehkäisemiseksi ja poistamiseksi.

Perla § 238

Vs. toimistopäällikkö Ritva-Liisa Riitakorpi, tulosaluejohtaja Leila Visa ja palvelujohtaja Maisa Kuusela 20.4.2009:

Valtuutettu Mirka Muukkonen ym. ovat jättäneet 26.1.2009 aloitteen koskien leipäjonojen ehkäisyä Turun kaupungissa. Aloitteessa esitetään, että Turun leipäjonotilanne kartoitetaan välittömästi ja selvitetään ilmiön taustatekijät ja että Turussa laaditaan toimenpideohjelma äärimmäisen köyhyyden ilmiöiden ehkäisemiseksi ja poistamiseksi.

Liite 1Valt. Mirka Muukkosen ym. aloite

Tulosaluejohtaja Leila Visan ja Diakoniakeskuksen johtajan Hannu Suihkosen ja Mervi Salin-Inkisen kanssa sovittiin kokouksesta kaikkien Turussa ruoka-apua jakavien tahojen kanssa 1.4.2009. Tässä kokouksessa keskusteltiin ruoka-avun jakamisen tämänhetkisestä tilanteesta ja ehdotuksista tilanteen parantamiseksi. Lisäksi ruoka-apua jakavilta tahoilta kerättiin kirjallisesti tietoa avun laadusta, määrästä ja mahdollisista ongelmista.

Suurimmat ruoka-apua jakavat yksiköt ovat Turun ev.lut. seurakuntien diakoniakeskus sekä Turun Seudun Työttömät ry. Muut Turun seudulla toimivat kristilliset avustusjärjestöt ovat yhdistäneet voimavaransa Operaatio Ruokakassiin, jonka tehtävänä on keskitetysti hankkia ja toimittaa jaettavaa ruokaa, hygieniatuotteita ja vaatteita ym. avustusjärjestöjen kautta vähävaraisille perheille, lapsille, opiskelijoille, eläkeläisille, eri tavalla syrjäytyneille ja yksinhuoltajille. Operaation tehtävänä on myös kehittää kokonaisvaltaisesti vähävaraisten auttamistyötä yhteistyössä julkisen sektorin kanssa. Yhteistyötä hallinnoi kaikkien Vapaiden seurakuntien yhteinen viestintä- ja tiedotusyhdistys A&O. Operaatio ruokakassiin kuuluvat A-kilta (Jokitupa ja Jyrkkälän asukastupa), Haliskahvila, Kan-koti, Katulähetys ja Nuutinkoti, Kristillinen seurakunta Uusipesula, Pelastusarmeija, Raision-, Turun- ja Varissuon vapaaseurakunnat, Turun helluntailähetys ry, Työttömien joulujuhla, Varsinais-Suomen Sininauha sekä Naantalin ruoka-apu.

Ruoka-apua jaetaan eri pisteissä lukuisia kertoja viikossa. Lisäksi asiakkaille on tarjolla eri pisteissä lämmin ateria joko ilmaiseksi tai 1-2 € hintaan. Asiakkaita avun piirissä on tuhansia viikoittain. Kävijämäärät ovat jakajien käsityksen mukaan lisääntyneet, eniten ovat lisääntyneet maahanmuuttajien, pienipalkkaisten työssäkäyvien ja nykyisen taantuman aikana työttömäksi joutuneiden määrä. Myös toimeentulotukipäätösten viivästyminen on saattanut vaikuttaa ruoka-avun tarvitsijoiden määrään.

Työttömyys on Turussa vähentynyt vuosina 2004 vuoteen 2008, samoin pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä. Työttömien määrä on kuitenkin lähtenyt kasvuun lokakuusta 2008, jolloin työttömiä oli yhteensä 7276. Maaliskuussa 2009 työttömien määrä oli 9135, heistä pitkäaikaistyöttömiä 1604. Vastaavat luvut maaliskuussa 2008 olivat 7507 ja 1535 henkilöä.

Turussa toimeentulotuen tarve on lisääntynyt syyskuusta maaliskuuhun 16,2 %. Saapuneita hakemuksia oli syyskuussa 2008 4000 ja maaliskuussa 2009 4672. Toimeentulotuen käsittelyajat pitenivät alkuvuodesta osittain uuden tietokonejärjestelmän, osittain lisääntyneiden hakemusten takia. Käsittelyajat ovat tällä hetkellä uusien asiakkaiden hakemusten osalta 16 päivää, aikuisperheiden jatkohakemuksissa 11 päivää ja lapsiperheiden jatkohakemuksissa 10 päivää.  Keskimääräinen käsittelyaika kaikkien hakemusten osalta 21.4. on 12 päivää. Vuonna 2008 keskimääräinen käsittelyaika oli 4,8 päivää.

Vuonna 2008 toimeentulotukea maksettiin 9198 kotitaloudelle, yhteensä 20.133 533 €. Kotitalouksien määrä oli hieman laskenut vuodesta 2007, jolloin tukea maksettiin 9549 kotitaloudelle yhteensä 18.885.061 €. Näissä luvuissa ei ole mukana pakolaisia, paluumuuttajia ja turvapaikanhakijoita, joille vuonna 2008 maksettiin tukea yhteensä 139 kotitaloudelle yhteensä 770.701 €. Turun toimeentulotuen kustannukset henkilöä kohti ovat olleet vuonna 2007 Kuusikkokuntien alhaisimmat, 1.290 €/henkilö – Kuusikkokuntien keskiarvo oli 1.591 €/henkilö.

Liite 2Kuusikkoraportti

Perustoimentulotukea on myönnetty tammi-maaliskuussa n. 5 M€ ja sille varattu määräraha koko vuodelle on n. 19,2 M€. Toimeentulotukimenot tulevat ylittymään, sillä hakemuksien käsittely on ollut myöhässä ja osa maaliskuun hakemuksista on pystytty käsittelemään vasta huhtikuussa. Lisäksi kesäkuukausina toimeentulotukimenot ovat yleensäkin keskimääräistä suuremmat opiskelijoiden tullessa asiakkaaksi.  Tänä vuonna työllisyystilanne on aikaisempia vuosia huonompi, mikä lisää muutenkin asiakkaiden määrää.

Ruoka-apua saavien joukko on moninainen ja syyt avun tarpeeseen vaihtelevat. Laman aiheuttamat lomautukset, työttömyyden lisääntyminen ja osittain toimeentulotuen viivästyminen ovat lisänneet avun tarvitsijoiden määrää. Osalla hakijoista tulot tai ensisijaiset etuudet ovat liian pienet, osa hakijoista ei ole ollut oikeutettu toimeentulotukeen eikä omia menoja ole pystytty suhteuttamaan tuloihin.

Ensisijaisten etuuksien määrät eivät ole kunnan päätettävissä. Samoin toimeentulotuki on määritelty laissa. Syrjäytymisen ehkäiseminen ja köyhyyden vähentäminen tullaan sisällyttämään Turun kaupungin työikäisten hyvinvointiohjelmaan, jonka yhtenä tavoitteena on hyvinvointierojen kaventaminen.

Turun kaupungin sosiaalityön ja ruoka-apua jakavien järjestöjen kanssa käydyissä neuvotteluissa on todettu tärkeäksi aktiivisen yhteistyön aloittaminen kaupungin ja kolmannen sektorin välillä, jotta käytettävissä olevat voimavarat pystyttäisiin parhaiten hyödyntämään.

Ehdotamme seuraavia toimenpiteitä äärimmäisen köyhyyden ilmiöiden ehkäisemiseksi ja poistamiseksi:

-  Sosiaali- ja terveystoimi tekee esityksen perustoimeentulotuen määrärahojen lisäämiseksi vuodelle 2009 ja 2010.

-  Syrjäytymisen ehkäiseminen ja köyhyyden vähentäminen sisällytetään kaupungin hyvinvointiohjelmiin.

Yhteistyötä kaupungin sosiaalityön ja kolmannen sektorin kanssa lisätään kutsumalla kolmannen sektorin edustajat säännöllisesti sosiaalityön avohuollon esimiesten kuukausipalaveriin. Kutsumisesta huolehtii avohuollon toimistopäällikkö.

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas:

EhdotusPeruspalvelulautakunta antaa edellä olevan selvityksen vastauksenaan Mirka Muukkosen ym. tekemään aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
selvMuukkonen Mirka


Liitteet:

Perla § 238
Liite 1:Valt. Mirka Muukkosen ym. aloite leipäjonojen ehkäisemisestä Turussa
Liite 2:Kuusikkokuntaraportti